Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Модератор: Миша

Публикувай отговор
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5274
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 99 пъти
Получил благодарност: 105 пъти

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от Daniela Pargu »

Kalam Mekhar, така я подстригах, както ме посъветва! :daaa:
Не посмях много драстично, защото не се знае сорта какъв е,но се пооформи!
Намалих и издънките, че бяха доста !
Много благодаря за съдействието ! :gush:
Kalam Mekhar
Kъсо кафе
Мнения: 50
Регистриран на: Окт 30, '20, 14:20

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от Kalam Mekhar »

Снимах една Кадота, засадена през Май (доста късно) 2020г. и подготвена за приземна корона още в саксията. Това дръвче формира плод през същата година и дори няколко узряха до настъпването на зимата, но вече беше захладняло и плодовете не бяха с много добро качество.

Май 2020г. https://i.postimg.cc/vHCTzD2y/kadota-config.jpg
Април 2021г. https://i.postimg.cc/3NhrnncD/kadota1.jpg
Реално, прирастът между двете снимки от от края на Май до началото на Ноември.
Пламен
Кафе с мляко
Мнения: 202
Регистриран на: Юни 16, '17, 22:16

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от Пламен »

Kalam Mekhar написа: Апр 28, '21, 15:16 Снимах една Кадота, засадена през Май (доста късно) 2020г. и подготвена за приземна корона още в саксията. Това дръвче формира плод през същата година и дори няколко узряха до настъпването на зимата, но вече беше захладняло и плодовете не бяха с много добро качество.

Май 2020г. https://i.postimg.cc/vHCTzD2y/kadota-config.jpg
Април 2021г. https://i.postimg.cc/3NhrnncD/kadota1.jpg
Реално, прирастът между двете снимки от от края на Май до началото на Ноември.
Прирастът е впечатляващ. Имало ли е някакво по-обилно торене?
Kalam Mekhar
Kъсо кафе
Мнения: 50
Регистриран на: Окт 30, '20, 14:20

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от Kalam Mekhar »

Пламен написа: Май 1, '21, 23:35
Kalam Mekhar написа: Апр 28, '21, 15:16 Снимах една Кадота, засадена през Май (доста късно) 2020г. и подготвена за приземна корона още в саксията. Това дръвче формира плод през същата година и дори няколко узряха до настъпването на зимата, но вече беше захладняло и плодовете не бяха с много добро качество.

Май 2020г. https://i.postimg.cc/vHCTzD2y/kadota-config.jpg
Април 2021г. https://i.postimg.cc/3NhrnncD/kadota1.jpg
Реално, прирастът между двете снимки от от края на Май до началото на Ноември.
Прирастът е впечатляващ. Имало ли е някакво по-обилно торене?
След, като я засадих не съм торил. Но, това място в редицата от 4 дървета стоя празно една година, защото предишната смокиня не се хвана. Наторих мястото обилно с оборски тор и само съм го прекопавал до зимата. Така, че при засаждането, почвата беше много обогатена. Освен това имаше канал до дръвчетата и ги поливах веднъж в седмицата. Сега, трябва да правя канала отново, защото ягодите на снимката съм ги засадил в началото на зимата и промених малко конфигурацията.
Бобсъна
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1619
Регистриран на: Апр 14, '10, 09:22
Местоположение: Пазарджик
Дал благодарност: 9 пъти
Получил благодарност: 118 пъти

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от Бобсъна »

Сорта Карадениз Патлиджан прави яки ювенилни листа...за сърми например.. :worship:

Изображение

Изображение
Изображение
Kalam Mekhar
Kъсо кафе
Мнения: 50
Регистриран на: Окт 30, '20, 14:20

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от Kalam Mekhar »

Бобсъна написа: Май 30, '21, 09:05 Сорта Карадениз Патлиджан прави яки ювенилни листа...за сърми например.. :worship:
Това са монолитни листа, формирани при висока влажност. Всеки сорт прави такива. Можеш ли да ми покажеш снимка на типичен лист от този Черноморски патладжан с оформена шарка? Виждал съм плодвете и имам подозрение, че е родствена с Дофин или Калифорнийската Браун Търки (Сан Пиеро).
Бобсъна
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1619
Регистриран на: Апр 14, '10, 09:22
Местоположение: Пазарджик
Дал благодарност: 9 пъти
Получил благодарност: 118 пъти

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от Бобсъна »

Изображение
Изображение
Kalam Mekhar
Kъсо кафе
Мнения: 50
Регистриран на: Окт 30, '20, 14:20

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от Kalam Mekhar »

@Бобсъна : С това листо, повече отива към семейство Мисия. Разгледах снимки на патладжана от интернет, но, доста напукани плодове са показани. Заради склонноста към разделяне, аз държа една калифорнийска Браун Търки (San Piero) в саксия и не смея да си хабя оскъдните места за нея. Добър сорт, плодовит, има много обилна и вкусна Бреба, но, плодовете лесно се напукват при дъжд.
Бобсъна
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1619
Регистриран на: Апр 14, '10, 09:22
Местоположение: Пазарджик
Дал благодарност: 9 пъти
Получил благодарност: 118 пъти

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от Бобсъна »

Смокинята я бях насадил на село-близо до Пазарджик,на доста инверсионно място и мръзнеше почти всяка година до дъно...накрая я преместих в града-тук се стабилизира и лани роди за сефте:


Изображение

Изображение

Получава само сутрешно слънце ..нямам по добро място..
Изображение
Kalam Mekhar
Kъсо кафе
Мнения: 50
Регистриран на: Окт 30, '20, 14:20

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от Kalam Mekhar »

Бобсъна написа: Юни 2, '21, 16:18 Смокинята я бях насадил на село-близо до Пазарджик,на доста инверсионно място и мръзнеше почти всяка година до дъно...накрая я преместих в града-тук се стабилизира и лани роди за сефте:
Оказа се,че грешката е вярна. Освен по плодовете, имат прилика и в листата с Калифорнийската Браун Търки/Черна Генуа/Сан Пиеро.
Днес погледнах моята. Това са някакви междинни листа между детските и тези на възрастното растение, които с широки и заострени дялове, почти идентични с листата на Виолетовия Дофин.
https://i.postimg.cc/rwKL88H5/Black-Genoa-Leaf.jpg
https://i.postimg.cc/4xgJsKcq/Black-Genoa-Leaf2.jpg
Снимка от миналото лято.
https://i.postimg.cc/FHWN1Jf4/BT1.jpg
Съжалявам, че нямам място за това дръвче. Много безпроблемен сорт. Среден растеж, добра устойчивост на студ, дава обилна и много вкусна бреба и обилна основна реколта. Единственият недостатък е, че плодовете се пукат доста при влага.
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”