Вегетарианска и веганска кухня

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5630
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1727 пъти
Получил благодарност: 1960 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от Тутти »

Утре ще посрещаме 2021 година. И за мен следва да има нещо вкусно на Новогодишната трапеза, затова си приготвих едни вегетариански солени еклери. Рецептата, както обичайно я поизмислих и промених от оригинала. Спазих само пропорциите за самите еклери. Изглеждат красиво и са много вкусни.
Пареното тесто:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
100 мл. вода
50 мл. олио
75 гр. брашно
2 яйца
щипка сол
   Водата, олиото и солта се загряват до кипване. Прибавя се брашното и се бърка с дървена лъжица, докато тестото започне да се отлепя от съда. След леко охлаждане към тестото се прибавят едно по едно яйцата, като се бърка непрекъснато.
От това тесто се правят с лъжичка топки, подреждат се на разстояние върху тава, покрита с хартия за печене, слага се в предварително затоплена на 200 градуса фурна, пече се 10 Мин, намаляват се градусите на 150 и се пече още 15 минути. Като изстинат еклери те се разрязват и се пълнят със сирене, разбита сметана, кисели краставички, гъби, подправки като горчица, черен пипер, нещо лютичко, каквото обичате.
Снимах чинията покрита вече с фолио в хладилника, не се сетих преди това.
Изображение
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5630
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1727 пъти
Получил благодарност: 1960 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от Тутти »

Направих и една сурова торта, за нея мога да кажа, че направо е феноменално вкусна и лесна.
Сурова торта - ( микс от три рецепти)
1 ч.ч. млени орехи се разстила в съд и се натиска с дъното на равна чаша, за да стане като блат
1 отцедена от водата консерва сварени кестени + 1/2 ч.ч. стопено на водна баня кокосово масло + 400 гр. фурми без костилки се смила на блендер и се разстила отгоре на равен пласт, слага се покрито със стреч фолио в хладилника да стегне.
На водна баня се загряват високомаслена 35% течна сметана - една чаша, 1/2 чаша кокосово масло, натурален шоколад около 100 гр.и 3 с.л. мед (сироп от агаве или кленов сироп). Може за засилване на вкуса и 1 с.л. какао
Изваждаме от хладилника охладената торта и я заливаме с шоколадовата смес. Изчакваме леко да се охлади, тогава завиваме със стреч фолио, за да не се изпоти фолиото, и отново в хладилника. След час, ден, седмица...колкото е търпението, хаха, може да се реже на пастички и се сервира.

💞
Изображение

Весело посрещане на по-добрата 2021 година
:tzeluvka:
gevkati
Баш кафе майстор
Мнения: 2537
Регистриран на: Фев 3, '13, 12:10
Местоположение: София
Дал благодарност: 1037 пъти
Получил благодарност: 1487 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от gevkati »

Ах, Тутти, Туттиииии, къде сега да намеря кестени? Ще ми докараш гастрит!!! :lol:
Разкошно изглежда!
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31689
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 1030 пъти
Получил благодарност: 2426 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от Мария Николова »

В "Плод и зеленчук". :angelche:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
Аватар
Албена
Кафе машина
Мнения: 4526
Регистриран на: Фев 2, '10, 09:57
Местоположение: Габрово

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от Албена »

Да ви предложа един учудващо вкусен хляб от червена леща без брашно. Рецептата взех от един кулинарен журнал. Вегетарианска е . Две чаени чаши червена леща киснат една нощ ,като се заливат с топла вода. Лещата се пасира, добавят се 3 яйца, 200гр. кисело мляко ,1 бакпулвер, 1/2 чаена чаша зехтин, сол ,черен пипер ,чубрица. Тестото е рядко ,като кексово . Разделих го в две кексови форми с хартия за печене. Пече се на 180 градуса около 40 минути . Засищащ , с неочаквано добър вкус, хляб !

Изображение
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5630
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1727 пъти
Получил благодарност: 1960 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от Тутти »

gevkati написа: Дек 30, '20, 18:47 Ах, Тутти, Туттиииии, къде сега да намеря кестени? Ще ми докараш гастрит!!! :lol:
Разкошно изглежда!
В МЕТРО, при консервите. Голяма кутия италиански кестени в собствен сос. Най-вкусните. Има ги целогодишно, така че... ;) А тортата дори е безглутенова и много трайна.
Албена, този хляб много идеен, благодаря за рецептата.
Аватар
Lappland
Кана кафе
Мнения: 567
Регистриран на: Мар 25, '18, 13:44
Местоположение: Roslagen
Получил благодарност: 2 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от Lappland »

Интересна рецепта за торта, благодаря
Ще се пробва при първа възможност

Тутти, кокосово масло или кокосово мляко се има предвид?

И хлябът звучи интригуващо, точно имам и леща

Благодаря ви :tzvetentze: за идеите
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5630
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1727 пъти
Получил благодарност: 1960 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от Тутти »

Lappland написа: Дек 31, '20, 17:59 Интересна рецепта за торта, благодаря
Ще се пробва при първа възможност
Тутти, кокосово масло или кокосово мляко се има предвид?
Кокосово масло, само такова. То споява продуктите.
Аватар
Lappland
Кана кафе
Мнения: 567
Регистриран на: Мар 25, '18, 13:44
Местоположение: Roslagen
Получил благодарност: 2 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от Lappland »

Благодаря за уточнението
Кестени имам, остана само фурми да взема
Аватар
Lappland
Кана кафе
Мнения: 567
Регистриран на: Мар 25, '18, 13:44
Местоположение: Roslagen
Получил благодарност: 2 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от Lappland »

Направих хляба от леща, не е труден, изглежда и се усеща като хляб, засища доста
Ще нося за закуска от него през седмицата

Изображение

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”