Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
shoshy , хубаво е,че имаш подръка такива малки мелнички да ги нарека,
където да ти смелят брашно от лимец,нахут и други рядко присъстващи брашна в магазините.
където да ти смелят брашно от лимец,нахут и други рядко присъстващи брашна в магазините.
-
- Kафенце
- Мнения: 27
- Регистриран на: Юни 12, '20, 14:16
- Местоположение: гр.Кричим, обл.Пловдив
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
В Хлебопекарна хляб с квас, спрямо моя опит, не става. Много кратки са циклите и не може да ферментира. Трябва ти хлебопекарна с опция да си правиш програмите сам/а.koisamaz написа: ↑Сеп 11, '19, 23:26 някой правил ли е е подобен хляб в хлебопекарнахлебопекарна. Съжалявам ако някъде в темата е спомето, но е доста дълга, а и май няма смисъл да отварям нова само заради това.
Освен това начина на месене на хлебопекарната не е подходящ за пълнозърнести брашна( ако правите хляба над 50-70%).
Ръчно си е най-добре Със студена ретардация.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4900
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 360 пъти
- Получил благодарност: 302 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Преди почти 3 години започнаха моите опити с кваса, но от половин година правя такъв редовно. Намерила съм за себе си лесен и опростен вариант. В начало опитвах различни техники, без особен успех..., после, прочитайки отново нашите теми по въпроса, установих, че начинът на Господинов ( който за съжаление не пише вече тук, а от него научих и за кваса, и за бозата, и за кефира ), та той беше споменал, че и без виртуозни изпълнения, може да се получи добър квасен хляб. И наистина, сега правя редовно хляб и винаги се получава добре, е разнасям буркана с квас насам-натам, но пък винаги мога да забъркам хлебче. Само дето времето за втасване е доста неопределено.
Иначе техниката ми е следната - една част квас, разбърквам с две части вода, добавям три части брашно със сол и разбърквам с лъжица, докато се усвои брашното, (не меся с ръце). Изсипвам върху хартия за печене в съда за печене, покривам и оставям да втаса 3-4-5-6 ..часа, после включвам фурната, (или електрическата тенджера, на село пека хляб в нея и май става по-добре) и пека около час. Няма разтягане, няма второ втасване и си става добър хляб.
Иначе техниката ми е следната - една част квас, разбърквам с две части вода, добавям три части брашно със сол и разбърквам с лъжица, докато се усвои брашното, (не меся с ръце). Изсипвам върху хартия за печене в съда за печене, покривам и оставям да втаса 3-4-5-6 ..часа, после включвам фурната, (или електрическата тенджера, на село пека хляб в нея и май става по-добре) и пека около час. Няма разтягане, няма второ втасване и си става добър хляб.
-
- Kафенце
- Мнения: 27
- Регистриран на: Юни 12, '20, 14:16
- Местоположение: гр.Кричим, обл.Пловдив
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Радвам се, че и други правят хляб без месене
И аз тъй.
Кваса седи по цяла седмица в хладилника. Вадя го предишната вечер, две захранвания и на следващия ден вече е активиран.
За още по мързеливите като мен го ползвам, когато е "гладен", сиреч не в най надуто състояние.
Разбърквам с брашното => втасва 4-6 часа => премесвам на 4-ри и оформям в топка => слагам във форма плетена кошница => ретардация една вечер в халдилника.
До сутринта бавно ферментира и изпълва цялата форма.
За да се получи изпечен като в пещ хляб с коричка => Гювече се загрява на 220-230 градуса за 30-40 минути => слага се хляба вътре и се пече с капак 30-35 мин => маха се капака и се пече още 20-25 минути.
Резултата ще го снимам събота като излезе новия хляб
И аз тъй.
Кваса седи по цяла седмица в хладилника. Вадя го предишната вечер, две захранвания и на следващия ден вече е активиран.
За още по мързеливите като мен го ползвам, когато е "гладен", сиреч не в най надуто състояние.
Разбърквам с брашното => втасва 4-6 часа => премесвам на 4-ри и оформям в топка => слагам във форма плетена кошница => ретардация една вечер в халдилника.
До сутринта бавно ферментира и изпълва цялата форма.
За да се получи изпечен като в пещ хляб с коричка => Гювече се загрява на 220-230 градуса за 30-40 минути => слага се хляба вътре и се пече с капак 30-35 мин => маха се капака и се пече още 20-25 минути.
Резултата ще го снимам събота като излезе новия хляб
-
- Кафе машина
- Мнения: 4900
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 360 пъти
- Получил благодарност: 302 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
В хладилника квасът няколко пъти ми хвана мухъл , не зная защо, нещо бъркам там - уж го правя по-гъстичък...но когато отворя буркана, ми мирише лошо, добре че си имам изсушен и бързо го подновявам, което ме подсеща пак да си изсуша за всеки случай. Иначе и при мен квасът не всеки път е силен, понякога дори е съвсем без балончета, важно ми е да мирише на боза . Във вчерашния хляб добавих и лъжица кисело мляко, но не намирам разлика.
По едно време мислех да си купувам хлебопекарна, но откакто "открих" лесния начин, без бъркане и месене, от което да те заболят ръцете, се отказах.
По едно време мислех да си купувам хлебопекарна, но откакто "открих" лесния начин, без бъркане и месене, от което да те заболят ръцете, се отказах.
-
- Kафенце
- Мнения: 27
- Регистриран на: Юни 12, '20, 14:16
- Местоположение: гр.Кричим, обл.Пловдив
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Начи то и моя хващаше ма го подобри лозата.
На есен като узрее лозата, ама яко да се покрие с онзи фин прашец отгоре( това са дрождите) намачкваш шепа зрънца и вътре.
Става така нареченото Левито Мадре, италианците така си го прихващат. От тогава нямам проблем с мухъла, явно естествените дрожди са много силни.
Без прекъсване е моя вече втора година, и все по добър и витален става. Освен това след подобряването с гроздето и по бързо ферментира хляба.
На есен като узрее лозата, ама яко да се покрие с онзи фин прашец отгоре( това са дрождите) намачкваш шепа зрънца и вътре.
Става така нареченото Левито Мадре, италианците така си го прихващат. От тогава нямам проблем с мухъла, явно естествените дрожди са много силни.
Без прекъсване е моя вече втора година, и все по добър и витален става. Освен това след подобряването с гроздето и по бързо ферментира хляба.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4900
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 360 пъти
- Получил благодарност: 302 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Бях чела преди за приготвянето на тази италианска закваска, но толкова сложна ми се видя технологията, че се отказах.
Този фин прашец, за който споменаваш, се намира върху гроздовите зрънца ли? И намачкваш зрънцата без да ги миеш предполагам? И към тази гроздова каша се добавя какво - вода и брашно или само брашно? И трябва ли да се прецеди това нещо или си остава със семки и люспи вътре?
Много ми станаха въпросите .
Този фин прашец, за който споменаваш, се намира върху гроздовите зрънца ли? И намачкваш зрънцата без да ги миеш предполагам? И към тази гроздова каша се добавя какво - вода и брашно или само брашно? И трябва ли да се прецеди това нещо или си остава със семки и люспи вътре?
Много ми станаха въпросите .
-
- Kафенце
- Мнения: 27
- Регистриран на: Юни 12, '20, 14:16
- Местоположение: гр.Кричим, обл.Пловдив
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ами като всичко на този свят може по много начини.
Това беличкото са дрождите:
https://www.providentliving.org.nz/wp-c ... rapes1.jpg
Зрънцата директно ги смачкваш вътре( в стария квас или в нов и по двата начина стана), немити и ако може не пръскани с химия => Слагаш си брашно и вода, аз поддържам 1:1 => Една седмица си го гледаш животинчето докато почне хубаво да си бухва => взимаш си една две лъжици без зрънца и люспи и така в новото бурканче с новия квас
Аз си оставих варианта със стария квас + гроздовите зърна, стори ми се по добър. Ама ти ще си прецениш
Това беличкото са дрождите:
https://www.providentliving.org.nz/wp-c ... rapes1.jpg
Зрънцата директно ги смачкваш вътре( в стария квас или в нов и по двата начина стана), немити и ако може не пръскани с химия => Слагаш си брашно и вода, аз поддържам 1:1 => Една седмица си го гледаш животинчето докато почне хубаво да си бухва => взимаш си една две лъжици без зрънца и люспи и така в новото бурканче с новия квас
Аз си оставих варианта със стария квас + гроздовите зърна, стори ми се по добър. Ама ти ще си прецениш
-
- Кафе машина
- Мнения: 4900
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 360 пъти
- Получил благодарност: 302 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Благодаря, имаме някакви лози, не се пръскат с нищо, така че на есен ще се пробва!
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Предполагам,че може зърната грозде да се намачкат отделно в някаква купа,
и отделения сок,след това да се прибави към кваса.
И после няма да е необходимо да махаме семки и люспи от тестото ?
и отделения сок,след това да се прибави към кваса.
И после няма да е необходимо да махаме семки и люспи от тестото ?