Приказка за хляба
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
И моите опити с хляба продължават и вече е крайно време да купя панер са втасване /този, който се пече в момента едва го отлепих от фолиото/.
Моля да препоръчате от къде?
Моля да препоръчате от къде?
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Скъп вариант
http://shop.bgpartners-bg.com/%D0%B0%D1 ... 1%82%D0%BE
Евтини варианти
https://lobbi.bg/darveni-ratanovi-formi ... -hlab.html
https://kamashitrakita.com/product-cate ... derby=date
Моите са от Lobbi и си вършат чудна работа, въпреки че са малко неугледни.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Благодаря, Господинов!
С търсачката за "панер" не ми излязоха, а знам че бяхте постнали линкове в темата .
С търсачката за "панер" не ми излязоха, а знам че бяхте постнали линкове в темата .
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
От кваса с воден кефир направих хляб- ръжено-царевичен-пшеничен, долу-горе по равни количества.
Понеже кваса беше много малко, (все пак го забърках с експериментална цел) му трябваше повече време да втаса.
Стана си прилично хлебче, като се има в предвид и използваните брашна.
Извода е - и от воден кефир става хляб.
Понеже кваса беше много малко, (все пак го забърках с експериментална цел) му трябваше повече време да втаса.
Стана си прилично хлебче, като се има в предвид и използваните брашна.
Извода е - и от воден кефир става хляб.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ето го кефиреният.
Кваса с пълнозърнесто, стана за около 24 часа.
Лошо планиране, оказах се без бяло брашно на село и ММ ми донесе екосемско, от каменна мелница, неизбелено и други тинтириминтири. Пълен боклук! Колкото брашно и да слагах, си остана някакъв рядък туткал. И си спомних, че като правихме козунаците Хриси или Мама Ли се жалваха точно от Екосем, че тече от плота.
Вторият опит със 100% пълнозърнесто от моя доставчик се получи.
Вкусен е. По-свеж и "сочен" ми стои в сравнение с кваса. Опитите ще продължат. Слизам до София за брашно.
Какво ще е следващото, Господинов
Кваса с пълнозърнесто, стана за около 24 часа.
Лошо планиране, оказах се без бяло брашно на село и ММ ми донесе екосемско, от каменна мелница, неизбелено и други тинтириминтири. Пълен боклук! Колкото брашно и да слагах, си остана някакъв рядък туткал. И си спомних, че като правихме козунаците Хриси или Мама Ли се жалваха точно от Екосем, че тече от плота.
Вторият опит със 100% пълнозърнесто от моя доставчик се получи.
Вкусен е. По-свеж и "сочен" ми стои в сравнение с кваса. Опитите ще продължат. Слизам до София за брашно.
Какво ще е следващото, Господинов
-
- Кафе машина
- Мнения: 4891
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 352 пъти
- Получил благодарност: 279 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Венче, много красиво хлебчето и вкусно със сигурност! Ти Господинов сте водещите фигури тук, щях да напиша доайени, ама като знам отношението на Господинов към чистотата на езика и се отказах не че знам произхода на думата, ама не ми звучи като да е нашенска, (това е шегичка, да не се докачи някой). Много сте напред с практиката, надявам се и аз няой ден да мага да се похваля с подобно произведение!
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ех и ти, Дива, наредила си ме до Господинов! Той знае какво прави, аз повече на принципа проба-грешка. Ама пък бая количествено натрупване направих за половин година. Тъй че ако ти доставя удоволствие, пускай се смело и ще му хванеш цаката.
Преди кефирения пробвах хляб със семена. Уж добре вървеше, втаса си хубаво, а след печенето го извадих по-малък, отколкото го сложих.
Фризби
Добре, че сполучливите са повече от неуспешните
Преди кефирения пробвах хляб със семена. Уж добре вървеше, втаса си хубаво, а след печенето го извадих по-малък, отколкото го сложих.
Фризби
Добре, че сполучливите са повече от неуспешните
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Венче, супер хлебче, радвам се, че ти харесва вкуса му.
Благодаря и на двете ви с Di_Va за добрите думи.
Кефирената закваска е много по-лесна за работа, защото няма досадното хранене на квас.
Както вече съм писал, имам чувството, че с нея, дори и с по-слабо брашно се получава по-добър резултат.
Вчерашният ми хляб, снимка на който качих в кефирената тема, беше само от пълнозърнесто пшенично брашно, (даже с добавка на трици допълнително) и се получи доста надуто хлебче.
Това може би го прави идеален за пълнозърнести хлябове, което би било супер (но това твърдение тепърва предстои да го докажем).
Венче, следващото може да е закваска с воден кефир, или хляб с хмелова закваска.
В моето село, навремето така са правели хляба и на мен ми е интересно да пробвам, но все не ми остава време да потърся хмелови шушулки.
Иначе хляб може да се прави и с плодова закваска, така наречената дива мая.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4891
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 352 пъти
- Получил благодарност: 279 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Вени, не аз, а ти се нареди да Господинов с толкова всеотдайни опити в хлебоправенето и с квас, и с кефирена закваска. Пък и колко различни техники пробва! и споделяш и снимаш, въобще много сте полезни с практическите съвети от първо лице!
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Това е така щото става дума за хляб с квас, което е една част от хляба днес.
Предлагам модератораторите да добавят към заглавието " с квас", щото това доминира таз тема.