Вегетарианска и веганска кухня
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Е,няма нужда да се правят такива етикетчета.Тези мерки може да се запишат евентуално в тефтера с рецептите.
И едва ли се ползват всички чаши.Аз редовно си ползвам един вид чаена чаша(250гр.),и по рядко и втори вид(200гр.).
Правя едни курабийки с 4 яйца и брашното винаги е 900гр.до 1кг.
Днес яйцата бяха огромни и се наложи след като сложих 1кг.,да добавя около 1 ч.чаша брашно.
libra , винаги става глетаво,когато има сирене в тестото.При печене е добре,но после спада.
Казаха ми,че за да не се получава това,трябва една част от брашното да е царевично.
Моя позната прави мързелива баница,без кори.Всички необходими продукти за баницата
ги разбърква в една купа,сода,бяло и царевично брашно до гъсто кексово тесто,и го пече.
Аз два пъти импровизирам по нейната рецепта(в зависимост какви продукти имам),и двата пъти беше вкусно.
Днес направих в малка тавичка:
1 голямо яйце
1/2 ч.чаша кисело мляко
около 400 гр. сирене
(може сиренето да е по малко)
малко олио
1ч.чаша бяло брашно
1ч.чаша царевично брашно
1ч.л.сода
И едва ли се ползват всички чаши.Аз редовно си ползвам един вид чаена чаша(250гр.),и по рядко и втори вид(200гр.).
Правя едни курабийки с 4 яйца и брашното винаги е 900гр.до 1кг.
Днес яйцата бяха огромни и се наложи след като сложих 1кг.,да добавя около 1 ч.чаша брашно.
libra , винаги става глетаво,когато има сирене в тестото.При печене е добре,но после спада.
Казаха ми,че за да не се получава това,трябва една част от брашното да е царевично.
Моя позната прави мързелива баница,без кори.Всички необходими продукти за баницата
ги разбърква в една купа,сода,бяло и царевично брашно до гъсто кексово тесто,и го пече.
Аз два пъти импровизирам по нейната рецепта(в зависимост какви продукти имам),и двата пъти беше вкусно.
Днес направих в малка тавичка:
1 голямо яйце
1/2 ч.чаша кисело мляко
около 400 гр. сирене
(може сиренето да е по малко)
малко олио
1ч.чаша бяло брашно
1ч.чаша царевично брашно
1ч.л.сода
- ln_none
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1069
- Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
- Местоположение: Сахара
- Получил благодарност: 475 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Изядохме киселото зеле и остана половин бидон сок. Вкусен е, но чревната ни флора не е много съгласна с директна консумация Да ви се намират подходящи рецепти за употребата му?
- ln_none
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1069
- Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
- Местоположение: Сахара
- Получил благодарност: 475 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Рецептите със зелев сок са още на първите две страници, ама кой да чете старателно
Да ви кажа вчера колко вкусно ми стана прясното зеленце, чак ММ си облиза пръстите, а той по принцип не му е голям любител. В една тенджера зелето на ленти, глава лук и два моркова. Сол, захар, соев сос, оцет, лют червен пипер, сладък, черен и малко олио. Разбърках го хубаво всичкото, една чаша вода и на котлона на силен огън. По принцип с тази марината правя зеленчуци за китайско, но зелето си става съвсем българско на вкус.
Да ви кажа вчера колко вкусно ми стана прясното зеленце, чак ММ си облиза пръстите, а той по принцип не му е голям любител. В една тенджера зелето на ленти, глава лук и два моркова. Сол, захар, соев сос, оцет, лют червен пипер, сладък, черен и малко олио. Разбърках го хубаво всичкото, една чаша вода и на котлона на силен огън. По принцип с тази марината правя зеленчуци за китайско, но зелето си става съвсем българско на вкус.
