Как се прави хубав козунак?
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5652
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1795 пъти
- Получил благодарност: 2053 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Ето и друга копирана рецапта за козунак с квас на Wenche.
Козунак с квас wenche
Структурата е определено влакнеста, ако беше по-топъл, щяха да се разтягат по-дълги конци, но и така личи. Сочен, нежен и нехлебен. И без добавка на стафиди или нещо друго е доста сладък, тъй че бялата захар може да се замени със същото количество тръстикова.
Ето рецептата:
Подготовка на сладък стартер
40 гр. Квас
80 гр. Вода
80 гр. Брашно
45 гр. Кристална захар
Разбърква се много добре всичко и се оставя за 10-12 часа на 28-30°С да се активира.
Правя вметката, че в момента квасът ми е във върхова форма, удвоява/утроява обема за около 3 часа и го задържа 12-15, че и повече часа, но на този сладък стартер наистина му трябваха 10 часа, за да го призная за готов, което много ме учуди, защото захарта принципно би трябвало да ускори процеса.
Необходими продукти за 2 бр. козунаци
500 гр. Силно брашно
180 гр. Яйца ( 3 бр. средни )
125 гр. Прясно мляко
200 гр. Сладък квас ( цялото количество посочено по горе)
6 гр. Сол (аз сложих 3 гр)
150 гр. Кристална захар
10 гр. Портокалови корички (лимонова кора)
Ванилия
100 гр. Мазнина 50:50 разтопено масло и олио
Процес
Готовият активен сладък квас се смесва с цялото количество прясно мляко и 150 гр. от брашното. Оставя се за 2-3 часа или докато удвои обем. Това е маяното тесто.
След това се разбиват яйцата със захарта. Яйчената смес прибавяме към маяното тесто и разбъркваме. Добавят се всички останали продукти и се меси до гладко еластично тесто с развит глутен.
Аз добавих мазнината на 3-4 пъти към края на измесването.
Месих на ръка, след това направих 4-5 разпъвания през 30-40 минутки. Тестото се оставя да втаса много хубаво. При мен отне около 5-6 часа за да подмине удвояване. Втасалото тесто разделих да 4 топки. Оставих го да почине 30 минути и тогава оформих 2 средни козуначета от по 2 усукани фитила.
Покрих и оставих да втасат отново. Преди да влезе във фурната го намазах с леко разреден жълтък и го посипах със захар.
Пекох 55 минути на 180°С - 170°С .
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31723
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1072 пъти
- Получил благодарност: 2619 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Най-хубав е този козунак, който си харесам от магазина!
Впрочем, мернах обява на някой магазин за козунак по поръчка. Ще я потърся и ще си поръчам маминия козунак - без никакви семена отгоре , а с обелени бадеми и вътре със стафиди.
Впрочем, мернах обява на някой магазин за козунак по поръчка. Ще я потърся и ще си поръчам маминия козунак - без никакви семена отгоре , а с обелени бадеми и вътре със стафиди.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13719
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 211 пъти
- Получил благодарност: 410 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Благодаря ти , Тути
Венче ми обеща и квас / то не можело от днес за утре да си произведа / , ще стане работата значи
Венче ми обеща и квас / то не можело от днес за утре да си произведа / , ще стане работата значи
Re: Как се прави хубав козунак?
https://flickr.com/photos/147607694@N05 ... 9499790383" onclick="window.open(this.href);return false;
- tsvetina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1602
- Регистриран на: Мар 16, '12, 15:29
- Дал благодарност: 13 пъти
- Получил благодарност: 21 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
За първи път меся козунак. Този е по рецептата на Тутти /с 500гр брашно/ - стана много хубав и на конци. Пробата за Великден - успешна
Благодаря, Тутти!
Благодаря, Тутти!
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5652
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1795 пъти
- Получил благодарност: 2053 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Я виж ти, тук две години никой не е писал. Ама сме яли козунаци сигурно. Споделете как загрявате в този студ с месене.
Днес след работа направих три дози козунак. Добре, че имам планетарен миксер, иначе щях да се узоря.
Последната доза очаквано превраса малко и направих козуначени кифлички, не можаха
да станат плитките. Първите две дози станаха добре. Както му е реда.
Доволна съм от резултата, и похапнахме с ММ добре. Половин малко козуначе замина за пет минутки.
Яйцата боядисах с една билка от аптеката, Брош се казва. Прибрах се към пет след обяд и си спестих другите био-цветове, които бях замислила. Куркума, червено зеле, магданоз…. хайде за догодина, сега само червени яйца ще има. Едно време сигурно само такива са правили, та и аз така. Утре рано тръгваме и време за размотаване не ми остана.
Ето снимки на творенията, желая ви светли празници.
И кифличките станаха, на вкус ще са ясни утре.
Вече готови.
Днес след работа направих три дози козунак. Добре, че имам планетарен миксер, иначе щях да се узоря.
Последната доза очаквано превраса малко и направих козуначени кифлички, не можаха
да станат плитките. Първите две дози станаха добре. Както му е реда.
Доволна съм от резултата, и похапнахме с ММ добре. Половин малко козуначе замина за пет минутки.
Яйцата боядисах с една билка от аптеката, Брош се казва. Прибрах се към пет след обяд и си спестих другите био-цветове, които бях замислила. Куркума, червено зеле, магданоз…. хайде за догодина, сега само червени яйца ще има. Едно време сигурно само такива са правили, та и аз така. Утре рано тръгваме и време за размотаване не ми остана.
Ето снимки на творенията, желая ви светли празници.
И кифличките станаха, на вкус ще са ясни утре.
Вече готови.
- katina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1441
- Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
- Местоположение: Хасково
- Дал благодарност: 82 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Тутти, много съблазнителни са отново твоите козунаци Днес ще меся и аз по твоята рецепта. Много красиви са станали яйцата, интересно как точно става боядисването. Светли Великденски празници на теб и семейството ти
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15896
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
- Дал благодарност: 888 пъти
- Получил благодарност: 1760 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Спойлер
Покажи
Тутти написа: ↑Апр 20, '22, 22:55 Я виж ти, тук две години никой не е писал. Ама сме яли козунаци сигурно. Споделете как загрявате в този студ с месене.
Днес след работа направих три дози козунак. Добре, че имам планетарен миксер, иначе щях да се узоря.
Последната доза очаквано превраса малко и направих козуначени кифлички, не можаха
да станат плитките. Първите две дози станаха добре. Както му е реда.
Доволна съм от резултата, и похапнахме с ММ добре. Половин малко козуначе замина за пет минутки.
Яйцата боядисах с една билка от аптеката, Брош се казва. Прибрах се към пет след обяд и си спестих другите био-цветове, които бях замислила. Куркума, червено зеле, магданоз…. хайде за догодина, сега само червени яйца ще има. Едно време сигурно само такива са правили, та и аз така. Утре рано тръгваме и време за размотаване не ми остана.
Ето снимки на творенията, желая ви светли празници.
И кифличките станаха, на вкус ще са ясни утре.
Вече готови.
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10119
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 376 пъти
- Получил благодарност: 1064 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Аз съм си записала рецепта от ФБ и като се прибера мисля да опитам.
За направата им : брашно 500 гр (пресято) , 3 яйца, от които 1 жълтък за намазване, 125 мл пр. мляко, кр. масло/олио в съотношение 50/50 -общо 100 гр., 1 ампула ванилия. 150 гр. захар , прясна мая-половин кубче , кората на половин лимон и щипка сол .
Начина на работа е : маята се натрошава и към нея се добавя 1 с.л от захарта . Добавяме топлото прясно мляко и разбъркваме . Към млечната смес се добавя брашно до получаване на бозообразна смес . Изчакваме да шупне маята(получаване на шапка). След втасването на маята , добавяме разбитите яйца , захарта , есенцията и олиото . Разбъркваме . Изсипваме на части брашното и към него щипката сол . Меси се тесто , меко и пухкаво. Към него докато месите добавяте разтопеното масло на части. Готовото тесто втасва за 1 ч. До удвояване на обем в топло помещение , като съда в които сте месили се похлупи с кърпа или капак . Аз сложих стреч фолио. Втасалото тесто , леко доомесвате и формувате по желание с намазнени ръце , в моя случай в капсули за мъфини и в тавичка . Втасва до удвояване на обема . Мажете с жълтъка , ръсите захар и печете в загрята фурна 160/170 за около 30 мин , до суха клечка .
Ако стане, ще покажа.
За направата им : брашно 500 гр (пресято) , 3 яйца, от които 1 жълтък за намазване, 125 мл пр. мляко, кр. масло/олио в съотношение 50/50 -общо 100 гр., 1 ампула ванилия. 150 гр. захар , прясна мая-половин кубче , кората на половин лимон и щипка сол .
Начина на работа е : маята се натрошава и към нея се добавя 1 с.л от захарта . Добавяме топлото прясно мляко и разбъркваме . Към млечната смес се добавя брашно до получаване на бозообразна смес . Изчакваме да шупне маята(получаване на шапка). След втасването на маята , добавяме разбитите яйца , захарта , есенцията и олиото . Разбъркваме . Изсипваме на части брашното и към него щипката сол . Меси се тесто , меко и пухкаво. Към него докато месите добавяте разтопеното масло на части. Готовото тесто втасва за 1 ч. До удвояване на обем в топло помещение , като съда в които сте месили се похлупи с кърпа или капак . Аз сложих стреч фолио. Втасалото тесто , леко доомесвате и формувате по желание с намазнени ръце , в моя случай в капсули за мъфини и в тавичка . Втасва до удвояване на обема . Мажете с жълтъка , ръсите захар и печете в загрята фурна 160/170 за около 30 мин , до суха клечка .
Ако стане, ще покажа.
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15896
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
- Дал благодарност: 888 пъти
- Получил благодарност: 1760 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Моля някой да сложи отново тази митична рецепта на Тути, че съм решила и аз да се пробвам, пък огледах няколко страници назад и не я открих. А ако имате такава за хлебопекарна, ама изпробвана, ще бъда още по-благодарна !
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд