Как се прави хубав козунак?
Re: Как се прави хубав козунак?
Аз пък рових много, още по-много ругах после и се тръшках, след многократно нещастни опити за хлябоправене по рецепти от нета; поне 5-6 пъти някои ядоха клисав и гаден хляб и не защото няма на магазина до нас, а за поощрение и от уважение към труда ми. Правя хляб всеки ден, тоест у нас е инцидентно купуването на хляб. Тъмните брашна за да набухнат се смесват задължително с бяло, иначе искат почти тройна доза набухвател и става едно трудно контролируемо като процес. А също не харесвам содените теста и не правя такива - винаги имат един особен дъх. Хляба със зехтин съм го отписала почти, много е хубав, особено ако се пусне някое парче маслинка и риган или розмарин вътре, само че вкуса на такъв хляб е особен и тудно се съчетава с другите храни. Хляба с ръжено брашно - ръжения - се получава най-добре с мед за подсладител и малко смлян кимион като подправка - в къщи имам записки на рецептата, модифицирах нетските измишльотини докато не се получи хубав, бухнал и вкусен, но не го правя често и не я помня наизуст.gonel написа:....
Ако си правите хляб, да ме насъветвате... /Не съм ровила в нета в интерес на истината./
Имам една основна рецепта за хляб, по която дялкам, и по нея понякога различни вариации - с прясно мляко вместо вода, с добавено кисело мляко, с яйце, с масло вместо олио (не е задължително да е стопено, ако се нареже на дребни кубчета също се омесва добре) може да се добавят сирене натрошено, кашкавал или сух колбас нарязан на дребно . Маргарин в къщи не е имало никога.
Ползвам тази суха мая, но мисля, че всякаква суха ще стане, от две седмици - обикновена мая на кубче - вкуса е по-хубав определено, само че трябва да складирам големи количества - май си струва от вкусова гледна точка, иначе сухата е по-лесна и за ползване и за съхранение:
и кафява захар, получава се леко карамелен привкус, и разбира се става и с обикновена бяла захар
Питах майките - класиката в жанра; и се оказа, че и двете казаха едно и също от двата диаметрално противоположни края на България
около 220 мл вода (не я меря, имам голяма чаша за чай)
наливаш затоплена в машината; лъжичка чаена сол, супена захар (може и лъжица и половина, пробвай как ще ти хареса повече)
две супени лъжици олио (или същото количество масло, нарязано на кубчета).
Ако маята е от кубче, разтваряш предварително с водата и захарта.
Малко по-малко от половика брашно - около 400 гр. се пресяват задължително поне един път, сухата мая - 1 чаена лъжичка с връх отгоре и леко разбърквам из брашното и затварям капака. Тестото трябва да е по-скоро много меко, отколкото да образува твърда топка при месенето; с различните брашна се получава различна гъстота - можеш да добавиш малко вода или брашно при необходимост; Цялата процедура ми отнема около 5 минути със затоплянето на водата.
и не ми казвай, че из вашия край не месят и майките ви не знаят как и колко
- Titi
- Чист кофеин
- Мнения: 7181
- Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
- Местоположение: София
- Получил благодарност: 1 път
Re: Как се прави хубав козунак?
И тази важна тема да изтупам от прахоляка и побутна напред, че идва време да запретваме ръкави и да пъхнем козунака в пералнята, на програма "центрофуга"
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Как се прави хубав козунак?
Аз ще пробвам и центрофугата и хлебопекарната , че ще ми трябват бая бройки козунаци тая година Дайте изпитана рецепта за козунак на хлебопекарна само рецепаата ми трябва ще го меся там ама ще го пека на фурна да има козуначен вид на плитки
- Titi
- Чист кофеин
- Мнения: 7181
- Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
- Местоположение: София
- Получил благодарност: 1 път
Re: Как се прави хубав козунак?
Доре, наскоро те четох във ФБ, че правиш първи опит през тази година за великденските козунаци. Ако е бил успешен, споделяй рецепти и майсторлък, че Великден чука на вратата.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Titi
- Чист кофеин
- Мнения: 7181
- Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
- Местоположение: София
- Получил благодарност: 1 път
Re: Как се прави хубав козунак?
Не мога да си наслагвам въпросите в първото мнение, затова пиша друго, ама май и още ще има. От трите години, през които правя козунаци отчитам няколко грешки, които се надявам с ваша помощ да избегна при тазгодишното приготвяне.
За провала ми миналата година няма да споменавам, установихме, че се е получил заради това, че мазнината ми беше зехтин.
Но предната година направих много вкусни козунаци, а имах едно затруднение - използвам рецептата на Златка от стр.11 на темата през всичките години. Тестото ми става лепкаво и когато тръгна да ги увивам на плитка, виждам голям зор. Къде греша, защо така се получава?
Попаднах на снимката на just, тя че има помощник, това едно на ръка, ама гледам какви гладки плитки е заплела, явно тестото хич не е лепкаво. Пък несмея да слагам повече брашно от указанато, да не стане твърдо тестото.
За провала ми миналата година няма да споменавам, установихме, че се е получил заради това, че мазнината ми беше зехтин.
Но предната година направих много вкусни козунаци, а имах едно затруднение - използвам рецептата на Златка от стр.11 на темата през всичките години. Тестото ми става лепкаво и когато тръгна да ги увивам на плитка, виждам голям зор. Къде греша, защо така се получава?
Попаднах на снимката на just, тя че има помощник, това едно на ръка, ама гледам какви гладки плитки е заплела, явно тестото хич не е лепкаво. Пък несмея да слагам повече брашно от указанато, да не стане твърдо тестото.
jesi написа:Използвайте си центрофугите,удряйте тестото в масата.И аз така правех предните години.Но тази година открих тайната за хубави козунаци...
Просто досега нямах внуче,което да помага
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Galq 03
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1977
- Регистриран на: Яну 22, '10, 16:47
- Местоположение: Слънчев Бряг
Re: Как се прави хубав козунак?
Тити, не се притеснявай да слагаш повече от брашното, защото всичко е относително: големината на яйцата да речем, някой и друг грам мазнина повече или мляко. Не слагай много брашно изведнъж, когато ми лепне аз вадя тестото от съда в който меся и ръся брашно по масата, измесвам, ако лепне, пак малко брашно и така докато спре да лепи по ръцете. След втасването отново премесвам с малко количество брашно, топя ръцете в мазнината и издърпвам лентите за плитките. Тестото трябва да се получи меко/ леко, но да не лепи! Успех
[img]http://weathersticker.wunderground.com/ ... /15655.gif[/img]
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Как се прави хубав козунак?
мани мани, тая тема винаги ме кара да се срамя.dal написа:Боже , какви хора познавам....
месат козунаци и настръхвам
но пък ми се дояде козунак
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Как се прави хубав козунак?
Аз още не съм пробвала ама като ви четохххх огладнях , та утре мятам тестото в пекарната да меси по някоя то горните рецепти и така после ще пека на фурна пък квото стане. Обаче нали не съм пекла досега кажете как се пече на фурна- маже ли се тавата с олио , брашно, колко време се пече, покрива ли се при печеното ..?
Нещо не мога да я разгадая съвсем още моята хлебопекарна, някой има ли Кенууд да обменим мнения ..
Нещо не мога да я разгадая съвсем още моята хлебопекарна, някой има ли Кенууд да обменим мнения ..
- Titi
- Чист кофеин
- Мнения: 7181
- Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
- Местоположение: София
- Получил благодарност: 1 път
Re: Как се прави хубав козунак?
Меси центрофугата на пералнята, ние само дребните подробности доуточняваме. И ядемdal написа:Боже , какви хора познавам....
месат козунаци и настръхвам
Благодаря, Галя, ценни са ми съветите ти. Този път ще слагам брашно докато спре да лепне. Не знаех, че после при премесването след втасване пак може да се сложи малко брашно. И не се сещам дали съм си мазала ръцете с мазнина при правене на плитките.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;