Страница 11 от 17

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Юни 17, '18, 10:57
от gospodinov
Възрастните хора имат проблеми основно с прясното мляко, нямат ензими, които да преработват лактозата(млечната захар) и това предизвиква стомашни проблеми.
При млечни продукт с преминала млечно-кисела ферментация не се наблюдава това, но и тук влиза в сила правилото за дозата, прекаляването с млечни продукти, натрупва много слуз в организма, която после той, търси начин да изхвърли.
Има едно правило с дланта и пръстите, от кой продукт колко трябва да се консумира, което съм срещал и в беседите на Дънов

Изображение

Даже съм срещал, твърдения, че хората, които консумират повече млечни продукти са по-податливи на респираторни заболявания.

Мария безспорно си права, човек е приспособимо добиче.
Но проблема с Е-та, е че рязко влошават качеството на живот и то само защото, за 90% от тях организма няма ензимен отговор и не може да ги метаболизира.
Крайният резултат е, че се натрупват в организма и ни отравят от вътре.
А тези Е-та са създадени да служат на големите корпорации, които искат да се произвеждат продукти в единия край на света(където хората работят за без пари) а да се продават на другия(където могат да им вземат тлъста печалба) и срока на годност да е колосален -1-2 години.

Резултата е мъртви храни ,отровени от консерванти и всякакви подобрители, стабилизатори, а за труповете и консервантите сте чели най вероятно....
Ако няма Е-та, нещата щяха да си се правят регионално, от занаятчии и щяха да траят часове или най-много няколко дена.

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Юни 17, '18, 14:56
от Di_Va
Мерко и Господинов, благодаря за поясненията!
За съжаление от глобализирането на света няма как да се избяга, не че няма да си направим сами и хляб, и кисело мляко, обаче къде и как е отгледано зърното от което ги правим независимо от етикетите "био" и "еко"? Аз да си призная чесно съм доста скептична, пък ще ми се да греша :stiskam:.
Ей на опитваме се и чисти зеленчуци и плодове да имаме, ама все ще се появи някаква гад неземна, непозната или мутирала и ... се налага да търсим начини за борба с нея, или пък съседите пръскат безразборно (за съжаление това е истина) и напоително с каквото се сетяти какво тава тогава с нашите "чисти" продукти? Всъщност тези разсъждания съвсем не са за тази тема, сори :oops: .

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Юни 17, '18, 18:26
от gospodinov
Така е Di_Va, няма как да знаеш това, което купуваш как е гледано -добито, но можеш да контролираш вида и броя на съставките на нещата, които сама си приготвяш.
Може да си направиш примерно кекс - с яйца, захар,брашно, мляко, сода и масло и в него няма да има оцветители, консерванти, подобрители и т.н. При добро желание и възможности яйцата, млякото и маслото могат да бъдат домашни и това вече е много добре.
А пък и приготвейки го с твоите си ръце му даваш цялата си енергия и любов.

Ето резултата от кваса с воден кефир.
gospodinov написа: Юни 17, '18, 18:17 От кваса с воден кефир направих хляб- ръжено-царевичен-пшеничен, долу-горе по равни количества.
Понеже кваса беше много малко, (все пак го забърках с експериментална цел) му трябваше повече време да втаса.

Изображение

Стана си прилично хлебче, като се има в предвид и използваните брашна.
Извода е - и от воден кефир става хляб. :daaa:

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Юни 19, '18, 23:48
от wenche
Така, кефирените ми гъбки са при мен.
Благодаря на polyabs от сърце. :tzvetentze: Изкъпани с водичка (от чешмата) и вече залети с мляко (от магазина), но утре ще имам и домашно.
Изчетох темата, рових и из нета и имам въпроси:
Първият е - Гъбата на дъното ли пада или изплува отгоре? В едно видео една мацка казваше, че като се сипе млякото, отгоре изплуват "старите" зърна, тези, които вече са си свършили работата, т.е. са се изтощили и тя ги изгреба с цедчица и ги изхвърли. Какво са вашите наблюдения по въпроса?

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Юни 20, '18, 00:09
от polyabs
В Тибет, мяха с кефира се е закачал на входа на палатката та който влиза излиза да го разклаща, така се осигурява на зърната нов достъп до прясно мляко което те не са преработили. Моите зърна се утаяват в началото долу, но след като кефира е готов има и на повърхността. Не съм изгребвала или хвърляла зърна. Четох някъде да не се хвърлят в канализацията и мивката защото се разрастват там и я запушват - по добре в кофата за боклук.

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Юни 20, '18, 08:23
от gospodinov
wenche написа: Юни 19, '18, 23:48 Така, кефирените ми гъбки са при мен.
Благодаря на polyabs от сърце. :tzvetentze: Изкъпани с водичка (от чешмата) и вече залети с мляко (от магазина), но утре ще имам и домашно.
Изчетох темата, рових и из нета и имам въпроси:
Първият е - Гъбата на дъното ли пада или изплува отгоре? В едно видео една мацка казваше, че като се сипе млякото, отгоре изплуват "старите" зърна, тези, които вече са си свършили работата, т.е. са се изтощили и тя ги изгреба с цедчица и ги изхвърли. Какво са вашите наблюдения по въпроса?
Венче, това с водата от чешмата, не е много добра идея.......хлора, като нищо може да ги убие....или най-малкото да промени микрофлората им.
А това за изхвърлянето на дрождите, като го прочетох .... :shock:
Това са живи бактерии и дрожди....какво значи да се изхабят....това да не са батерии.
Факт е, че дрождите постоянно се размножават, имам от моите големи колкото малък орех(явен признак, че дрождите растат), за какво изхабяване става въпрос?

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Юни 20, '18, 11:40
от wenche
Ми знам ли, всякакви дивотии пускат в мрежата. Мъча се да отсявам фалшивите новини. :snif:

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Юни 20, '18, 12:03
от gospodinov
wenche написа: Юни 20, '18, 11:40 Ми знам ли, всякакви дивотии пускат в мрежата. Мъча се да отсявам фалшивите новини. :snif:
Правя си кефир вече половин година и не съм правил нищо подобно, дрожди не съм хвърлял а ги раздавам на желаещи.
Това, което забелязвам, е че след кратък период на адаптация, дрождите се размножават главоломно и за две седмици се удвояват, като стават все тлъсти.
Според мен е кощунство да се изхвърлят, трябва да се раздават за да могат все повече хора да си правят.
Единственото, което правя е това, което съм описал в темата - заливане с мляко, 48 часа престой, прецеждане и отново същото. Не ги мия, ползвам само домашно мляко( в купеното има натамицин - антибиотик, консервант).
Сега лятото кефира става за 24 часа, и ако ме домързи поставям буркана с дрождите и млякото в хладилника и го прецеждам след 1 ден.

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Юни 20, '18, 14:16
от wenche
Зная за антибиотика, ама временно трябваше да ги настаня някъде. Довечера отиват в домашното мляко.

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Юни 20, '18, 16:27
от Di_Va
Има едно пр.мляко на Пършевица в стъклена бутилка и доста кратък срок, цената беше 2-3 лв/литър и там ли има добавки някакви, дето никак не ги обявяват в съдържанието?