Страница 1 от 17

Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Мар 3, '18, 21:19
от gospodinov
Преди време, мислейки какво мога да променя в своето хранене в посока подобряване на храносмилането се сетих за млечно киселата напитка - кефир.
Първия ми досег с нея беше, като ученик на стажа ми 1 курс в Москва. Вечер като изгладнеехме в общежитието, отивахме в близкия магазин и за малкото копейки, които имахме, кваса беше един от продуктите, които си купувахме. За ползите от консумацията на кефир има тонове статии изписани, най интересното е че киселото мляко има 2-3 пробиотични бактерии а в кефира над 30. Ето няколко линка с полезна информация:

https://nadiapetrova.bg/2015/01/kefir/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://ozdravei.com/kak-da-si-prigotvit ... ben-kefir/" onclick="window.open(this.href);return false;

https://kombucha.bg/%D0%BA%D0%B5%D1%84% ... %B1%D0%B0/" onclick="window.open(this.href);return false;

От обява в един сайт, успях да се сдобия с кефирени дрожди и от доста време си го приготвям в къщи. Технологията е елементарна - слагате дрождите в стъклен или пластмасов съд и ги заливате със студено, предварително сварено, прясно мляко. Оставяте го на тъмно и след два дни, имате напитка с консистенцията на кисело мляко- леко кисела и газирана с вкуса на айран.
Ако стаята се отоплява процеса може да прочете и за 1 ден. Прецеждате през пластмасова цедка и наливате в буркан готовата напитка, като я оставате да престои в хладилника 1-2 дни. Може да се консумира и веднага, но идеята, е че в хладилника кефира ще продължи своята ферментация и допълнително ще увеличи съдържащите се в него полезни вещества.

Изображение

Дрождите връщате пак в съда и доливате с нова порция мляко.

Изображение

Единствено, трябва да се спазва правилото да не се бърка с метални прибори и да не се ползва метална цедка. Казват, че от метала дрождите умират.

Изображение

Наздраве.

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Мар 4, '18, 08:54
от Daniela Pargu
ООО, направо ти завиждам/благородно,все пак :daaa: /
Как се сдоби с гъбата?Ако е възможно ,дай връзката !
Страшно обичам кефир и съм се замисляла да си нося от Русия,ама си е трудно ...
Щом я има тук :ieeemyzh: :ieeemyzh:
Не за друго,де, ама да не идвам да крадя от теб/пък и някоя розичка ще грабна/ :hihihi:

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Мар 4, '18, 10:01
от gospodinov
:D :D
Опциите са няколко:
- да ти пратя от моята, скоро ще трябва да я разделя.
- ФБ групи за споделяне, има хора постоянно предлагат, лесно ще ги откриеш.
-закупуване от сайтове, като Ebay,Olx и др.

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Мар 4, '18, 10:08
от Daniela Pargu
Е, то решението е само едно - ще чакам да разделиш твоята :stiskam:
Нямам фейсбук , а за другите начини не ми е хрумвало :hmmm:
Все съм мислила ,че пътя е от директен внос :ufff:
И понеже не е популярно питие,да не кажа, че и повечето хора не го харесват :hmmm:
съм много изненадана ,че има толкова последователи/чак група/ :sclap: :sclap:
Та и факторът доверие....
Ако си любезен да споделиш твоята гъба,ще съм много радостна :ieeemyzh: :ieeemyzh: :nod:

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Мар 4, '18, 10:19
от gospodinov
Има сделка, може би другата седмица ще ти ги изпратя. :daaa:
Няма да повярваш, колко хора си правят кефир.
Много по-добре да си го приготвяш, отколкото да пиеш пробиотици и всякакви други хим. синтезирани неща. Особено се препоръчва за дамите, отразява се благотворно върху кожата, косата, ноктите.

"Разликата между кисело мляко и кефир

Въпреки, че кефирът е подобен на киселото мляко, основната разлика между ферментацията на кефир и кисело мляко е, че кефирът е ферментиралото мляко, получено от лакто-алкохолна реакция и лактозата от прясното мляко, която е превърната в млечна киселина, докато в киселото мляко е само лактозата, трансформирана в млечна киселина.

Кефирът предотвратява гнилостните процеси в червата и помага за очистването на организма. По този начин, абсорбирането и усвояването на хранителните вещества е по-пълно и необходимите компоненти могат да бъдат синтезирани като витамин К. Спокойно може да се пие всеки ден, не променя храносмилането и се абсорбира бързо от кръвта.

Киселото мляко стимулира чревната флора, но кефирът е истински обновител за нея, така че е препоръчително да се приема след приключване на лечение с антибиотици. Кефирът трансформира чревното гниене в млечнокисела ферментация, осигурявайки на червата изобилие от млечна киселина, чието действие улеснява придвижването на отпадъчните вещества до дебелото черво.

Хранителни свойства на кефира

Ферментацията на кефира позволява прясното мляко да се раздели на прости хранителни вещества, което го прави подходящо за употреба от хора с непоносимост към лактоза. Той също така предоставя микроорганизми, които се регенерират в чревната флора и действат ефективно срещу патогенните бактерии в червата ни. Това дава възможност да се консумира кефир без варене или стерилизиране на прясното мляко, използвано за производството му, така че да се възползваме максимално от всички полезни свойства на суровото мляко."

http://www.hit-bg.com/index.php/statii- ... 0%BD%D0%B8" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Мар 4, '18, 12:59
от Daniela Pargu
:ieeemyzh: :ieeemyzh:
Йее, страшно съм доволна и благодарна!
Ще изчета всичко,което си посочил/а сигурно и още доста неща ще изскочат :daaa: /
А и пропуснал си най- хубавото нещо на кефира е невероятният му вкус!Мноого го обичам :nod:

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Мар 4, '18, 18:18
от dar
Господинов, има ли значение количеството мляко и дрождите? В хладилник ли се съхраняват ако например няма да приготвяше постоянно кефир? Ако е обяснено в линковете, които си публикувал, моля да ме извиниш? Малко се страхувам да вземам от непознати, може и да не съм права.Благодаря ти за полезните рецепти, които публикуваш :gush:

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Мар 4, '18, 18:48
от gospodinov
Дар, до една седмица дрождите могат да се съхраняват във хладилника, във вода или смесено вода и мляко.
Чел съм, че могат и да се изсушат и след време пак да се активират - някъде по статиите е обяснено.

"Изсушен или в млечен разтвор, той може да се запази при температура от 4 градуса, като на всеки 7 дни млякото трябва да се подменя. Гъбата трябва да се измива с преварена студена вода след всеки ферментационен процес, защото иначе ще спре да се размножава и може да стане негодна за ползване.

Същото важи и за зърната – трябва да се покрият с мляко и да останат в хладилника за около 5-7 дни на 4 градуса температура, след което млякото се сменя.

След като решите да ги оставите за по-дълго време, трябва да ги подготвите предварително, като ги изплакнете в студена преварена вода. После ги подсушавате и завивате в хартиена салфетка за 2-3 дни на стайна температура.

Проверете ги дали са се сдобили с жълтеникав цвят, поставете ги в найлоново пликче и ги залейте със сухо мляко. Последната стъпка е да ги приберете в хладилник или тъмен шкаф, като периодът им на съхранение е 12-18 месеца в такива условия."


Необходимото количество е, колкото да покрие дъното на съда.

Интересното на кефира е, че освен в мляко може да се прави във вода или в чай.
Замислил съм да пробвам във вода - слага се захар, лимонов сок и някакви сушени плодове(стафиди).
Ако имаш желание на следващото делене, ще ти изпратя?

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Мар 4, '18, 18:53
от calico
Господинов, това не е ли оная гъба дето й викат тибетска?
и тя така прави едно газирано нещо, дето така и не можах да го преглътна

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Мар 4, '18, 19:01
от gospodinov
calico написа:Господинов, това не е ли оная гъба дето й викат тибетска?
и тя така прави едно газирано нещо, дето така и не можах да го преглътна
Калико, принципно на кефира казват тибетска гъба а има и друга, която и казват Камбуча, но тя се ползва само за чай?

Изображение

Вкуса на кефира, е като на кисело мляко, айрян и в никакъв случай не е гаден, щом дъщеря ми, което е "мис Каприз" го харесва. :hmmm: