Как се прави хубав козунак?
Re: Как се прави хубав козунак?
Ел Пистолеро - много ще се радвам да дадеш и твоята - да знаеш, никой не прави по-хубави баници от моите по онази рецепта, даже и сгъването разбрах как се прави
Аз пък като така се засилихте, и като досега не съм виждала рецепта за козунак с кисело мляко - взех че го започнах за проба чакам сега да шупне маята, довечера или утре, или когато е готово - ще дам отчет
Аз пък като така се засилихте, и като досега не съм виждала рецепта за козунак с кисело мляко - взех че го започнах за проба чакам сега да шупне маята, довечера или утре, или когато е готово - ще дам отчет
He who plants a garden, plants happiness
-
- Виенско кафе
- Мнения: 444
- Регистриран на: Фев 14, '10, 16:58
- Местоположение: София- гулемото село
Re: Как се прави хубав козунак?
Блу, какви ги свърши бре човек с този козиняк?
Казвай, че да знам дал да са вясвам у форумът или да забравя пароли , име и др...
Казвай, че да знам дал да са вясвам у форумът или да забравя пароли , име и др...
Re: Как се прави хубав козунак?
Аааааа стана, екстра даже, и руло и козунак, хем направих за проба само 1/4 доза Обаче май не го омесих като хората, само 10 мин го търкалях напред-назад и не стана на конци, хем на вид перфектно го даваше тестото. на вкус е много добър, обаче аз като че друго си представям - абе честно казано все бабиния козунак ми е небцето пък тя вече от години не прави и е затрила рецептата Продължавам с експериментите, после и класация може да направя
He who plants a garden, plants happiness
Re: Как се прави хубав козунак?
Ако ме чуете да съм се хванала да правя козунак, да знаеш, че главно ти ще си виновна. + останалите в темата. Тогаз аз лично ще те погна.Ламята Спаска написа:Блу, какви ги свърши бре човек с този козиняк?
Казвай, че да знам дал да са вясвам у форумът или да забравя пароли , име и др...
И давай рецептата за пицата, стига си я крила.
Re: Как се прави хубав козунак?
Moria написа:Ако ме чуете да съм се хванала да правя козунак, да знаеш, че главно ти ще си виновна. + останалите в темата. Тогаз аз лично ще те погна.Ламята Спаска написа:Блу, какви ги свърши бре човек с този козиняк?
Казвай, че да знам дал да са вясвам у форумът или да забравя пароли , име и др...
И давай рецептата за пицата, стига си я крила.
абе помисли пак бе момиче!
разсъди малко , струва ли си , виж мойта рецепта , вземи са в ръце !!!!!!!!!!!!!!!
почнеш ли да месиш няма връщане назад-сбогом чиста кухня и хубав маникюр , здравей лаком ...ъъъ..таз
Re: Как се прави хубав козунак?
Че досега все по твойта рецепта го правех бе Дал.
Аз заради тръпката. И после мойте внуци като блу ша си спомнят за козунака на баба.
Аз заради тръпката. И после мойте внуци като блу ша си спомнят за козунака на баба.
Re: Как се прави хубав козунак?
Уважаеми съфорумци,
ето една рецепта за козунак, който помня от малка. Правеше го покойната майка на моя много близка приятелка. Сега се обадих на леля й /която е не по-малко майсотрка-кулинарка от сестра си/ и тя ми продиктува подробно рецептата.
Рецепта за 1 кг брашно:
Излизат 4-5 козунака, ако се правят в кексови формички.
1 кг брашно
30-40 г /почти 1 кубче/ прясна мая. Прясната е за предпочитане.
5 яйца. Ако са много дребни - 6, но не бива да се прекалява с яйцата, защото става по-твърд козунакът.
200 г масло /идеален вариант е 1:1 масло-свинска мас, ако човек разполага с хубава прясна мас/.
четвърт литър прясно мляко, за замесването то трябва да е с телесна температура.
200 г захар. Ако обичате по-сладко или пък захарта е тръстикова /разтваряла се по-бързо тръстиковата/, може да се сложи 220-230 г.
Кората на 1 лимон.
3-4 прахчета ванилия
1 щипка сол
1 с.л. ром - по желание.
Маята се приготвя: на дъното на кафяна чашка се слага 1 кафяна лъжичка захар, пръст-пръст и половина вода, смесена с мляко. Слага се натрошената мая. Като се разтвори, се прибавя брашно до консистенция малко по-гъста от смес за палачинки. Оставя се да втаса.
Пресява се брашното. Захарта се разбърква с яйцата. Ако се разтврая по-трудно, може да се сложи малко от млякото.
Замесва се тесто с брашното, яйцата, захарта, млякото, маята, солта и не повече от 1/4 от мазнината /маслото, маслото с маста/. Замесва се тесто, което трябва да е по-скоро твърдо, отколкото меко.
След това маслото се стапя и се оставя да заври. Започва да се прибавя по малко към тестото, като се измесва. Това отнема доста месене. Месенето може да се посъкрати, ако тестото се удря в масата, но така или иначе трябва хубаво да се меси, докато поеме мазнината. Това гарантира хубави конци. Може да се удари 10-15-тина пъти, като за по-добър резултат някои стигат до 50 Показател, че тестото е добре омесено, е появата по повърхността му на малки кламбурци.
