Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Аз се стремя визуално да запомня до къде е било тестото, така преценявам колко се е надуло.shoshy написа: ↑Юли 19, '18, 17:04 Господинов, като чета какво си написал, уж всичко правя както трябва, а не ми се получи.
И един въпрос....пак ...как преценяте, че тестото е втасало точно колкото трябва за печене? Точното увеличение на обема трудно се преценя. Гледах клипове с натискане и оценка как се връща тестото - и това не ми се получава.
Когато по повърхността на тестото се получават леки разкъсвания / като стрии по кожата - гадно го обясних / тестото превтасало ли е или..?
Коригирай леко времето за втасване, когато тестото е загубило първоначалната форма, която си му предала и запълнило формата, че и отвън значи е превтасло.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Е това се казва хляб. Браво, Лиде!
Прочетох по диагонал, че времето ми е кът, по-късно по-подробно, сега слагам само рецептата за бирения хляб.
500 гр бяло
100 гр ръжено
400 мл бира
1 супена лъжица мед
130 гр квас
14 гр сол
Меда го разтворих в бирата и оттам нататък действах по класическата технология - автолиза, квас, сол, 10 мин. месене, 3 разтягания през 30 минути и две втасвания, както съм ги описала.
Сега бягам, чао до по-късно
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Господинов, благодаря за съвета !
Венче, страхотен хляб с бира! И тази рецепта не може да не се пробва .
Венче, страхотен хляб с бира! И тази рецепта не може да не се пробва .
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Продължението:
По-горе е оформеното хлебче, преди хладилника вчера в 22.00.
Това е същото хлебче днес в 19.00 т.е. повече от 20 часа
Това е хляб, с 100% пълнозърнесто брашно-50/50 пшенично/ръжено(такова успях да купя от магазина), добавени фибри и половин чаша накиснати и смлени зърна пшеница.
За квас отново съм използвал тесто, оставено от предното месене и съхранено в хладилника няколко дена в буркан.
Ясно се вижда, че преди втасването е бил около 2 см. под ръба на ратана. След втасването е почти толкова над ръба, за това ставаше въпрос по-горе.
Естествено ако беше с бяло брашно, щеше да е доста по-набухнал.
Това е изпечения хляб
Горещо препоръчвам да пробвате този метод за правене на хляб, с тесто от предното месене за квас.
Лесно и удобно и приятно.
Утре ще споделя за вкуса на този импровизиран хляб с добавени цели зърна.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Чудесно изглежда! Я как се е разпукнал, нищо че е само от пълнозърнести брашна + добавени фибри и зърна!
Предполагам, че и на вкус ще е чуден!
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Сашееее, Саше! Как само съм се смяла, докато те чета снощи! Все едно мен си описала, ама едно към едно. И аз такива ги върша непрекъснато, и се вайкам що не става
Значи, най-успешния ми хляб до момента, се оказа че е останал без специална фотосесия. Само снапшотс, направени от радост, че поне не е плоска питка, а има височина и тук-там някое мехурче. Ама ще си го покажа де.
Това е онази рецепта на Тревър Уилсън с ниската хидратация (към 63%), с която се боря вече няколко пъти и това е най-успешният опит.
Значи, най-успешния ми хляб до момента, се оказа че е останал без специална фотосесия. Само снапшотс, направени от радост, че поне не е плоска питка, а има височина и тук-там някое мехурче. Ама ще си го покажа де.
Това е онази рецепта на Тревър Уилсън с ниската хидратация (към 63%), с която се боря вече няколко пъти и това е най-успешният опит.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Абеее, този тунел там по средата не ме кефи особено
Ама аз съм съвсем в началото на тази одисея, има още много брашно да замеся, докато може да се каже, че резултатът е очакван, а не случаен
Днес експериментирам с нов метод, две теста ще направя с различен тайминг, рецептата е горе-долу една и съща, малко на едното хидратацията е по-висока, чудя се дали да не ги уеднаквя, че да са съпоставими резултатите.
Ама аз съм съвсем в началото на тази одисея, има още много брашно да замеся, докато може да се каже, че резултатът е очакван, а не случаен
Днес експериментирам с нов метод, две теста ще направя с различен тайминг, рецептата е горе-долу една и съща, малко на едното хидратацията е по-висока, чудя се дали да не ги уеднаквя, че да са съпоставими резултатите.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Маестра, чудно е хлебчето! Сега изгледах клипчето на Тревор. Ами и той има такива тунели като твоя! Какво не му харесваш?
Поиграх си да смятам хидратацията по неговата рецепта и това, което аз правя обикновено - и двете са 65%.
Но има съществена разлика, Тревор използва 50 г. квас и втасването при него е много по-дълго. Аз слагам 150г квас и съответно всичко става по-бързо /поне така си мисля/. Той използва предимно бяло брашно, а аз направих микс, като преобладават тъмните брашна.
След като пробвам биреното хлебче на Венчето, ще опитам и метода на Тревор с по-малко квас и по-дълго втасване.
Поиграх си да смятам хидратацията по неговата рецепта и това, което аз правя обикновено - и двете са 65%.
Но има съществена разлика, Тревор използва 50 г. квас и втасването при него е много по-дълго. Аз слагам 150г квас и съответно всичко става по-бързо /поне така си мисля/. Той използва предимно бяло брашно, а аз направих микс, като преобладават тъмните брашна.
След като пробвам биреното хлебче на Венчето, ще опитам и метода на Тревор с по-малко квас и по-дълго втасване.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
И не са само тези разликите, Лиде. Той прави дълга автолиза, с начало в хладилника - 1-3 ч, после на стайна темп, но заедно със солта, за да забави процесите. Квасът е малко, да. И най-вече, техните брашна са съвсем различни от нашите, много по-силни, мамка им.