"Да оцелееш като родител" или "Бързо, лесно, вкусно"

Изкушения за лакомници и гурмани.
Аватар
Еличка
Кафе машина
Мнения: 3460
Регистриран на: Мар 21, '16, 14:39
Получил благодарност: 2 пъти

"Да оцелееш като родител" или "Бързо, лесно, вкусно"

Мнение от Еличка »

Отварям тази тема с един чудесен разказ от книгата "Да оцелееш като родител" :lol: :lol: :lol: . Тъй като доста от нас ежедневно са принудени да изхранват доста гърла, явно е, че трябва да се готви, но по възможност с по-малко робство в кухнята. Нека тук публикуваме лесни, мързеливи, ефектни, бързи рецепти за салати, предястия, десерти, зимнини...

Ако никой не се престраши преди мен, след малко ще сложа първата си рецепта.

"...моето най-омразно начинание – готвенето. Само като изписвам думата и очите ми се насълзяват, защото се сещам, че ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ няма нищо за ядене и започвам да се чудя откъде да започна. Дали да не обеля юбилейния за живота ми 5 милионен картоф, или да туря един ориз, или пък да врътна една леща? Така или иначе, половината вкъщи няма да ядат каквото и да направя.

Затова искам да разоблича готвенето, но лишено от телевизионно лустро, мастър шефове и грандиозни глупости от сорта „средно мека сицилианска рикота, която можете да си набавите отвсякъде“. (Къде е това отвсякъде, кикиморо?). Да го разконспирира една майка на деца, които, щом им кажеш рикота, и започват да въртят очи, да си бъркат в устата, да имитират повръщане и да падат от столовете. Ето няколко горчиви истини:

Готвенето е неотменно. Можеш да оставиш изпраните дрехи да се трупат в един ъгъл, докато не станат толкова висока купчина, че да им сложиш на върха коледна звезда и да ги наречеш „елха“. Просторът може да се вее с дни с едни и същи дрехи, докато съседката отсреща не дойда да провери дали не си умряла. Можеш да не минаваш с прахосмукачка, докато не започнеш да си удряш коленете в трохи, но яденето е неизменно. Всички ядат всеки божи ден. И то не по един и по два пъти. Хората ядат досадно количество пъти. Ядат толкова много пъти, че ако готвиш в продължение на една година за 5 членно семейство, неминуемо ще изпиташ силно презрение към човешкия род.

След всички дребни картофи, които съм обелила, всички тиквички, които съм задушила, пържолки, които съм опекла в един неспирен процес, редовно разсъждавам над тенджерата какви същества сме ние, хората. Отвратителни и безполезни.

Ето на̀, вълците. Ходят в гората, разкъсат някое еленче, па си го изядат сурово и си го оставят там, където си е. Чиста работа. Нито един вълк не е казал на майка си „Еееееее, пак ли елееееен. Онзи ден ядохме елен!“ и да ревне. Освен това през ум не им минава, че това еленче може да стане на супа топчета – топчета, които овалваш безкрайно много време на ръба на нервна криза с лепкави пръсти. Нито на кекс, който в средата трябва да има шоколадов център, защото иначе е непригоден за домочадието. И да, за разлика от нас, вълците не са тъпи. Те не бродят из гората в търсене на буркани с каперси, не белят авокадо, не стриват каши от булгур. Ако кажеш на произволен вълк да прибави към елена една хубава салата със ситно нарязани репички, ситно нарязан лук и ситно нарязани краставици, марули, домати и натрошено синьо сирене, ще ти се смеят две недели и ще идат да си намерят сурова гъска, докато ти стържеш отчаяно пармезан върху пене.

