Антуриум (Anthurium)

Публикувай отговор
Аватар
дарето74
Дълго кафе
Мнения: 116
Регистриран на: Дек 12, '09, 19:54

Антуриум (Anthurium)

Мнение от дарето74 »

Имам 3 Антуриума. Този на снимката не спира да цъфти, но другите ми бяха цъфнали като ги купих. Оттогава не са ме зарадвали с цвят. На какво може да се дължи това? Малко тор може да им се отрази добре.
Изображение
Вие торите ли през зимата?
Аватар
toni
Кафевар/ка/
Мнения: 900
Регистриран на: Ное 29, '09, 21:45
Местоположение: София

Re: Антуриум

Мнение от toni »

Аз почти не торя, но като забравя и да ги полея започват веднага а ме подсещат с някой цветец- поне водица да им сипя :D
Аватар
verji
Кафе машина
Мнения: 3343
Регистриран на: Дек 2, '09, 14:40
Местоположение: Плевен

Re: Антуриум

Мнение от verji »

ИМАХ един премръзнал антуриум ,които ми направи малка издънка преди да се отнесе в цветния рай. Сега си гледам бебето,но нещо ме тормози още си е малко- не пораства.. :hmmm: Имате ли опит ,моля споделете.Дори ще ми е от полза ако сте отделяли малки расения ,как са се развивали...
dal

Re: Антуриум

Мнение от dal »

Изображение
да , беше му трудно в градината от началото... :lol:
Аватар
verji
Кафе машина
Мнения: 3343
Регистриран на: Дек 2, '09, 14:40
Местоположение: Плевен

Re: Антуриум

Мнение от verji »

Малиииии Дал ! Та то е прелестно... :potekoha:
lila
Чист кофеин
Мнения: 8112
Регистриран на: Ное 24, '09, 16:28
Получил благодарност: 1 път

Антуриум – Anthurium. Отглеждане. Размножаване

Мнение от lila »

