Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
mama_li

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от mama_li »

Венче, въпреки вчерашния ден, резултатът ми допада.

Изображение

Изображение

Две хлебчета с тъмна бира, много семена и мъничко масло, по рецептата на wenche :).
Общият обем на тестото е голям за глинения съд, затова го разделих на две и влезе точно в двете малки йени. Опряха в капаците! От любопитство претеглих готовите хлебчета - две по 600 г.
А wenche и Lois са нашите новатори и експериментатори! Показват чудни произведения!
Аватар
shoshy
Баш кафе майстор
Мнения: 2931
Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 3 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от shoshy »

Wenche, благодаря за ограмотяването в хлеботворството :liubov: !
Лидия, как са се разпукали хлебчетата :potekoha: :daaa: !
mama_li

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от mama_li »

shoshy, разкошни са! Едното замина подарък, на който много се зарадваха! Установиха, че може да се нахранят само с него, без нищо друго в добавка. Много, много мекичък и вкусен хляб!
wenche

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от wenche »

Ееее, Лиде, много хубави дебелачета са станали :dovolen: И много се радвам, че и вкусът ти е допаднал. Пробва ли леко пекната филийка на тостера? Мммм!
Специално отбелязвам много хубавите снимки :dovolen:
mama_li

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от mama_li »

Ето снимка и на средичката!
Изображение

Ще пробвам и затоплена в тостера филийка! А за снимките съм мноого далеч от истината :oops: . Там маестра няма стигане!
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5632
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1732 пъти
Получил благодарност: 1961 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от Тутти »

Гмурнах се и аз в дълбокото. Направих малка питка с квас и смес от безглутенови брашна с малко бяло. Има нахут, оризово, лимец, тапиока, малко ръж, италианско твърда пшеница. Кваса го взех от био магазин-някакъв немски. Никак не вярвах че ще стане, но след като престоя 10 часа на стайна температура, а сутринта го ламинирах два пъти, изпекох го в затворен съд.
Първата снимка е на квасеното хлебче, а втората е на резервното хлебче бяло брашно с мая, в случай че беше станал провал с кваса.
Е, когато си повярвам, ще съм по- конкретна с грамажите и всичко, сега само се разписах с първи опит.
Изображение

Изображение
mama_li

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от mama_li »

Ехааа, още един се присъедини!
Браво Тутти!
wenche

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от wenche »

Хайде бе, Тутти, откога те чакаме :tzvetentze: Чуднички самунчета си измайсторила!
Докато стоиш в разкрачена позиция, можеш да изследваш разликата при една и съща брашняна смес, но втасвана с мая и с квас. И реакцията на стомахчето. Ще чакам снимковите репортажи. :dovolen:
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5632
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1732 пъти
Получил благодарност: 1961 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от Тутти »

Стомахчето обича квас. Изпробвано, и по- малко глутен, безспорно. Но красив бухнал хляб без никакъв глутен е абсурд. Затова сутринта прибавих малко бяло брашно, тогава кваса се събуди. Има много да се уча. За снимките също, презентацията си е важна. И да взема да записвам, а не да карам по усет. Все пак и повторяемост да има си е нужно.
gospodinov

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от gospodinov »

Тутти супер хлебчета, добре дошла!
Пожелавам ти много успехи в хлебарстването с квас и да споделяш резултатите в темата.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”