Готвенето никога не може да задоволи всички. Всъщност, готвенето е една аналитична задача, която тормози денонощно многодетната майка. В нашата къща аналитичната задача звучи така:

„Ако Дете 1 и Дете 2 ядат кюфтета с бял сос, мъжът не яде кюфтета с бял сос, а Дете 3 МОЖЕ БИ ЩЕ ЯДЕ ТОЗИ ПЪТ, то не е ли по-добре да сготвя пиле с ориз, при условие че Дете 2 и мъжът го ядат, Дете 3 не го яде, а Дете 1 го яде, ако е сготвено така, както го готвят в детската градина.“

Защото в аристократичното, изтънчено семейство, където очевидно съвсем случайно е попаднала моята селска особа, нещата стоят така:

Мъж – не яде яйца, зелен боб, коприва, лапад, спанак, броколи, брюкселско зеле, патладжан, тиквички (освен пържени), не трябва да има домати в яденето, не трябва нищо да е застроено, картофите не са за предпочитане.

Дете 1 – Не яде никакви зеленчуци, пилешка супа, телешко варено, риба, грах, карантия.

Дете 2 – Не яде абсолютно нищо с изключение на домати, краставици и бисквити.

Дете 3 – Яде всичко, но в призволен момент. Ако не го уцелиш, не яде нищо освен ягоди и авокадо.

Майка – Няма значение.

Както сами разбирате, към тази сложна задача винаги трябва да прибавяме вездесъщия фактор, наречен „детска градина“. Там, за разлика от вкъщи, никой не се муси, не прави панаири, а яде каквото му дадат. Вкъщи е цял празник, ако успееш да навреш в устата на някой лъжица зелен боб, докато в детската градина дресираните питомци с радост поглъщат броколи със спанак, обилно поръсени с лук и копър и молят за допълнително. И решиш ли да се мериш с този връх на кулинарното майсторство, децата те поглеждат с крайно разочарование, гнусливо отместват с вилица половин картоф и ти заявяват безжалостно „Тая мусака изобщо не е като в детската градина.“ Каквото и да направя, никога няма да съумея да стигна майсторството на готвачката в ОДЗ-то.

Докато наблюдавам как децата с отвращение въртят лъжица в кускуса, който съм сготвила по книгата на Джейми Оливър, ми се иска да ѝ се обадя (на готвачката в ОДЗ-то, не на Джейми Оливър) и да ѝ кажа, че напускам и, ако обича, да дойде на мое място с казаните и тенекиените купички, а аз ще откарам оставащите ми години до някоя кофа, гризяща солети – щастлива и облекчена.

Готвенето има красиво лице и подла, черна душа – пуснеш ли телевизора, те заливат безкрайни шоу програми, в които, насред драматична музика в скъпо студио, граждани с бели престилки въртят крехки агнешки котлети, залети със сос от кафе и рикота, гарнирани с киноа и бейби спанак. Десетки велики готвачи в книгите си те убеждават как само за 11 минути на масата ще имаш апетитна салата от 7 компонента, свежо бурито с ухаещи пилешки флейки и гарнитура пресни картофи. Възрастни жени ти подхвърлят закачливо „Любовта на мъжа минава през стомаха„. Фитнес гурута ти обясняват как храненето е най-важното нещо за теглото и здравето и те подканят да започнеш страхотния си, енергичен ден с шепа малини и бърз омлет от три яйца с протеиново сирене.

Мразя ги всичките. Никой, който си бели грейпфрут сутрин, няма деца. Сутрин единственото, за което имаш време, е да хвърляш филии във въздуха, докато балансираш с пюрето на бебето, да крещиш отчаяно „Защо си без чорапи!??“ и да мечтаеш за деня, в който ще ожениш всички и ще ги изпратиш на друг главен готвач.

След третото си раждане, отидох на консултация при една фитнес инструкторка – корифей на отслабването, подмладяването и трансформирането в нимфетка. Изглеждаше ужасно слаба и пращеше от развита мускулатура, ако може нещо в това вейчесто тяло да пращи изобщо. Та, този образец на лайфстайл ми начерта диаграма на дъската, обясни ми, че да ям хляб е смъртоносно и заключи: „Ако решите, например, да правите пица, просто заменете тестото с каша от черен дроб. Почти същото е!!“

За миг си помислих, че това е скрита камера и ей сега отнякъде ще изскочи Магърдич Халваджиян заедно с Ути Бъчваров и всички много ще се смеем. После си рекох, че тя вероятно има време да си извае собственоръчно и леща от дроб и после с апетит да си я изсърба, защото си няма отбор деца, които реват, гънат се и пищят като заклани „Какво е товаааааааа??? То е гнусноооооо и кафявооооооо!!!“, дори когато им показваш половин домат.