Изображение

Семейство: Змиярникови (Araceae). Името Антуриум идва от гръцкото „anthos“ -цвят и „oura“ – опашка.
Разпространение: Тропическите и субтропични части на Америка и островите от Карибския архипелаг.
Описание: В рода Антуриум (Anthurium Schott.) влизат около 800 вида растения от семейство Змиярникови. По-голямата част са епифити и полуепифити, с по-къси стебла и въздушни корени, но в семейството има и дългостеблени лиани както и тревисти растения. Листата са плътни, с разнообразни форми и размери – цели, нарязани, с дължина от няколко сантиметра до 1 м., често красиво оцветени с преливащи оттенъци и сребристи прожилки. Цветовете на антуриума имат спати със сърцевидна форма, атрактивно оцветена в различните оттенъци на розово, червено до тъмно виолетово, при някои видове бели или зелени. Антуриума също е наричан цвете-фламинго. Може да цъфти през цялото лято, при подходящи условия. Хибридите на антуриум „Андре” могат да цъфтят и целогодишно. Прецъфтелите съцветия е по-добре да се отрежат, за да не отслабва растението. След като прецъфти, оплодените цветове образуват сочни ягодоподобни плодове, ярко оцветени при някои видове.
Грижи за растението: Тъй като повечето видове от рода Антуриум са епифити, изискванията за отглеждането им са по-особени. Много от тях виреят чудесно в топли и влажни оранжерийни условия. Антуриумите предпочитат силно филтрираната светлина, като е задължително да се предпазват от преките слънчеви лъчи. Те обичат обилното поливане, повърхностния слой трябва да засъхва между две поливания, но в дълбочина субстрата не трябва да пресъхва. За да имаме обилен цъфтеж през зимния период, през септември намаляваме поливането, влажността се поддържа в рамките на 80-85 %, а температурите се понижават до до16-18°C. През януари плавно се повишават до 20-25°C. През летния период оптималните температури са около 20-28°C и не по-ниски от 18°C.
Влажност на въздуха: Висока (80-95 %). За осигуряване на подходящ микроклимат, саксията може да се държи в кашпа със влажен сфагнум мъх. Препоръчва се опръскване на листата с хладка, мека вода. Цветовете трябва да се предпазват от водните капки, тъй като развиват ботритис (сиво гниене).
Период на покой: От септември до февруари, препоръчва се поддържане на висока влажност и температури от 15-16°C, поливането се намалява.
Торене: Антуриумите се подхранват през пролетно-летния период, веднъж на 2-3 седмици. Тъй като антуриумите са чувствителни към преторяване и натрупване на минерални соли, добре е да се използват по-ниски концентрации – половин доза от препоръчаната на етикета от производителя.
Пресаждане: От февруари до август, когато се наблюдава нов прираст. При пресаждането трябва да се внимава с листата и корените, тъй като са много крехки. Засаждат се малко по-дълбоко, за да се вкоренят по-лесно. Субстрата съвсем леко се уплътнява, за да има достъп на въздуха до корените. За да няма температурна разлика между субстрат и въздуха в помещението, антуриума е добре да се отглежда в пластмасови саксии вместо в керамични. Необходим е добър дренаж, тъй като растението не понася преполиване. В естествена среда образува много въздушни корени. Част от тях достигат до субстрата и се вкореняват. Най-често се отглеждат в ниски съдове, с диаметър 24-32 см.
Субстрат: При отглеждане на растението в саксия се използва много рохкав субстрат, подходящ за епифити, с едри частици, въздухопропусклив, слабо кисел, с рН — 5,0-6,0. Не трябва да се разлага бързо предвид обилното поливане и да е силно отцедлив. Използва се смес от торф, нарязан мъх и листовка в съотношение 2:2:1. Може също да се използва субстрат за орхидеи с добавен нарязан мъх и кокосови влакна. За младите растения се използва по-дребна фракция. Антуриума се развива добре и като хидропонна култура.
Размножаване:
Чрез семена: Цветовете на антуриума са двуполови – имат тичинки и плодник. Те не съзряват едновременно. Първоначално се развиват женските плодници, които секретират течност. След три четири седмици се появяват и узряват тичинките. Изкуственото оплождане е добре да се направи в сух слънчев ден с мека четчица. Тичинковия прашец внимателно се пренася от единия цвят на другия. За успешно опрашване, цветовете трябва да са с различна степен на зрялост. Опрашването се прави неколкократно за един и същи цвят. Плодовете на антуриума имат ягодовидна форма. Семената узряват след осем до десет месеца след опрашването. Те бързо губят кълняемост и затова трябва да сеят веднага, препоръчително е в перлит. Покълват след 10-14 дни при температури 20-24°C. Кълновете се развиват бавно. Пикират се след появяване на първите листа в лек и рохкав субстрат. Поддържа се постоянна влажност и температура. При размножаване от семена сортовите антуриуми могат да загубят част от характеристиките си.
Вегетативно: Антуриума успешно се размножава от издънки и връхни резници. Стеблените издънки с добре оформени корени могат лесно да се отделят и засадят. Ако няма корени или са слабо развити може да се вкоренят в перлит. При вкореняването е необходимо да се поддържа висока влажност – покриват се с прозрачен съд. Така се вкореняват и връхните резници.
Проблеми при отглеждане: При закупуване на антуриум е препоръчително да се пресади. Оранжерийния субстрат, в който се продават растенията обикновено е с особен режим на поливане и може да предизвика проблеми при отглеждането в домашни условия. Изсъхването и почерняването на крайчета на листата се дължи на излишък на калциеви соли в субстрата. Листата се нагърчват от сухия въздух, но също така и при недостатъчно осветление или преки слънчеви лъчи.
Вредители: Акари, листни въшки, щитовидна въшка. Като цяло, антуриумите не са много нападани от вредители, но при отглеждане в оранжерийни условия щитоносната въшка се размножава бързо и нанеся сериозни поражения.
Болести: Антракноза и гниене. Особено опасни са загниванията на корените и стеблата. Наблюдават се при преполиване и ниски темпратури. При антракнозата листата започват да изсъхват по краищата, в последствие заболяването обхваща цялата площ на листото, растението се изтощава и загива. Препоръчителна е редовната профилактика със системни фунгициди.
Внимание: Антуриума, както и всички змиярникови са отровни, особено младите листа. Могат да предизвикат повръщане, стомашно-чревни разстройства и кожни обриви. Особено внимавайте, ако имате малки деца, да не изядат част от растението.
Аватар
ida_ili64
Баш кафе майстор
Мнения: 2535
Регистриран на: Ное 24, '09, 16:38
Местоположение: между Eвропа и Родопите

