Как да предпазим доматите от вируси

Модератор: Миша

Аватар
Краси Лазаров
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1336
Регистриран на: Сеп 17, '13, 08:06
Местоположение: София
Дал благодарност: 25 пъти
Получил благодарност: 84 пъти

Как да предпазим доматите от вируси

Мнение от Краси Лазаров »

Здравейте колеги,от няколко години вирусите станаха постоянен спътник в градините ни. Борбата с тях е неравна,доста растения си отиват без време. Преди дни слушах семинара на "Амитица" и реших да направим тази тема,за да споделим в нея как се справяме и къде грешим.
Записах си важните неща,които трябва да спазваме за превенция срещу вирусите,като списъкът не е пълен и съвсем хронологичен. Надявам се с помощта на опитът ви да се допълни всичко и темата да е полезна.
Предпазване от вируси по доматите
1. Засяване на чисти от вируси семена
2. Селектиране при пикиране на най-здравите растения.
3. Поддържане на здрави и силни растения във фаза разсад.
4. При засаждане профилактични третирания срещу инсекти.
5. При стрес от ниски температури и влажност през май третиране с препарати за подсилване на растенията.
6. Поставяне на мрежа срещу трипс.
7. Поставяне на лепливи уловки,жълти и сини за контрол на инсектите.
8. Наблюдаване на растенията след 20/30 май за овирусяване и отскубване и изнасяне от градината на заразените.
9. Третирания срещу инсекти с :масла,суроватка,био инсектициди и.. ?????
10. Засяване на растения репеленти и други които привличат инсектите носители на вируси настрани от доматите.
11.Спазване на хигиена при работа в градината,особено при колтучене,връзване и опрашване.
12. "Тежка химия"кога и каква.
Аватар
alys
Чист кофеин
Мнения: 6023
Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
Дал благодарност: 2090 пъти
Получил благодарност: 1205 пъти

Re: Как да предпазим доматите от вируси

Мнение от alys »

Краси, то е много хубаво, че си писал в отделна тема, но тук едва ли ще бъде забелязана. Нали бяхме опитали да пишем в темата за болести при доматите, ми не се получи. Всеки влиза в доматената тема и там пита, включително за други зеленчуци, ако си забелязал.
Мисля, че една добра профилактика с боверия и със суроватка (евентуално), ще допринесат за здравето на растенията.
blader
Kъсо кафе
Мнения: 61
Регистриран на: Юни 12, '17, 10:25
Получил благодарност: 1 път

Re: Как да предпазим доматите от вируси

Мнение от blader »

Една година поставих жълти уловки, но видях, че ловят и пчели и ги махнах. Все пак те обират и полезните животинки, може би за оранжерия да, но на открито не съм сигурен, че е добра идея.
За другите неща - звучат добре , ще се опитам да ги спазя, миналата година беше доста зле положението поне при мен та съвети не мога да дам засега.
Аватар
Краси Лазаров
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1336
Регистриран на: Сеп 17, '13, 08:06
Местоположение: София
Дал благодарност: 25 пъти
Получил благодарност: 84 пъти

Re: Как да предпазим доматите от вируси

Мнение от Краси Лазаров »

Явно темата ще върви и тук и при доматите,така че ще качвам тук мнения на колеги,които знаят как да се борят с вирусите.
"Противоинсектна мрежа, която не допуска трипс в оранжерията. Поставя се на входовете, на проветрителите. Преди да се заложат разсадите се обеззаразява кубатурата на оранжерията.
Сини лепящи уловки за трипс се поставят на нивото на разсада. Ако има трипс се правят ранни пръскания, още при образуване на първи същински листа. Най-важно е да се опази разсада здрав. Младите растения са нежни и сочни, затова насекомите ги нападат. Завирусяват ги системно,неизлечимо, има скрит период и заразата се проявява след засаждането. Тогава болните растения се скубят."
lidiq_macka
Кана кафе
Мнения: 659
Регистриран на: Апр 17, '15, 12:04
Дал благодарност: 6 пъти
Получил благодарност: 20 пъти

Re: Как да предпазим доматите от вируси

Мнение от lidiq_macka »

Миналата година някъде някой беше сложил в оранжерията си една от онези ел.джаджи, дето привличат летящите насекоми и после ги изпържват.Имам такава и мисля да пробвам навън.Но първо ще я включа в стаята, където ще е разсада."За науката" трябва да се пробва всичко!
bigfut
Kафенце
Мнения: 7
Регистриран на: Ное 25, '20, 06:48

Re: Как да предпазим доматите от вируси

Мнение от bigfut »

Краси,обръщам се към теб не само като автор на дискусията.Натрупа опит,и по-важното си склонен да го споделяш.Така,че започни с конкретика в темата-не само като превенция,сподели и опит в лечението.Ще разчиташ ли на Стенли,има ли подобни нему препарати,ако сме изтървали заразата.За суроватката-срещу какво е полезна,в какви дози и на кой етап я прилагате.За себе си,тъй като отглеждам само външен заленчук съм решил да проуча възможност за паралелно прилагане на илачите на Амитица с доказани инсектициди.Очаквам информация от първа ръка за БГ препарат с комбинирано фунгицидно и инсектицидно действие.Досега съм бил скептичен към панацеята,ще опитам и ще споделя.Агронома/мой близък/е разработчик на действащи към момента био ПРЗ.За момента оценявам знанията и резултатите си в борбата с неприятелите като средна,така,че нямам право на мнения в началото на тази хубава тема.
Аватар
Краси Лазаров
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1336
Регистриран на: Сеп 17, '13, 08:06
Местоположение: София
Дал благодарност: 25 пъти
Получил благодарност: 84 пъти

Re: Как да предпазим доматите от вируси

Мнение от Краси Лазаров »

bigfut написа: Яну 30, '21, 08:42 Краси,обръщам се към теб не само като автор на дискусията.Натрупа опит,и по-важното си склонен да го споделяш.Така,че започни с конкретика в темата-не само като превенция,сподели и опит в лечението.Ще разчиташ ли на Стенли,има ли подобни нему препарати,ако сме изтървали заразата.За суроватката-срещу какво е полезна,в какви дози и на кой етап я прилагате.За себе си,тъй като отглеждам само външен заленчук съм решил да проуча възможност за паралелно прилагане на илачите на Амитица с доказани инсектициди.Очаквам информация от първа ръка за БГ препарат с комбинирано фунгицидно и инсектицидно действие.Досега съм бил скептичен към панацеята,ще опитам и ще споделя.Агронома/мой близък/е разработчик на действащи към момента био ПРЗ.За момента оценявам знанията и резултатите си в борбата с неприятелите като средна,така,че нямам право на мнения в началото на тази хубава тема.
Здравей,през 2019 г. имах растения с вирус,които изскубнах,но имах и такива,които бяха само с леки симптоми. Започнах с доза 400 мл. Стенли на декар и се стопира и растенията се стабилизираха всичките. Обаче мин. година Стенли въобще не подейства и затова се отказах от него,освен че не действа се развали за две седмици. Има и други такива препарати,но не знам дали ще ги доставят в България.
Това е за суроватката:

Това за обезмаслено мляко:

Продукти на Амитица не съм изпробвал,но има техни схеми за през цялата вегетация.
https://amiti.org/category/domati
Публикувай отговор

Обратно към “Отглеждане, болести, вредители, неприятели и борбата с тях”