И така, вечно приведена над тенджерата, тайно мечтая как един ден ще дойде диктатура и всички ще заминат в трудов лагер, където ще чукат камъни по цял ден, ще ядат сух хляб с вода, а вечер ще си говорят „Еххх, помниш ли разкошното пиле фрикасе на мама. Малко ставаше на буци, но колко беше вкусно. А ние му се подигравахме и го бутахме гнусливо и правехме физиономии, докато тя плачеше. Сега горко съжаляваме и бихме искали да ни прости, но няма как, затова ще чукаме камъни за назидание.“
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5631
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1730 пъти
Получил благодарност: 1961 пъти

Re: "Да оцелееш като родител" или "Бързо, лесно, вкусно"

Мнение от Тутти »

Аз сигурно съм като майка-вълчица, но когато моето дете го отглеждахме, никой от нас, включително бабите и дядовците не се притеснявахме ако не е яло. Това я се е случило два пъти, я не. Не харесва яденето, добрееее, има домати и гризини. Не иска и това? Иска ли плод? Не? Добре, когато огладнее, ще поиска. И така ставаше, гладен не оставаше. Важно беше да има разнообразие и никой да не се тръшка излишно. Няма живо същество при наличие на храна да е умряло от глад. И какво от това ако понякога детето просто не е гладно? Нима на нас не ни се случва? А щом се разболееше синчето, оставаше само на вода, лимон и мед. Колкото дни - толкова. После си наваксваше. Така порасна, сега така отглежда неговия син.
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17035
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 137 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: "Да оцелееш като родител" или "Бързо, лесно, вкусно"

Мнение от Миша »

Ехоооо... а къде са рецептите ? Таман си мислех, че сега ще нахвърлям в рамките на 20 минутки 5 ястия и всички ще са доволни , най-вече аз, а то рецепти няма :snif:
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Аватар
Еличка
Кафе машина
Мнения: 3460
Регистриран на: Мар 21, '16, 14:39
Получил благодарност: 2 пъти

Re: "Да оцелееш като родител" или "Бързо, лесно, вкусно"

Мнение от Еличка »

Дълго мислих с какво да започна и реших да бъде с една лично моя рецепта за паниран кашкавал на фурна - бързо, лесно, здравословно.
Нарежете кашкавала на по-дебели парчета (дебелина 3-4 см например) . Сложете ги в камерата на хладилника, докато подготвите останалото.
За планировката ще ви трябват 3 отделни чинии - 1. Брашно; 2. Яйца, разбити с щипка сол; 3. Корнфлейкс без захар, натрошен на блендер или хаванче (вариант е и галета);
Загрейте фурната на максимално (250°).
Намажете леко тавичка с олио. Панирайте парчетата кашкавал в последователност на чиниите 2-1-2-3. След като ги наредите в тавичката, добре намазнете отгоре.
Поставете в НАПЪЛНО ЗАГРЯТА фурна на макс. Ако имате вентилатор, включете и него. Много бързо ще се зачерви, не отивайте да простирате, наблюдавайте.
Амиииииии, това е. Добър апетит!
П. П. Тази рецепта я писах два пъти. Изчезна ми първото 😫. Междувременно сготвих, айде сега втори път. И като гледам Тутти сложила първа - мед, вода и лимон... Става! :hihihi:
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17035
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 137 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: "Да оцелееш като родител" или "Бързо, лесно, вкусно"

Мнение от Миша »

И аз имам бърза рецепта с кашкавал и мнооого вкусна. Проблемът е, че всичко правя на око и не чакайте точни пропорции :oops:

