Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Модератор: Миша
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5275
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 99 пъти
- Получил благодарност: 108 пъти
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Kalam Mekhar, така я подстригах, както ме посъветва!
Не посмях много драстично, защото не се знае сорта какъв е,но се пооформи!
Намалих и издънките, че бяха доста !
Много благодаря за съдействието !
Не посмях много драстично, защото не се знае сорта какъв е,но се пооформи!
Намалих и издънките, че бяха доста !
Много благодаря за съдействието !
-
- Kъсо кафе
- Мнения: 50
- Регистриран на: Окт 30, '20, 14:20
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Снимах една Кадота, засадена през Май (доста късно) 2020г. и подготвена за приземна корона още в саксията. Това дръвче формира плод през същата година и дори няколко узряха до настъпването на зимата, но вече беше захладняло и плодовете не бяха с много добро качество.
Май 2020г. https://i.postimg.cc/vHCTzD2y/kadota-config.jpg
Април 2021г. https://i.postimg.cc/3NhrnncD/kadota1.jpg
Реално, прирастът между двете снимки от от края на Май до началото на Ноември.
Май 2020г. https://i.postimg.cc/vHCTzD2y/kadota-config.jpg
Април 2021г. https://i.postimg.cc/3NhrnncD/kadota1.jpg
Реално, прирастът между двете снимки от от края на Май до началото на Ноември.
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Прирастът е впечатляващ. Имало ли е някакво по-обилно торене?Kalam Mekhar написа: ↑Апр 28, '21, 15:16 Снимах една Кадота, засадена през Май (доста късно) 2020г. и подготвена за приземна корона още в саксията. Това дръвче формира плод през същата година и дори няколко узряха до настъпването на зимата, но вече беше захладняло и плодовете не бяха с много добро качество.
Май 2020г. https://i.postimg.cc/vHCTzD2y/kadota-config.jpg
Април 2021г. https://i.postimg.cc/3NhrnncD/kadota1.jpg
Реално, прирастът между двете снимки от от края на Май до началото на Ноември.
-
- Kъсо кафе
- Мнения: 50
- Регистриран на: Окт 30, '20, 14:20
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
След, като я засадих не съм торил. Но, това място в редицата от 4 дървета стоя празно една година, защото предишната смокиня не се хвана. Наторих мястото обилно с оборски тор и само съм го прекопавал до зимата. Така, че при засаждането, почвата беше много обогатена. Освен това имаше канал до дръвчетата и ги поливах веднъж в седмицата. Сега, трябва да правя канала отново, защото ягодите на снимката съм ги засадил в началото на зимата и промених малко конфигурацията.Пламен написа: ↑Май 1, '21, 23:35Прирастът е впечатляващ. Имало ли е някакво по-обилно торене?Kalam Mekhar написа: ↑Апр 28, '21, 15:16 Снимах една Кадота, засадена през Май (доста късно) 2020г. и подготвена за приземна корона още в саксията. Това дръвче формира плод през същата година и дори няколко узряха до настъпването на зимата, но вече беше захладняло и плодовете не бяха с много добро качество.
Май 2020г. https://i.postimg.cc/vHCTzD2y/kadota-config.jpg
Април 2021г. https://i.postimg.cc/3NhrnncD/kadota1.jpg
Реално, прирастът между двете снимки от от края на Май до началото на Ноември.
-
- Kъсо кафе
- Мнения: 50
- Регистриран на: Окт 30, '20, 14:20
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Това са монолитни листа, формирани при висока влажност. Всеки сорт прави такива. Можеш ли да ми покажеш снимка на типичен лист от този Черноморски патладжан с оформена шарка? Виждал съм плодвете и имам подозрение, че е родствена с Дофин или Калифорнийската Браун Търки (Сан Пиеро).
-
- Kъсо кафе
- Мнения: 50
- Регистриран на: Окт 30, '20, 14:20
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
@Бобсъна : С това листо, повече отива към семейство Мисия. Разгледах снимки на патладжана от интернет, но, доста напукани плодове са показани. Заради склонноста към разделяне, аз държа една калифорнийска Браун Търки (San Piero) в саксия и не смея да си хабя оскъдните места за нея. Добър сорт, плодовит, има много обилна и вкусна Бреба, но, плодовете лесно се напукват при дъжд.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1619
- Регистриран на: Апр 14, '10, 09:22
- Местоположение: Пазарджик
- Дал благодарност: 9 пъти
- Получил благодарност: 118 пъти
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Смокинята я бях насадил на село-близо до Пазарджик,на доста инверсионно място и мръзнеше почти всяка година до дъно...накрая я преместих в града-тук се стабилизира и лани роди за сефте:
Получава само сутрешно слънце ..нямам по добро място..
Получава само сутрешно слънце ..нямам по добро място..
-
- Kъсо кафе
- Мнения: 50
- Регистриран на: Окт 30, '20, 14:20
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Оказа се,че грешката е вярна. Освен по плодовете, имат прилика и в листата с Калифорнийската Браун Търки/Черна Генуа/Сан Пиеро.
Днес погледнах моята. Това са някакви междинни листа между детските и тези на възрастното растение, които с широки и заострени дялове, почти идентични с листата на Виолетовия Дофин.
https://i.postimg.cc/rwKL88H5/Black-Genoa-Leaf.jpg
https://i.postimg.cc/4xgJsKcq/Black-Genoa-Leaf2.jpg
Снимка от миналото лято.
https://i.postimg.cc/FHWN1Jf4/BT1.jpg
Съжалявам, че нямам място за това дръвче. Много безпроблемен сорт. Среден растеж, добра устойчивост на студ, дава обилна и много вкусна бреба и обилна основна реколта. Единственият недостатък е, че плодовете се пукат доста при влага.