Домашно приготвяне на сирене, кашкавал, катък и други млечни деликатеси.

Изкушения за лакомници и гурмани.
Аватар
alys
Чист кофеин
Мнения: 6024
Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
Дал благодарност: 2090 пъти
Получил благодарност: 1205 пъти

Re: Домашно приготвяне на сирене, кашкавал, катък и други млечни деликатеси.

Мнение от alys »

libra написа: Апр 5, '18, 16:31 Пиши и за кашкавала, че като се въодушевя някога, да имам рецепта.
Линк към рецептата за кашкавал (имам известен опит, използвайки овче мляко) https://bezmotika.com/topic/393-%D0%BA% ... ment-14334
Миналата година правих опити за направа на кашкавал от овче мляко. Установих, че ми трябват по-подходящи съдове. Трудното е, когато кашкавалът е горещ и трябва бързо да се направи на питка. Също важен момент е кога да извадиш кашкавала от горещата суроватка (не съм сигурна, че така се казва). Това, което ме отказа, е трудното съхранение на направения кашкавал. А и вкусът на кашкавала от овче мляко не ми допадна така, както ни харесва "кашкавалът", направен с лимонтузу.
Сиренето съхранявам в саламура от суроватката, като на 1 л течност добавям 120 г морска сол, тоест 12% разтвор на сол (това го пише и в рецептата). Бидончетата стоят при около 14 -16 градуса през лятото. През зимата не пада под 9 градуса.
И линк към цялата тема за направа и съхранение на сирене, кисело мляко, масло и бърз кашкавал (с лимонтузу) https://bezmotika.com/topic/393-%D0%BA% ... %BD%D0%B5/
libra
Наркоман
Мнения: 11642
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 90 пъти
Получил благодарност: 62 пъти

Re: Домашно приготвяне на сирене, кашкавал, катък и други млечни деликатеси.

Мнение от libra »

Мерси за линка! Ще прегледам темата.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”