Как се прави хубав козунак?
- mileni
- Чист кофеин
- Мнения: 5150
- Регистриран на: Ное 30, '09, 14:43
- Дал благодарност: 237 пъти
- Получил благодарност: 82 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Точно,на лелята,на приятелката на Сатори.
Пусни хляба си по водата и ще го намеpиш не след много дни.
http://mileni.snimka.bg/flowers/lyato-2013.762771" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/101763371167451658448/201502" onclick="window.open(this.href);return false;
http://mileni.snimka.bg/flowers/lyato-2013.762771" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/101763371167451658448/201502" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Как се прави хубав козунак?
Мда, на леля Райка вълшебния козунак /Стана ми смешно, щото едни се потят да месят и да правят вкусни работи, като Блу, други само рецепти подават /.
- mileni
- Чист кофеин
- Мнения: 5150
- Регистриран на: Ное 30, '09, 14:43
- Дал благодарност: 237 пъти
- Получил благодарност: 82 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Тя Блу, е пъргавица на фона на моя милост Ще видиш и аз като се запретна и омеся моя.Само печка да имам,че нещо моята умира
Ето и моята рецепта,да не спамя само
Продукти:
5яйца,300гр.захар,1ч.ч прясно мляко,1ч.ч.кисело мляко+1лъжичка сода,1/3ч.чаша топена мас-може и масло.
1кубче мая,ванилия,лимон,ром/може и без него/,малко повече от 1кг.брашно.
Плънка:
различни ароматни сладка-смокини,кайсии,къпини,череши,боровинки
Освен това-орехи,стафиди,портокалови кори,жълтък за мазане
.
Приготвяне:
Маята се разбърква на каша с1ч.л.захар,малко хладка вода и брашно.Оставя се дя шупне.
Яйцата,захарта,прясното мляко,ванилията и рома/няколко капки/и кората на лимона,заедно с малко от сока му се смесват и разбъркват добре.
Пресява се брашното,прави се кладенче и там се изливат,яйчената смес,киселото мляко със содата,маята и започва да се меси.Когато тестото е вече оформено се долива по малко мас и се измесва до свършването и .Трябва да стане меко,мазно и еластично тесто.Слага се в дълбока тенджера,обилно намазано с олио,захлупва се с капак и може да престои в хладилник една нощ.На сутринта го изваждам на стайна температура за около 3часа,почти утроява обема си.Размесвам втори път.Върху мазна повърхност го разделям на 3части,а всяка от тях на още три.Разточвам с точилка,или разплесквам с ръце на ленти,дълги около 30см. и широки около 10см.В средата на всяка лента слагам различна плънка.Например смокини,кайсии,червени боровинки.Поръсвам с едро смлени орехи,стафиди и завивам на рула.Усукват се като пране с изтегляне.От 3 ленти се плете едното руло.В другото руло се разменя плънката -портокалови кори,череши,къпини.Така се сплита втория козунак.Тези 2 козунака слагам да втасват в правоъгълна тава-по-голяма.В третия отново се слагат различни сладка,стафиди и орехи.При сплитането го изтеглям малко повече и го оформям като венец.Използвам ел.тенджера,с една чашка по средата.Оставям още 3 часа да втаса.Преди печене козунака се намазва жълтък разбит с няколко капки лимонов сок,поръсвам с кристална захар и пека в умерена фурна.
Ето и моята рецепта,да не спамя само
Продукти:
5яйца,300гр.захар,1ч.ч прясно мляко,1ч.ч.кисело мляко+1лъжичка сода,1/3ч.чаша топена мас-може и масло.
1кубче мая,ванилия,лимон,ром/може и без него/,малко повече от 1кг.брашно.
Плънка:
различни ароматни сладка-смокини,кайсии,къпини,череши,боровинки
Освен това-орехи,стафиди,портокалови кори,жълтък за мазане
.
Приготвяне:
Маята се разбърква на каша с1ч.л.захар,малко хладка вода и брашно.Оставя се дя шупне.
Яйцата,захарта,прясното мляко,ванилията и рома/няколко капки/и кората на лимона,заедно с малко от сока му се смесват и разбъркват добре.
