Помощ с болни закуми

Модератор: Миша

martinazz
Kафенце
Мнения: 1
Регистриран на: Апр 20, '21, 14:46

Помощ с болни закуми

Мнение от martinazz »

Здравейте!
Имам две големи саксии със закуми. Закумите бяха на баба ми, имахме ги от много години, бяха страшно красиви, огромни и цъфтяха като луди по цяло лято. Разтяха в сравнително малки за размерите им съдове и преди повече от 10 години аз реших да ги пресадя в големи саксии с нова почва, като си мислях, че много хубаво им правя и ще ми се отблагодарят. Обаче те никак добре не тръгнаха, взеха да се смаляват и с годините се превърнаха в малки храстчета. Но от миналата година са вече съвсем зле, едвам покарват, листат изглеждат болни ... мисля, че ако не направя нещо сега ще ги загубя безвъзвратно.
Прилагам снимки. Единият е малко по-добре, другият е с три голи клонки :cry:
Какво може да съм сбъркала преди години с пресаждането, какъв им е проблема сега и мога ли нещо да направя?
Благодаря предварително!

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Lilly
Чист кофеин
Мнения: 5057
Регистриран на: Сеп 2, '16, 09:50
Дал благодарност: 268 пъти
Получил благодарност: 1339 пъти

Re: Помощ с болни закуми

Мнение от Lilly »

не се отваря нова тема за всяко болно растение. Има обща тема за разпознаване на болести.
Ето една обширна статия за проблемите с олеандрите.
https://bg.guide-herb.com/oleandr-bolezni-i-vrediteli
Не си сбъркала , че си ги пресадила - олеандрите в естествените си местообитания са малки дървета и ако се гледат в саксия, трябва да се пресаждат ако не всяка година, то на 2-3 - задължително. Евентуална грешка може да е била заразена почва . Когато преди години нямах отношение към растенията, купувах едни боклучави евтини почви от магазините за левче , докато не си уморих почти всички растения.

На мен листата ми приличат на силно засегнати от акари. Разбира се, по такива снимки не е лесно да се разпознае и не мога да съм сигурна.
Второто растение надали има шансове.
Какво бих направила аз - първо ще ги извадя от саксиите , за да видя дали няма проблем в корените. Ако корените са здрави - може да се отнеме голяма част от старата почва и да се пресадят в нова хубава почва. После - тор с повече азот и задължително пръскане . Аз бих сложила акарицид / флорамайт, нисоран, валмек - през 3-4 дни поне 4 пъти пръскане ,като се редуват препаратите/. Пръскам с коктейли - акарицид, фунгицид и инсектицид + прилепител / скор, байфидан, топсин, тепеки, фюри../. Коктейлът се прави от разтвори, не слагаш концентрата в пръскачката. Почти винаги при пръскане слагам и тор за листно подхранване. С проплант поливам корените при съмнение за почвени патогени .
Този подход в повечето случаи дава добри резултати
[email protected]
Kафенце
Мнения: 2
Регистриран на: Авг 15, '21, 20:56

Re: Помощ с болни закуми

Мнение от [email protected] »

Аз също мисля, че в случая има т.н. листни въшки по листата отдолу. Имах такъв случай и реших проблема чрез пръскане с Би-58. Сега лянът ми е разкошен.
Lilly
Чист кофеин
Мнения: 5057
Регистриран на: Сеп 2, '16, 09:50
Дал благодарност: 268 пъти
Получил благодарност: 1339 пъти

Re: Помощ с болни закуми

Мнение от Lilly »

[email protected] написа: Авг 15, '21, 21:31 Аз също мисля, че в случая има т.н. листни въшки по листата отдолу. Имах такъв случай и реших проблема чрез пръскане с Би-58. Сега лянът ми е разкошен.
по олеандрите само щитовидни въшки съм виждала ...и те са по цялото растение
в този случай не се виждат
и Би58 вече е забранен и не се продава
Публикувай отговор

Обратно към “Отглеждане, болести, вредители, неприятели и борбата с тях”