Страница 30 от 63

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Публикувано на: Авг 16, '18, 14:09
от Тутти
:potekoha: :potekoha: :potekoha:
Вселената не ми дава още да меся, много задачи ми отваря. Дали - или? И Меркурий е ретрограден, да не почвам в такъв момент. :hihihi: Готово, измислих си оправданието. :hihihi:
Все пак редовно проверявам и се възхищавам на всички вас - много сте напред в занаята. Вдъхновяващо.

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Публикувано на: Авг 16, '18, 15:41
от wenche
Колегите в Будапеща си имат фестивал :dovolen: Ако не бях заета на 20-ти, щях да запаля колата.

Изображение

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Публикувано на: Авг 16, '18, 18:50
от gospodinov
Лидия, хлебчето си е 2в1 -храна и бира в едно, много добре е станало.
Тути, какви са тия галактически ограничения, на един Меркурий ще се даваш :hihihi: .
Сърбите много организирано го дават, явно при тях хлебарството си е на почит и с традиции.

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Публикувано на: Авг 17, '18, 11:53
от mama_li
wenche написа: Авг 16, '18, 14:01 Ей такава текстура харесвам, големите дупки ми идват малко самоцелни. Влияе ли хмеловият квас на вкуса и аромата?

Аз правих бял с мляко като на Марка. Толкова ароматен и фин стана, никой не изнедоволства, че е от "нездравословно" брашно, хапна се много бързо. Имаше гости и не стана фотосесията.
И на мен не ми допадат големите дупки /не че съм ги постигала :angelche: /. За вкуса, може би маалко по-наситен. Абе, за сега, това е най-вкусния хляб! Сега забърках две бяло/пълнозърнесто, но следващият опит - хлебчето на Марка.

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Публикувано на: Авг 20, '18, 14:18
от mama_li
Днес дойде ред на хлебчето с мляко.
400 г. бяло, 250 мл мляко, 120 г. квас, около 8 г. сол.
Смесени брашно и мляко, престояват час, добавени квас и сол, поомачках, за да се поеме кваса и оставих за час, че трябваше да обърна внимание. После малко месене, за да заприлича на тесто, две разпъвания и сгъвания през 30 минути, предварително и окончателно оформяне и отиде с ратана да спи в хладилника. Може би над 15 часа прекара там. Докато загрявах печката го извадих, може би за около 30 минути и последва печенето.
Марка беше описала стъпките, не можех да спазя месенето веднага след кваса и солта.

Да споделя, това копринено на докосване тесто, за което се говори и показват на клипчетата н интернет, може да се получи САМО с бяло брашно. Както обикновено смесвам бяло с пълнозърнесто, просто няма как да се случи.

Ето го творението от днес

Изображение

И за да използвам загрятата фурна, врътнах малиновото брауни на лоиз :angelche:

Изображение

Всичко е още топло/горещо. Разрези по-късно.

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Публикувано на: Авг 20, '18, 18:13
от gospodinov
:potekoha: :potekoha: :potekoha:
Малиии, Лиде страшни вкусотии си показала и белия дундьо и сладкиша с малините...

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Публикувано на: Авг 20, '18, 23:21
от marka
Мама Ли, хлебчето изглежда супер.:sclap:

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Публикувано на: Авг 21, '18, 08:40
от wenche
mama_li написа: Авг 20, '18, 14:18 Да споделя, това копринено на докосване тесто, за което се говори и показват на клипчетата н интернет, може да се получи САМО с бяло брашно. Както обикновено смесвам бяло с пълнозърнесто, просто няма как да се случи.
Мда, много похабени нерви, докато го проумеем :idea1: Дано го прочете Саша, че тя при всеки опит чака да пипне коприната :D
Гледам хляба ти и си спомням аромата. И с браунито така.

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Публикувано на: Авг 22, '18, 21:47
от wenche
Ехооо, къде изчезнахте всички :snif: на диета ли минахте или с чаша мохито стоите далече от горещите фурни ....
Я да ви сръчкам с един дебеланчо.

Изображение

Изображение

За първи път пека в открита фурна, бяло и пълнозърнесто, 75% хидратация, втасван изцяло в хладилника. Дупки да искате.

Правих за втори път с нахутено брашно. Този път сложих повече, почти 30% и осезателно се усещаше ароматът на леблебия, обаче на сурова, не на печена. Стана по-сбит, но може да е от кваса или да беше недовтасал. Добавих и сминдух, наистина много добре си пасват ароматите.

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Публикувано на: Авг 22, '18, 23:26
от mama_li
Чуден пухкавелко! Много красив! Бялото май преобладава?
За нахутения хляб и при мен се получи същото при втори опит. От мерак сложих повече нахутено брашно и в резултат извадих почти тухличка :hmmmmmm: . Но пък беше вкусна, въпреки неугледния вид.
Иначе, пека си, през два-три дни. Днес беше ред да забъркам и утре да пека, ама се захванах с една лютеница, та до преди малко приключих :ssweat: . Хлебчето остана за утре.