Страница 1 от 1

Оrnithogalum ponticum

Публикувано на: Юни 5, '18, 13:04
от Skio
Показвам ви това достолепно растение, което в родината си успява да расте и на прокълнати места. Дори на прокълнати места под орехи :D Но и тази година се забелязват доста, явно им е година.
Най-високият екземпляр, който съм виждала през годините, беше по-висок от мен.

Изображение
.....
Изображение
.....
Изображение
.....
Изображение

Re: Оrnithogalum ponticum

Публикувано на: Авг 15, '18, 10:27
от Skio
Реших да покажа луковицата, и защото е подобна на тази на O.arabicum от същата група(на средиземноморските орнитогали).
Това са луковици, които стоят много солидно изправени, в перфектно равновесие - навярно заради необходимостта надземната част по време на цъфтежа да е в състояние да удържа много високите цветоноси, които отлично се справят с ветрове. През годините се е случвало камари от начупени от вятър клони да се посипят наоколо, но не съм виждала пречупен орнитогалум понтикум. Арабикумът, който аз съм гледала само в саксия, навярно също е толкова устойчив на ветрове.

Изображение

Това е кореновият кръг - голям диаметър, луковицата лежи в земята, подпряна на това широко кръгче, а корените се развиват в кръг, растейки почти хоризонтално, не да се спускат в дълбочина вертикално. Доста особено нещо.

Изображение

Re: Оrnithogalum ponticum

Публикувано на: Авг 15, '18, 18:55
от Румена
:shock: :shock: :shock: колко е голяма на живо самата луковица?

Re: Оrnithogalum ponticum

Публикувано на: Авг 20, '18, 08:25
от Мария Николова
Никак не е особено нещо. По законите на физиката. Здраво държи за земята не дълбокия корен, а широкия. Като въжетата, вързани за колчетата в страни от палатката, като цирковото шапитО. :daaa: