Как се прави хубав козунак?
- Titi
- Чист кофеин
- Мнения: 7181
- Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
- Местоположение: София
- Получил благодарност: 1 път
Re: Как се прави хубав козунак?
В събота ще правя козунаци. И кифлички. Та само да се похваля тук, де.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Как се прави хубав козунак?
Нямам представа дали е така ,но ще ви споделя нещо ,което ми каза нашата готвачка в градината:
Каквато и да ти е рецептата,тайната на конците била в това да действаш с тестото като за многолистно т.е.
правиш от тестото топка и я разстилаш,после друга и я разстилаш върху първата и така няколко.
Конците били гарантирани и без зловещото 200 пъти тръшкана на масата
Аз ще пробвам.
Каквато и да ти е рецептата,тайната на конците била в това да действаш с тестото като за многолистно т.е.
правиш от тестото топка и я разстилаш,после друга и я разстилаш върху първата и така няколко.
Конците били гарантирани и без зловещото 200 пъти тръшкана на масата
Аз ще пробвам.
“Че съм умен – умен съм, но защо съм толкова красив?! Сигурно, защото съм скромен, а скромността краси човека.”
- Зари
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2031
- Регистриран на: Апр 11, '10, 13:25
- Местоположение: Хасковлийка от София
- Дал благодарност: 1 път
- Получил благодарност: 1 път
Re: Как се прави хубав козунак?
... пробвай, но с мазнина между листовете...dora написа:... като за многолистно т.е.
правиш от тестото топка и я разстилаш,после друга и я разстилаш върху първата и така няколко.
- Titi
- Чист кофеин
- Мнения: 7181
- Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
- Местоположение: София
- Получил благодарност: 1 път
Re: Как се прави хубав козунак?
Изложих се тази година с козунаците Центрофугата ги омеси супер, втасваха както трябва, опекоха се перфектно, надуха се както трябва, абе на външен вид всичко ок. Обаче станаха адски сухи, въпреки, че вътре имаше и доволно количество домашен мармалад. Просто козунака стои сух и се рони, все едно е преседял две седмици. Къде сбърках? Единственото което промених в рецептата, която съм правила вече е, че вместо мас сложих краве масло и зехтин. Да не би това да ми е грешката Научете ме, по-опитните, защото съм на ръба да тегля една майна на домашното правене на козунаци завинаги.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- gonel
- Кафевар/ка/
- Мнения: 960
- Регистриран на: Фев 23, '10, 08:27
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 32 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Ние с тая пекарна ще станем шрековци... Всяка седмица правя козунаци, че дори по два пъти!
И си правих опити:
- с малко пълнозърнесто брашно - не бухва никак, става спечен, но се изяжда!
- със зехтин - бухва, /и втасва много бавно/ но се рони и става като сух, но пак се изяжда!
- единия път бях забравила да оставя жълтък за мазане, намазах с кис.мляко - пак става много хубав загар...
Сменям броя на яйцата според настроението, количеството захар... Ами все става добре!
Според мен ключовите моменти са бяло брашно, масло, /с мас не съм опитвала/, меко тесто и известно месене.
Тити, само от зехтина ще да е? И мен той ми опропастява конците... Нали тестото за пица се прави със зехтин и то е леко ронливо...
Как ще се откажеш от това вълшебство! Бухам кората на един портокал и после се надуваме като, като... Ами не знам, но е голям кеф...
И си правих опити:
- с малко пълнозърнесто брашно - не бухва никак, става спечен, но се изяжда!
- със зехтин - бухва, /и втасва много бавно/ но се рони и става като сух, но пак се изяжда!
- единия път бях забравила да оставя жълтък за мазане, намазах с кис.мляко - пак става много хубав загар...
Сменям броя на яйцата според настроението, количеството захар... Ами все става добре!
Според мен ключовите моменти са бяло брашно, масло, /с мас не съм опитвала/, меко тесто и известно месене.
Тити, само от зехтина ще да е? И мен той ми опропастява конците... Нали тестото за пица се прави със зехтин и то е леко ронливо...
Как ще се откажеш от това вълшебство! Бухам кората на един портокал и после се надуваме като, като... Ами не знам, но е голям кеф...
Търся хибискуси Black Dragon, Magnifique, Zoey!
Re: Как се прави хубав козунак?
От глутена е (набухването). Пълнозърнестото (както и ръженото) ги смесвам в пропорция 1 към 4 части бяло брашно. Със зехтина наистина става ронливо, ако преседи хляба - което у нас не се случва
Изяждаме си всичко за да не ни бият съседчетата
Изяждаме си всичко за да не ни бият съседчетата
Последно промяна от lila на Апр 25, '12, 14:19, променено общо 1 път.
Re: Как се прави хубав козунак?
Забравих да допиша, че всъщност пълнозърнестото, което се продава у нас няма нищо общо с пълнозърнесто всъщност. Просто е по-наедро смляно недоброкачествено зърно.
- gonel
- Кафевар/ка/
- Мнения: 960
- Регистриран на: Фев 23, '10, 08:27
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 32 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Ами и моето пълнозърнесто си беше разредено - 1ч. пълнозърнесто + 6 чаши бяло... Но стана сбито, като кекс.
Но аз на бяло, пълногреховно съм съгласна!
Ние на тая пекарна въобще не сме и уважили още способностите - не правя хляб. Правих един френски, за първия път, стана хубав, но с дебели кори.. И хляба от ваничката едвам го извадихме... Не можахме да се насладим... Та сме се профилирали само в козунаци.
Ако си правите хляб, да ме насъветвате... /Не съм ровила в нета в интерес на истината./
Но аз на бяло, пълногреховно съм съгласна!
Ние на тая пекарна въобще не сме и уважили още способностите - не правя хляб. Правих един френски, за първия път, стана хубав, но с дебели кори.. И хляба от ваничката едвам го извадихме... Не можахме да се насладим... Та сме се профилирали само в козунаци.
Ако си правите хляб, да ме насъветвате... /Не съм ровила в нета в интерес на истината./
Търся хибискуси Black Dragon, Magnifique, Zoey!
- Titi
- Чист кофеин
- Мнения: 7181
- Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
- Местоположение: София
- Получил благодарност: 1 път
Re: Как се прави хубав козунак?
Разбрах - в зехтина ми е била грешката. Благодаря ви, наистина човек се учи докато е жив.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;