И така ето продуктите - кашкавал , 3-4-5 яйца, брашно няколко лъжици , кисело мляко към една чаша , бакпулвер -Кашкавалът се настъргва, яйцата се разбиват и се добавят към кашкавала , прибавят се и киселото мляко, брашното и половинка бакпулвер или само лъжичка сода, загасена в киселото мляко, малко масло ако има, става и без масло, сместта е с гъстотата на смес за бухти, всичко се изсипва в намаслена тавичка и бързо се мята в загрятата фурна, след петнайсетина минутки е готово . Подправки по желание и вкус .
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Аватар
Еличка
Кафе машина
Мнения: 3460
Регистриран на: Мар 21, '16, 14:39
Получил благодарност: 2 пъти

Re: "Да оцелееш като родител" или "Бързо, лесно, вкусно"

Мнение от Еличка »

Втора идея - бисквитена торта в чашка.
Ще ви трябват
- Обикновени бисквити, може и чаени, вкус по избор.
- Крем, който може да приготвите по собствен избор. Може да бъде домашен ванилов, а може и с купено нишесте. Зависи с какво време разполагате.
Подреждате си чашките. Във всяка натрошавате по около сантиметър бисвитки, поръсвате с мляко, отгоре кремче, отново бисквитки с мляко, отново кремче.
Понякога между редовете слагам плодчета или сладко от боровинки. Отгоре може кокосови стърготини, натрошени орехи или настърган шоколад. След няма и час всичко е стегнало и може да се яде.
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
Аватар
Еличка
Кафе машина
Мнения: 3460
Регистриран на: Мар 21, '16, 14:39
Получил благодарност: 2 пъти

Re: "Да оцелееш като родител" или "Бързо, лесно, вкусно"

Мнение от Еличка »

Миша написа: Фев 11, '20, 22:14 И аз имам бърза рецепта с кашкавал и мнооого вкусна. Проблемът е, че всичко правя на око и не чакайте точни пропорции :oops:

И така ето продуктите - кашкавал
...
Мише, аз също нямам пропорции, така готвя. Но за другите продукти си дала ориентир. Та, колко горе-долу кашкавал е?
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17035
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 137 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: "Да оцелееш като родител" или "Бързо, лесно, вкусно"

Мнение от Миша »

:oops: ами сега :oops: поне 300 грама :hmmm: , май, за това писах каква трябва да е гъстотата, защото не мога да преценя колко е кашкавала :ovtza:
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Аватар
Албена
Кафе машина
Мнения: 4526
Регистриран на: Фев 2, '10, 09:57
Местоположение: Габрово

Re: "Да оцелееш като родител" или "Бързо, лесно, вкусно"

Мнение от Албена »

Един много лесен омлет с различна плънка. Разбивам 6 яйца с вилица ,но хубаво ,за да стане пухкав омлета. Загрявам фурната, намазвам тава с олио по обилно .Сипвам разбитите яйца в тавичката и в четирите ъгъла слагам различни плънки според всеки капризно мрънкащ - само луканка ,луканка с гъби ,сирене с лук, само гъби с лук и върху всички кашкавал.Когато се опече деля на четири и само някой да да е недоволен ! :svekurva: Същата рецепта практикувам и с блат за пица.
Аватар
daneda
Баш кафе майстор
Мнения: 2220
Регистриран на: Мар 14, '12, 11:23
Местоположение: София
Дал благодарност: 1401 пъти
Получил благодарност: 579 пъти

Re: "Да оцелееш като родител" или "Бързо, лесно, вкусно"

Мнение от daneda »

Бърз ориз със зеленчуци по "китайски" - децата го обожават!
1. Сварявате си бланширан ориз, колкото смятате, че ще изядете /примерно 1.5 ч.ч./ и когато е готов му изцеждате водата.
2. В по-дълбок тиган задушавате зеленчуци /аз ползвам от замразените миксове, като моите деца предпочитат тези с царевичка,грах,морков и броколи/
3. Когато зеленчуците са готови при тях изсипвате сварения ориз, поръсвате със соев сос, разбърквате хубаво и изключвате котлона.
Може да се направи и чеснов сос, с който да си го доувкосите, ако ви харесва!
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”