Подариха ми бромелия и нямам абсолютно никаква идея какво да правя с нея?

MollyJanet
Kафенце
Мнения: 1
Регистриран на: Май 1, '21, 16:28

Подариха ми бромелия и нямам абсолютно никаква идея какво да правя с нея?

Мнение от MollyJanet »

И така, преди две седмици направихме погребението на дядо ми и баба ми получи 2 комбинирани растения като подарък за съчувствие. Орхидея в собствена саксия, поставена в по-голяма саксия с бромелия. Баба има добре познат черен палец и аз отглеждам орхидеи като хоби, така че тя ми го даде. Премахнах орхидеята и я добавих към колекцията си, но нямам идея как да се грижа за бромелията. Помогне!

Бромелията е в голяма квадратна саксия без дренаж. Отдолу има стиропор, предполагам, за да вдигне растението достатъчно, за да го направи над ръба. Изглежда, че кореновата топка се съдържа в почвата, а около нея е пълен сфагнум, за да се запази стабилен. Има голяма празна дупка там, където преди е била пластмасовата саксия на орхидеята. Очевидно не може да остане в саксия без дренаж, който да е прекалено голям за нея, затова щях да опитам да я трансплантирам в друга саксия. Това, което имам предвид, е 4 инчова теракота, висока около 4,5 инча. Преди това е бил използван за една от моите орхидеи. Ако това ще бъде твърде малко, имам и други, по-големи саксии, всички теракота. Когато погледнах онлайн, там се казваше, че бромелиите могат да се насаждат в кора на орхидея или почва. Имам и кора, и почва, но си мислех, че трябва да използвам почва, тъй като в нея вече е засадена? Бих искал да го трансплантирам много скоро. Той стои там в половината си дисектирана саксия повече от 2 седмици, откакто съм толкова зает с колежа.

Не го поливам, откакто го взех, защото почвата все още беше влажна. Сега става все по-сухо и искам да знам от колко вода се нуждае и колко често. По принцип го третирах като орхидея, известна още като пренебрегване на дяволите. Но очевидно това не е орхидея, така че трябва да знам как трябва да я поливам. Също така, какви са изискванията към светлината? Засега го имам на малка количка до голям прозорец на север. Бих могъл да го преместя, но имам котка, която обича да дъвче растения и на сегашното й място все още не е забелязала, така че се надявах да удължа това.

Благодаря ви за всяка помощ, която можете да ми окажете! Имам и една последна молба: обичам да назовавам и пол моите растения, така че ако мислите, че моята бромелия прилича на Майк или Сара, кажете ми! Преживявам ужасно време, измисляйки име за него.
Публикувай отговор

Обратно към “Орхидеи и бромелии”