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13719
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 211 пъти
- Получил благодарност: 410 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
супа със сок от кисело зеле , любима , винаги отличен резултат
в малко олио се задушава съвсем леко брашно / не го запържвам до промяна на цвета , просто да стане на пяна
заливам с вода и слагам нарязани целина , морков , карфиол , картоф , може и броколи / понякога зелен боб и царевица , ако ми се намират изостанали , от замразените
сваряват се до полуготовност и се долива със сока от кисело зеле
течностите са две към едно , но то зависи и от това колко е кисел сока
опитва се и се дослагва сол ако трябва , после черен пипер
аз специално си бурканизирам сок с две-три лъжици нарязано кисело зеле / плува като в компот , кипвам само за капачка
и лятото тази супа е трепач
пп не слагам лук , чесън или нещо друго традиционно , червен пипер също
в малко олио се задушава съвсем леко брашно / не го запържвам до промяна на цвета , просто да стане на пяна
заливам с вода и слагам нарязани целина , морков , карфиол , картоф , може и броколи / понякога зелен боб и царевица , ако ми се намират изостанали , от замразените
сваряват се до полуготовност и се долива със сока от кисело зеле
течностите са две към едно , но то зависи и от това колко е кисел сока
опитва се и се дослагва сол ако трябва , после черен пипер
аз специално си бурканизирам сок с две-три лъжици нарязано кисело зеле / плува като в компот , кипвам само за капачка
и лятото тази супа е трепач
пп не слагам лук , чесън или нещо друго традиционно , червен пипер също
- gospodinov
- Kъсо кафе
- Мнения: 53
- Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
- Обратна връзка:
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10047
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 673 пъти
- Получил благодарност: 1141 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Ако си израснал с такива ястия, ще са ти любими, да!
От един месец правя всяка седмица ястие с коприва, чат пат добавен лапад, че го унищожих неволно. Някога е на копривена чорба, някога - яхния-с ориз, с гъбки, умираме за копривата, много ми е сладка.
От един месец правя всяка седмица ястие с коприва, чат пат добавен лапад, че го унищожих неволно. Някога е на копривена чорба, някога - яхния-с ориз, с гъбки, умираме за копривата, много ми е сладка.
- gospodinov
- Kъсо кафе
- Мнения: 53
- Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
- Обратна връзка:
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Грийни сподели рецепта за копривата? Аз само и се каня но не съм си готвил нищо с коприва.
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10047
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 673 пъти
- Получил благодарност: 1141 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Отрязвам с ножица и ръкавици връхчетата, пълня една малка кофичка, където срещна в градината лапад, и него режа да не цъфти и вързва, че е напаст. Заливам с вряла вода и нарязвам на ситно, задушавам с лук и морков зеленината, хубаво да потъмнее и да има достатъчно мазнина, че постните манджи искат мазничко, наливам топла вода като за супа и варя още половин час, добавям малко ориз, после застройвам с яйце и кис.мляко. За яхния оризът е повечко, добавям домати, гъбки....
- gospodinov
- Kъсо кафе
- Мнения: 53
- Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
- Обратна връзка:
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Благодаря Грийни, ще се пробвам и аз да видим какво ще се получи.greeneyed написа: ↑Апр 18, '19, 15:24 Отрязвам с ножица и ръкавици връхчетата, пълня една малка кофичка, където срещна в градината лапад, и него режа да не цъфти и вързва, че е напаст. Заливам с вряла вода и нарязвам на ситно, задушавам с лук и морков зеленината, хубаво да потъмнее и да има достатъчно мазнина, че постните манджи искат мазничко, наливам топла вода като за супа и варя още половин час, добавям малко ориз, после застройвам с яйце и кис.мляко. За яхния оризът е повечко, добавям домати, гъбки....
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15896
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
- Дал благодарност: 888 пъти
- Получил благодарност: 1760 пъти
Re: Вегетарианска и веганска кухня
Господинов, не ми казвай, че не знаеш какво е клин-чорба ?!? Не е ли национално ястие ?
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд