Страница 59 от 64

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 11, '18, 22:22
от bell
Мария Николова написа: Апр 11, '18, 21:48 Подсушавате белите цели бадеми и ги нареждате както ви харесва върху козунака с лекичко притискане преди мятането му във фурната. Ще сънувате вкуса на бадем от козунак. :sdaaa: :sdaaa: :sdaaa:
Моите са винаги успешни, защото купувам само успешни. :srofl: Поради което са без бадеми... :snif:
Великденски успешен с бадем, изяден :angelche:
Изображение

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 11, '18, 22:25
от Мария Николова
Браво! Браво, Косе Босе!!! :ieeee: :ieeee: :ieeee:

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 11, '18, 22:41
от bell
Мария Николова написа: Апр 11, '18, 22:25 Браво! Браво, Косе Босе!!! :ieeee: :ieeee: :ieeee:
:tzeluvka:
Мери, така и не разбрах, защо точно бадемчетата изчезнаха първо от козунаците.
Но, с твоя помощ вече имам обяснение, те били черешката на козунака! :srofl: :gush:

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 11, '18, 23:03
от Мария Николова
Косе Босе, като бях малка аз събличах елечетата на бадемите. :D А майка ми правеше един козунак за мен - кукла. Тяло, главичка, ръчички, крачета. Като се изпече, всичко се сливаше, но аз си знаех, че е моята кукла. :lol: Целия обсипан с бадеми!!! Можех да изям всички бадемчета от моя козунак, но да не пипам другите козунаци. Вървях между великденчета, лалета и зрънкалета; обикалях под цъфналата сливка-дрисливка и цъфналото чемширено дърво с филия козунак, намазан с мед и слушах жуженето на първите пчели и гугутките.

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 12, '18, 07:43
от сюзан
Мери, от бабините козунаци само аз обирах бадемчетата до едно. Върна ме в детските години с тези спомени.

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Май 15, '18, 17:31
от ema
Тази година добре ми се получиха козунаците, взех по-хубаво брашно.

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Май 15, '18, 23:49
от Мария Николова
ema написа: Май 15, '18, 17:31 Тази година добре ми се получиха козунаците, взех по-хубаво брашно.

Няма ли снимка, не се брои. :lol:

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Ное 28, '18, 15:57
от denyo
Здравейте любители на козунака.
Ако някой от вас има интерес, може да:

- Посети, разгледа и евентуално лайкне (хареса):
Фейсбук страницата "Козунак на конци с хлебопекарна - лесна изпитана рецепта"

- Да се включи във Фейсбук групата "Козунак на конци - лесна и подробна рецепта"
и да сподели своя опит в замесването на козунаци.

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 19, '19, 08:57
от zeleno
имам пити с домашно масло и май ще се пробвам да направя козунак , имам и домашни яйца
та , моля да ми кажете кога и как да му произведа закваска , дойде ми ред да пробвам ...

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 19, '19, 22:17
от Тутти
zeleno написа: Апр 19, '19, 08:57 имам пити с домашно масло и май ще се пробвам да направя козунак , имам и домашни яйца
та , моля да ми кажете кога и как да му произведа закваска , дойде ми ред да пробвам ...
Тази рецепта съм копирала от форума, но не съм записала от кого е. Може да погледнеш в темата за хляб с квас, там Lois беше дала рецепта за козунак.

Козунак с квас

Необходимите продукти - 3 жълтъка, 1 яйце, 150 гр захар, 150 мл прясно мляко, 100 гр краве масло, ромова есенция или ром 1 с л , 500 гр брашно, 1/4 ч л сол, 200-250 активен квас.
Разбийте яйцата и захарта до побеляване, добавете млякото, аромата, накрая кваса. Получава се кремаобразна смес. Пресейте брашното и замесете, оставете да си почине за 30 минути. Добавете половината от маслото и солта омесете добре и оставете за 30 минути. Направете три разтягания, като при хляба през 30-40 минути.
След разтяганията направих моя метод за конци който можете да видите тук, като добавих на няколко пъти останалото масло. Оставям да почива 2 часа на стайна температураа може и в хладилник за 5-6 часа.
На намазнен плот оформете внимателно без да месите като следвате отново посоката на разтягането. Направете фитили и напълнете, ако желаете с различна плънка, локум, шоколад, стафиди. Поставете във формите и след като удвои, дори утрои обема си може да печете. При мен втасва 24 часа, по едно време си мислех, че няма да се получи, но не се отказах и реших да чакам докато не се вдигне достатъчно. Намажете с яйце поръсете с бадеми и влажна захар. Аз пекох на 180 градуса с купичка с вода на дъното на печката.