Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Модератор: Миша
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Коренчетата са доволно пораснали, но наистина в момента са бели като памук.Kalam Mekhar написа: ↑Мар 31, '21, 09:06Когато покарат листата на смокините, които са засадени навън. Те сами ще ти покажат датата.
П.П.: Това, което виждам от снимката не е хващане. Хващане е , когато започне интензивен растеж и коренчетата са оформили защитен слой, който ги предпазва от бактерии и вредоносни гъбички.
Проблем ли е за корените че ги грее слънце (посадил съм ги в отрязано шише)
-
- Kъсо кафе
- Мнения: 50
- Регистриран на: Окт 30, '20, 14:20
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Да, проблем е. Увийте нещо около бутилката. Хартия, фолио или някаква друга, спираща светлината и нагряването материя. Тези бели коренчета, малко да ги преовлажните и умират за нула време.
-
- Kъсо кафе
- Мнения: 50
- Регистриран на: Окт 30, '20, 14:20
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Със затворено око, най- издръжлива на влага е Чикаго Харди от опита ми до момента. При Kadota, окото е привидно отворено, но блокирано с капаче от много плътна тъкан и на практика е с по- доба устойчивост на влага от смокините, които са с малко или леко отворено око, което почти винаги се отваря при влага. При тези два сорта, тази година имам близки до нулеви щети при над 50% (даже съм ги занижил) щети при M10 и Ронд дьо Бордо. Третият шампион по устойчивост на влага е сорт Hunt, който не знам да е внасян някога в България.peterstamov написа: ↑Юли 11, '19, 23:46 Кои партенокарпни със затворено око си заслужават вниманието? И могат да се намерят де?
Къде мога да прочета нещо за формировките? Интересува ме полу сплесната, чаша или закъсняла чаша. Какво препоръчват при смокините?
Смокините от следващото ниво по устойчивост на влага са семейство Mission. Това са Блек Мишън, Ноар дьо Белон (Sultane), Ноар дьо Каромб, Наполитана Негра и още десетки родствени на Black Mission сортове.
Шампион по разваляне са Pastiliere (Червена от Бордо) и Брънсуик, която французите упорито наричат Златна капка (Doree) и я продават, като отделен сорт. Те, имат някаква непоносимост към английското име Брънсуик.
По средата между тях са стотици други сортове.
Относно формировките, при мен са два вида. Едната е ниско дръвче, а другата е кордон от два клона, разположени близо до земята и оформени, като разтегнато V.
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5274
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 99 пъти
- Получил благодарност: 105 пъти
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Ако не ти представлява трудност, би ли снимал формировките?
Ще ми е интересно да видя на истинско дръвче!
Нали съм на вълна подстригване
Ще ми е интересно да видя на истинско дръвче!
Нали съм на вълна подстригване
-
- Kъсо кафе
- Мнения: 50
- Регистриран на: Окт 30, '20, 14:20
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Представлява ми, защото съм на 25 километра от там, където са засадени. Тази снимка е на едно от миналата година. Но, конфигурацията на това дръвче е променяна много пъти и не е с чиста форма.Daniela Pargu написа: ↑Апр 6, '21, 13:47 Ако не ти представлява трудност, би ли снимал формировките?
Ще ми е интересно да видя на истинско дръвче!
Нали съм на вълна подстригване
https://i.postimg.cc/cHxrnwK1/Rd-B-prune2.jpg
Тази Kadota е с изчистена форма, но я бях подготвил за тази формировка още в саксията. Като я засадих, до есента, клоните станаха по метър и половина, завърза плодове и дори няколко узряха, но, вече беше студено и нямаха качество.
https://i.postimg.cc/vHCTzD2y/kadota-config.jpg
Относно подстригването, премахвате всичко, което отива навътре към короната и всичко, което отива право нагоре. Оставяте само клони, които отиват навън и настрани. Вече за дължината е въпрос на пространство. Във всеки случай, клони, които са израсли несъразмерно повече от останалите се съкращават.
- polyabs
- Кафе машина
- Мнения: 3452
- Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 232 пъти
- Получил благодарност: 115 пъти
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Kalam Mekhar Благодаря за разясненията и снимките и аз се вълнувам от подрязването.
Моите които засадих пролетта и бяха 1 педя пораснаха по 1 метър до есента - прави пръчки нагоре и сега ги скъсих на половина с надеждата да се разклонят и да се сформира ниско дръвче.
Но като гледам на първата снимка как си я орязал, явно ще трябва още да ги орежа, ще снимам първо.
Моите които засадих пролетта и бяха 1 педя пораснаха по 1 метър до есента - прави пръчки нагоре и сега ги скъсих на половина с надеждата да се разклонят и да се сформира ниско дръвче.
Но като гледам на първата снимка как си я орязал, явно ще трябва още да ги орежа, ще снимам първо.
-
- Kъсо кафе
- Мнения: 50
- Регистриран на: Окт 30, '20, 14:20
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Не я режете повече. Дори метър е добра височина, но да не е повече. Обикновено, тези, които са дръвчета ги оставям на 80см., ако няма друга причина за скъсяване. Просто оставете четири клона в различни посоки. Почти същото формиране е , като при прасковите.
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5274
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 99 пъти
- Получил благодарност: 105 пъти
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
И аз да благодаря !
Първата снимка ще ми е за модел !
А така подстригана ще пропусне ли плододаване първата година ?
пп. И друго вълнение имам
Една друга млада смокинка - 3 год. , оформена като прекрасно дръвче - точно
по средата на клонките и падна тежък сух клон от др. дърво - разцепи се-
връзвах, мазах, но има разцеп! Предполагам , че с нарастването няма да е стабилно
и някой клон ще се отцепи от тежестта си!
Мога ли да направя нещо или да режа коронката ?
Мноого не му разбирам !
Първата снимка ще ми е за модел !
А така подстригана ще пропусне ли плододаване първата година ?
пп. И друго вълнение имам
Една друга млада смокинка - 3 год. , оформена като прекрасно дръвче - точно
по средата на клонките и падна тежък сух клон от др. дърво - разцепи се-
връзвах, мазах, но има разцеп! Предполагам , че с нарастването няма да е стабилно
и някой клон ще се отцепи от тежестта си!
Мога ли да направя нещо или да режа коронката ?
Мноого не му разбирам !
-
- Kъсо кафе
- Мнения: 50
- Регистриран на: Окт 30, '20, 14:20
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Подобно силно подрязване се прави само на сортове с високи възможности за възстановяване, като Мичуринска 10, Кадота и Кръгла от Бордо. Дори и те нямат нужда от такова окастряне, но върху това дръвче имаше покритие миналата година.Daniela Pargu написа: ↑Апр 7, '21, 09:27 И аз да благодаря !
Първата снимка ще ми е за модел !
А така подстригана ще пропусне ли плододаване първата година ?
Просто, почистете клоните, които сочат навътре, нагоре и скъсете тези, които са израсли повече от останалите. И, премахнете всички издънки, ако видите такива. Няма много философия.
- polyabs
- Кафе машина
- Мнения: 3452
- Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 232 пъти
- Получил благодарност: 115 пъти
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Kalam Mekhar моите още нямат клони, повечето са по една две голи пръчки. Няма да режа, първо ще ги покажа Благодаря много!