Пресява се брашното,прави се кладенче и там се изливат,яйчената смес,киселото мляко със содата,маята и започва да се меси.Когато тестото е вече оформено се долива по малко мас и се измесва до свършването и .Трябва да стане меко,мазно и еластично тесто.Слага се в дълбока тенджера,обилно намазано с олио,захлупва се с капак и може да престои в хладилник една нощ.На сутринта го изваждам на стайна температура за около 3часа,почти утроява обема си.Размесвам втори път.Върху мазна повърхност го разделям на 3части,а всяка от тях на още три.Разточвам с точилка,или разплесквам с ръце на ленти,дълги около 30см. и широки около 10см.В средата на всяка лента слагам различна плънка.Например смокини,кайсии,червени боровинки.Поръсвам с едро смлени орехи,стафиди и завивам на рула.Усукват се като пране с изтегляне.От 3 ленти се плете едното руло.В другото руло се разменя плънката -портокалови кори,череши,къпини.Така се сплита втория козунак.Тези 2 козунака слагам да втасват в правоъгълна тава-по-голяма.В третия отново се слагат различни сладка,стафиди и орехи.При сплитането го изтеглям малко повече и го оформям като венец.Използвам ел.тенджера,с една чашка по средата.Оставям още 3 часа да втаса.Преди печене козунака се намазва жълтък разбит с няколко капки лимонов сок,поръсвам с кристална захар и пека в умерена фурна.
Пусни хляба си по водата и ще го намеpиш не след много дни.
http://mileni.snimka.bg/flowers/lyato-2013.762771" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/101763371167451658448/201502" onclick="window.open(this.href);return false;
http://mileni.snimka.bg/flowers/lyato-2013.762771" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/101763371167451658448/201502" onclick="window.open(this.href);return false;
- mucunka
- Кафе машина
- Мнения: 3128
- Регистриран на: Ное 29, '09, 18:57
- Местоположение: София,Световрачене
- Дал благодарност: 19 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Аз знам едно.Козунак се прави с мерак.И с много месене и биене.По нашия край бабите казват,че тестото се меси докато не потече пот между краката.Така че месенето оставям на вас.
АКО ИСКАШ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ БОГАТ,ПРОСТО ПРЕБРОЙ ВСИЧКИТЕ СВОИ НЕЩА,КОИТО НЕ СИ КУПИЛ С ПАРИ.
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
Re: Как се прави хубав козунак?
Муцунке, това за мен са взаимно изключващи се понятия Няма никаква опасност да направя добър козунак.mucunka написа:Козунак се прави с мерак.И с много месене и биене.
- Galq 03
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1977
- Регистриран на: Яну 22, '10, 16:47
- Местоположение: Слънчев Бряг
Re: Как се прави хубав козунак?
Здравейте, отдавна следя темичката,даже преди няколко дни написах и моята рецепта, но ми пропадна връзката и не успях да я пусна. След като сега поразгледах, почти идентична е с тази на Satori. Муцунка, много точно го е казала- яко месене и биене. Правя си козунаците у дома от доста време и всякакви опити от моя страна да купим готови, удрят на камък Децата казват,че не признават Великден без уханието на козунаците. Опитвала съм да меся в машината за хляб, но не ми се плучават на конци, колкото и да я пускам и спирам затова си карам както си знам и съм доволна от резултата. Установила съм,че не ми се получава с всяко брашно и масло, затова ползвам такива на които имам доверие
Продукти:
6яйца
1/4краве масло/ Президент/
1/4 захар
блокче мая
250 мл прясно мляко
1 с.л ром
кора от лимон
бадеми за украса /белени/
стафиди/ по желание/
около 1 кг брашно/на Джорджес/
Приготовление:
Разбърквам яйцата със захарта до пълното и разтваряне/ не се бият/. В една част от млякото/леко затоплено/ разтварям маята с малко брашно, захар и сол и я оставям да шупне. Прибавям рома, останалото прясно мляко, кората от лимон, втасалата мая и започвам да добавям предварително пресятото брашно/постепенно/ до получаване на средно твърдо тесто. След добро омесване, разстилам на дебела кора и започвам да "вкарвам" разтопеното масло. Мажа кората с масло, сгъвам на четири, омесвам ......и така докато свърши маслото. Ако лепи много по ръцете, добавяте по малко брашно.Оставям тестото да втаса, след което късам с намаслени рице топчета и започвам да оформям" фитили", с триене между двете ръце и издърпване. От четири такива "фитила" сплитам козунака и се получават три плетеници отгоре, не две, както е при готовите, слагам в намаслена тавичка отново да втасат, след което намазвам с жълтък, украсявам с бадемите и поръсвам обилно със захар. Пека в загрята фурна в началото на 220 градуса за около 10 мин, след това на 180, почти до пълна готовност, защотоне изваждам веднага от фурната.