Оставя се да втаса. Трябва да е на по-топличко. Например върху дървена дъска на парното. Времето за втасване е 1,5-2 часа примерно. Съдът трябва да е достатъчно голям, или пък да е разделено тестото на две, защото увеличава обема си 2,5-3 пъти.
След като втаса, се разделя на топки. Може да се разточи и всяка кора да е с различна плънка - стафиди, мармалад, орехи и пр. или пък да е без плънак. После се сплита и пр. Слага се в намаслени форми, като тестото трябва да заема около 1/3 от тях, защото тепърва ще втасва и ще се пече. Завива се с найлоново фолио и се оставя да втаса втори път. Ако помещението е топло, отнема около 30-40 минути, иначе час. След това се намазват с жълтък, разреден с малко вода, наръсват се с бадеми и пр. Пече се максимум на 180 градуса. Даже на 160, минимум 30-40 минути.
ето една рецепта за козунак, който помня от малка. Правеше го покойната майка на моя много близка приятелка. Сега се обадих на леля й /която е не по-малко майсотрка-кулинарка от сестра си/ и тя ми продиктува подробно рецептата.
Рецепта за 1 кг брашно:
Излизат 4-5 козунака, ако се правят в кексови формички.
1 кг брашно
30-40 г /почти 1 кубче/ прясна мая. Прясната е за предпочитане.
5 яйца. Ако са много дребни - 6, но не бива да се прекалява с яйцата, защото става по-твърд козунакът.
200 г масло /идеален вариант е 1:1 масло-свинска мас, ако човек разполага с хубава прясна мас/.
четвърт литър прясно мляко, за замесването то трябва да е с телесна температура.
200 г захар. Ако обичате по-сладко или пък захарта е тръстикова /разтваряла се по-бързо тръстиковата/, може да се сложи 220-230 г.
Кората на 1 лимон.
3-4 прахчета ванилия
1 щипка сол
1 с.л. ром - по желание.
Маята се приготвя: на дъното на кафяна чашка се слага 1 кафяна лъжичка захар, пръст-пръст и половина вода, смесена с мляко. Слага се натрошената мая. Като се разтвори, се прибавя брашно до консистенция малко по-гъста от смес за палачинки. Оставя се да втаса.
Пресява се брашното. Захарта се разбърква с яйцата. Ако се разтврая по-трудно, може да се сложи малко от млякото.
Замесва се тесто с брашното, яйцата, захарта, млякото, маята, солта и не повече от 1/4 от мазнината /маслото, маслото с маста/. Замесва се тесто, което трябва да е по-скоро твърдо, отколкото меко.
След това маслото се стапя и се оставя да заври. Започва да се прибавя по малко към тестото, като се измесва. Това отнема доста месене. Месенето може да се посъкрати, ако тестото се удря в масата, но така или иначе трябва хубаво да се меси, докато поеме мазнината. Това гарантира хубави конци. Може да се удари 10-15-тина пъти, като за по-добър резултат някои стигат до 50 Показател, че тестото е добре омесено, е появата по повърхността му на малки кламбурци.
Оставя се да втаса. Трябва да е на по-топличко. Например върху дървена дъска на парното. Времето за втасване е 1,5-2 часа примерно. Съдът трябва да е достатъчно голям, или пък да е разделено тестото на две, защото увеличава обема си 2,5-3 пъти.
След като втаса, се разделя на топки. Може да се разточи и всяка кора да е с различна плънка - стафиди, мармалад, орехи и пр. или пък да е без плънак. После се сплита и пр. Слага се в намаслени форми, като тестото трябва да заема около 1/3 от тях, защото тепърва ще втасва и ще се пече. Завива се с найлоново фолио и се оставя да втаса втори път. Ако помещението е топло, отнема около 30-40 минути, иначе час. След това се намазват с жълтък, разреден с малко вода, наръсват се с бадеми и пр. Пече се максимум на 180 градуса. Даже на 160, минимум 30-40 минути.
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Как се прави хубав козунак?
Дааа, по тази рецепта ще го докараш до вкус на бабиния козунак. Правила съм по нея и резултата е за отличен. Научи ме свекърва ми, която всяка година месеше с доза от 30 яйца, нататък няма да ви обяснявам, резултата е ясен Наистина е добре да се меси на топло и тези продукти, които не се загряват да са със стайна температура. Тази година обаче мисля да пробвам по рецептата на dal , откакто я прочетох само клатя глава и се съгласявам Мнооогооо добър краен резултат
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31692
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1038 пъти
- Получил благодарност: 2450 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Рецептата на майка ми беше с 40 яйца. Двете изяждахме със зор 2 козунака. Всичко останало, заедно с боядисаните яйца (за всеки в къщата) и с масленките-курабийки, разнасях по къщите на татковата рода.
Нямах право повече от едно бадемче да си чопна от козунака, вървейки към поредната къща.
Нямах право повече от едно бадемче да си чопна от козунака, вървейки към поредната къща.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.