Re: Антуриум

Мнение от ida_ili64 »

Човекът,който спаси от бавна ,но сигурна смърт сегашните ми два антуриума,бе Сънчо :tzeluvka: .До тогава се опитвах да спазвам точно такъв тип правила,като горепосочените,влажност на горния слой на пръстта,опръскване на листата,не директна слънчева светлина...И двата ми тогавашни антуриума се споминаха...Но си спомням,че в един разговор Валя ми каза,да ги оставям да изсъхват и когато забележа,че листата почват да клюмват,тогава да ги поливам пак.И второто,да ги изместя на светлина.Така и направих.От две години са ми живи и двата антуриума,като единия видимо и порасна,цъфтейки нон-стоп с по няколко цвята.Стои на южен прозорец директно на перваза,но балкона ми е дълбок над 2 метра,така,че слънчевите лъчи стигащи до него не са целодневно и са слаби.Зеления,който си купих с едни специални за мен средства,като спомен,право много листа,но тая година не ми е цъфтял,трябва да го огледам специално,защото нараства на ширина,но не на височина.Обаче живее и се чувства добре.Дори и без цвят е невероятно красив!Намира се до орхидеите на източния прозорец.Умувам дали и него да не го сложа на южен :hmmm: .Но миналото лято го бях изнесла директно на източния балкон,определено директното слънце не му понесе и изгори голяма част от листата,които се наложи да отрежа.От тогава не ги вадя лятото навън.
Научих се да ги поливам заедно с орхидеите,накрая потопявам във водата на орхидеите с добавка на няколко капки лимонов сок(ако ли не-оцет)саксията и я вадя веднага.Оставям 2-3 часа да се отцеди водата и я връщам на мястото.Не съм ги присаждала и честно-страхувам се да го направя...Но ако се наложи,ще гледам да им направя някаква смеска от много ситни борови кори,торф,мъх,кокос,перлит и малко рохкава пръст,за да се доближи до тази,която е сега в саксията.

Дал,ако си присаждала твоя,моля за съвет!
http://diva-edel-art.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Moria
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1505
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:38

Re: Антуриум

Мнение от Moria »

ida_ili64 написа: Дал,ако си присаждала твоя,моля за съвет!
Иде, внимателно с правописа. ;)
Моя съм го прЕсаждала 2 пъти, ама не цъфти. :hmmmmmm: Искаш ли съвет? :mrgreen:
Изображение
Аватар
ida_ili64
Баш кафе майстор
Мнения: 2535
Регистриран на: Ное 24, '09, 16:38
Местоположение: между Eвропа и Родопите

Re: Антуриум

Мнение от ida_ili64 »

Moria написа:
ida_ili64 написа: Дал,ако си присаждала твоя,моля за съвет!
Иде, внимателно с правописа. ;)
Моя съм го прЕсаждала 2 пъти, ама не цъфти. :hmmmmmm: Искаш ли съвет? :mrgreen:
Ама ако ще си оглеждаме зъбките дали са здрави,чистички и белички всеки път,аз ще си :slips: ...А и не кандидатствах право навремето,поради 2 причини-едната бе правописа ми...Айде в правописа се местя...
А съвет за прЕсаждане приемам,а също и за прИсаждане,че можем да го докараме и до някой розово -зелено-шоколадов екземпляр -мечта:ieeemyzh: !
http://diva-edel-art.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Moria
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1505
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:38

Re: Антуриум

Мнение от Moria »

Не точно съвет, а кураж ти давам. :D Антуриумите понасят леко пресаждането. Още повече, че правилно си се насочила към смеската- аз забърквам кори, дървени въглища, сфагнум, перлит с торопочвена смеска, каквато имам в момента. :daaa: важно е да е пропусклива. Ако има някой и друг загнил корен, режеш смело. :stiskam:
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Стайни цветя и растения”