Козунаците стават на конци и са мекички 2-3 дни, но си искат и месенето и топлото. Да Ви е сладко. Ако Ви се стори ,че съм пропуснала нещо- питайте.
Продукти:
6яйца
1/4краве масло/ Президент/
1/4 захар
блокче мая
250 мл прясно мляко
1 с.л ром
кора от лимон
бадеми за украса /белени/
стафиди/ по желание/
около 1 кг брашно/на Джорджес/
Приготовление:
Разбърквам яйцата със захарта до пълното и разтваряне/ не се бият/. В една част от млякото/леко затоплено/ разтварям маята с малко брашно, захар и сол и я оставям да шупне. Прибавям рома, останалото прясно мляко, кората от лимон, втасалата мая и започвам да добавям предварително пресятото брашно/постепенно/ до получаване на средно твърдо тесто. След добро омесване, разстилам на дебела кора и започвам да "вкарвам" разтопеното масло. Мажа кората с масло, сгъвам на четири, омесвам ......и така докато свърши маслото. Ако лепи много по ръцете, добавяте по малко брашно.Оставям тестото да втаса, след което късам с намаслени рице топчета и започвам да оформям" фитили", с триене между двете ръце и издърпване. От четири такива "фитила" сплитам козунака и се получават три плетеници отгоре, не две, както е при готовите, слагам в намаслена тавичка отново да втасат, след което намазвам с жълтък, украсявам с бадемите и поръсвам обилно със захар. Пека в загрята фурна в началото на 220 градуса за около 10 мин, след това на 180, почти до пълна готовност, защотоне изваждам веднага от фурната.
Козунаците стават на конци и са мекички 2-3 дни, но си искат и месенето и топлото. Да Ви е сладко. Ако Ви се стори ,че съм пропуснала нещо- питайте.
[img]http://weathersticker.wunderground.com/ ... /15655.gif[/img]
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Как се прави хубав козунак?
Гале, предполагам това е четвърт килограм?Galq 03 написа: 1/4краве масло/ Президент/
1/4 захар
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31690
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1034 пъти
- Получил благодарност: 2440 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Със сигурност, Сатори.
Иначе, я си представи за едната идея: 1/4 пакетче масло от 250 гр.? 1/4 от чаена чаша? Или 1/4 от чаена лъжица? Става сбъркан козунак.
Иначе, я си представи за едната идея: 1/4 пакетче масло от 250 гр.? 1/4 от чаена чаша? Или 1/4 от чаена лъжица? Става сбъркан козунак.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- Galq 03
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1977
- Регистриран на: Яну 22, '10, 16:47
- Местоположение: Слънчев Бряг
Re: Как се прави хубав козунак?
Знаех си ,че съм пропуснала нещо , точно предполагаш Права е s_t_m иначе ще стане,сбъркан козунакSatori написа:Гале, предполагам това е четвърт килограм?Galq 03 написа: 1/4краве масло/ Президент/
1/4 захар
[img]http://weathersticker.wunderground.com/ ... /15655.gif[/img]
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Как се прави хубав козунак?
Никога нямаше да ми дойде на ум да попитам такова нещо и ако правех, щях да си сложа 1/4 пакетче масло от 250 гр. Добре, че все пак навреме се отказах да направя за сефте козунак!Satori написа:Гале, предполагам това е четвърт килограм?Galq 03 написа: 1/4краве масло/ Президент/
1/4 захар
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;