Страница 29 от 64

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 28, '13, 09:48
от Зари
Рових не само тук, а и в ютюбата и... :D
Ето тук за напълно начинаещи:
1. " onclick="window.open(this.href);return false;
2. " onclick="window.open(this.href);return false;
3. " onclick="window.open(this.href);return false;
4. " onclick="window.open(this.href);return false;
5. " onclick="window.open(this.href);return false;
6. " onclick="window.open(this.href);return false; . Ако не идеално, то е много мотивиращо. :ieeee:

А относно последователността и дозировката, както и относно разбиването на някои митове, ето:
" onclick="window.open(this.href);return false; :daaa:
:ieeee: Може и да пробвам златкината, галината или някоя друга рецепта, ама... ще видим.

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 28, '13, 17:43
от dantonova
Много полезно видео, даже и за не "абсолютно начинаещи"!

Моят опит с козунаците е скромен, само от 5г., но след първия домашен козунак повече козунак от магазина не е влизал вкъщи ;) .
Ето една рецепта, приспособена за машинка за хляб Moulinex (важни са пропорциите):

Продукти за 2 сплетени козунака:
650-700 гр. брашно,
175 мл прясно мляко,
200 гр. захар (по-малко или повече според вкуса),
5-6 яйца (1 жълтък се отделя за намазване),
100 гр. масло + 50-75 мл олио,
50 гр. бадеми,
1 ч.ч. стафиди,
1 с.л. ликьор портокал (или с аромат по избор),
кората на 1 лимон,
ванилия (по възможност истинска, а не ванилин),
11/2 пак. суха мая.

Меся тестото на произволна програма, напр. за френски бял хляб, като предварително леко разбивам яйцата и захарта, и отделно разтварям маята в топло мляко.
На този етап НЕ слагам мазнина, освен 1 с.л.!
След етапа на месене оставям тестото да втаса в машинката (около 45 мин) и пускам програмата ОТНАЧАЛО.
При второто месене постепенно прибавям разтопеното масло и олиото, докато се поеме от тестото. Към края вече се виждат "балончета" по тестото.

След втория цикъл на месене изваждам тестото и го оставям леко да си "почине", завито с фолио. После прибавям стафидите, разделям на топки, които оформям на фитили и сплитам, като при това обилно си мажа ръцете с мазнина. НЕ слагам повече брашно.
Оформените козунаци втасват 11/2 -2 ч.
Пека ги около 45 мин на 150 гр. с горещ въздух.

Изображение

Конците са със 100% гаранция :dovolen: .
Не се опитвайте да печете в самата хлебопекарна - ще избие капака още в началото на печенето ;).

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 28, '13, 20:16
от Galq 03
dantonova написа:Много полезно видео, даже и за не "абсолютно начинаещи"!

Моят опит с козунаците е скромен, само от 5г., но след първия домашен козунак повече козунак от магазина не е влизал вкъщи ;) .
Ето една рецепта, приспособена за машинка за хляб Moulinex (важни са пропорциите).....:
dantonova и у нас така :D :tzvetentze:
Благодаря за споделения опит, имам машинка за хляб от тази марка, пробвала съм какво ли не....но конците ги няма :snif: Зная, че е важно вкарването на мазнина след като тестото е замесено / и винаги го спазвам/ :nod: ...може би тук е тайната на твоята рецепта ;)
Ще опитам , дано се получи :stiskam:

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 28, '13, 20:45
от dantonova
:stiskam: Непременно ще се получи!

Обаче :hmmmmmm: - не разбирам защо ми се сливат плитките след изпичането, мисля си, че превтасват малко повече...

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 28, '13, 21:03
от Galq 03
Или е превтасало, или е меко ...а как тогава си личат конци, щом се сливат плитките :hmmm:
Втория път програмата също ли я изкарваш до край?

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 28, '13, 23:14
от dantonova
E, конците са си навсякъде в козунка...
Но може би си права, моето тесто става по-меко от това във видеото.
Иначе втория път изчаквам цикъла на месене да свърши (на тая програма е 30 мин) и после изваждам тестото.

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 29, '13, 08:00
от dora
Titi написа:Доре, наскоро те четох във ФБ, че правиш първи опит през тази година за великденските козунаци. Ако е бил успешен, споделяй рецепти и майсторлък, че Великден чука на вратата.
Тити, сега виждам.Даже два пъти връщах да видя , кое е това Доре :lol:
Да опитите станаха успешни и на домашните им си харесаха.
Рецептата е идентична с тази на dantonova, но аз нямах и съответно не сложих бадеми и стафиди.
В единия от трита/ толкова излязоха от моето тесто / сложих ягодово сладко.
Под сладкото обаче стоеше някак мокро и тиклаво- няма да повторя опита.
Слагала съм за плънка шоколад и орехи и става разкош.
Сега отивам да си крадна от вашия опит. :tzvetentze:
Забравих и да добавя, че моята мазнина беше - мас.

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Май 1, '13, 10:28
от Titi
Моите козунаци са готови и кифличките също. Да е жива и здрава пералнята, че и тази година не ме изложи. Направих ги по-рано, защото днес тръгваме към село, а там печката е по-стара от мен и не признава никакво задаване на градуси.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Май 1, '13, 15:15
от dal
прекрасни са на вид и сигурно и на вкус :ieeee:
Днес си купих чудно хубаво мекичко козуначено ролце с мармалад , стафиди и отгоре препечена захар и бадемки настъргани - утре пак ще взема като го изядат - 1,80 струваше
онзи ден ми докараха топли един приятел , дето ги пече -бяха някаква друга рецепта -пак хубави
в къщи много не ги закачат обаче

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Май 1, '13, 15:22
от joannka
Дал,от къде това "купих",че да тичкам и аз... :angelche: ???
Още ми я няма музата за месене,а много обичам "пълнени" козунаци! :oops:
:D :D