Безглутенови рецепти
Re: Безглутенови рецепти
Днес правих отново безглутеновата ми баница на тиган, не мога да не й напиша рецептата, става просто превъзходна
рецептата е от нета и я преписвам както е
Баница на котлон
1 яйце
Щипка -две сол
½ кофичка кисело мляко
¼ кофичка от к.мляко газирана вода( правила съм и с обикновена като няма газирана, става)
1 к.л. сода
1 ч.ч. (280 мл) с връх брашно (смесих ½ оризово, ¼ тапиока, ¼ царевично и 1 с.л. с връх готов безглутенов микс) правила съм я с всякакви комбинации брашна, винаги става.
Натрошено сирене, по-обилно
Краве масло
Разбъркваме яйцето със солта, млякото + содата и газираната вода. Добавяме брашното като бъркаме непрекъснато с шпатула или с тел за яйца. Това става буквално за 2-3 минутки. Получава се гъста смес, която се бърка без никакви усилия и добавяме сиренето.
В тигана (25 см) загряваме кравето масло, изсипваме сместа и печем на средна степен на котлона около 10 мин от едната и 8 от другата страна. Времето все пак зависи от силата на котлона. Обръщането става с помощта на капак. Преди да обърнем намазваме отгоре суровата страна с краве масло.
аз винаги първо пека под капак, и после обръщам. Правя ги на по-малък тиган и стават две. Слоя който трябва да сложите в тигана, да не е повече от 1-1,5 см. Важно е котлона да е на средната си степен.
рецептата е от нета и я преписвам както е
Баница на котлон
1 яйце
Щипка -две сол
½ кофичка кисело мляко
¼ кофичка от к.мляко газирана вода( правила съм и с обикновена като няма газирана, става)
1 к.л. сода
1 ч.ч. (280 мл) с връх брашно (смесих ½ оризово, ¼ тапиока, ¼ царевично и 1 с.л. с връх готов безглутенов микс) правила съм я с всякакви комбинации брашна, винаги става.
Натрошено сирене, по-обилно
Краве масло
Разбъркваме яйцето със солта, млякото + содата и газираната вода. Добавяме брашното като бъркаме непрекъснато с шпатула или с тел за яйца. Това става буквално за 2-3 минутки. Получава се гъста смес, която се бърка без никакви усилия и добавяме сиренето.
В тигана (25 см) загряваме кравето масло, изсипваме сместа и печем на средна степен на котлона около 10 мин от едната и 8 от другата страна. Времето все пак зависи от силата на котлона. Обръщането става с помощта на капак. Преди да обърнем намазваме отгоре суровата страна с краве масло.
аз винаги първо пека под капак, и после обръщам. Правя ги на по-малък тиган и стават две. Слоя който трябва да сложите в тигана, да не е повече от 1-1,5 см. Важно е котлона да е на средната си степен.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Безглутенови рецепти
Calico, благодаря за рецептата!
Моля за опишеш резултата! Като солен кекс ли се получава или...?
Моля за опишеш резултата! Като солен кекс ли се получава или...?
Re: Безглутенови рецепти
не, не е като солен кекс, по-скоро като месеница, но по-плътно.
абе много е вкусно. Долната коричка е доста хрупкава, а и отгоре почти така става
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- gospodinov
- Kъсо кафе
- Мнения: 53
- Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
- Обратна връзка:
Re: Безглутенови рецепти
Да се разпиша и аз в тази тема.
Безглутенов царевичен хляб с оризов квас.
Накратко съставките:
-царевично брашно
- брашно от ленено семе 2-3 лъжици
- сол морска
-лъжица мед
- квас от оризово брашно
- къри и куркума за вкус
-вода една чаша
Не съм мерил царевичното брашно, сложих докати сместа стана плътна.
Замесих го към 18ч предния ден, премесих го веднъж и нощува в хладилника, днес към 17ч ги сложих във формата и след два часа го изпекох.
Малко преди да го сложа във фурната.
Изпечен и изваден от формата.
Разрязан топъл естествено.
Много е вкусен като е топъл, ще видим как е като изстине.
Оризовия квас след 5 дена подхранване. Тук е подхранен и тогава го снимах. Шуплите иначе са му доста по-големи.
Като за първи опит съм доволен, безглутенов хляб с квас не е мисия невъзможна.
Безглутенов царевичен хляб с оризов квас.
Накратко съставките:
-царевично брашно
- брашно от ленено семе 2-3 лъжици
- сол морска
-лъжица мед
- квас от оризово брашно
- къри и куркума за вкус
-вода една чаша
Не съм мерил царевичното брашно, сложих докати сместа стана плътна.
Замесих го към 18ч предния ден, премесих го веднъж и нощува в хладилника, днес към 17ч ги сложих във формата и след два часа го изпекох.
Малко преди да го сложа във фурната.
Изпечен и изваден от формата.
Разрязан топъл естествено.
Много е вкусен като е топъл, ще видим как е като изстине.
Оризовия квас след 5 дена подхранване. Тук е подхранен и тогава го снимах. Шуплите иначе са му доста по-големи.
Като за първи опит съм доволен, безглутенов хляб с квас не е мисия невъзможна.
Re: Безглутенови рецепти
БЕЗГЛУТЕНОВА БЪРЗА ПИЦА ( на котлон)
тази пица вече ни е любима, щото става по-бързо и от пържените яйца. Тя освен че е безглутенова, е и протеинова, и разделна Прави се с нахутено брашно, опитвала съм с други но не е добре според мен.
1 ч.ч. (200мл) нахутено брашно
2/3 ч.ч. вода
щипка сол
тази смес се разбърква и се изсипва в намазан с малко тефлонов тиган. Като стегне отгоре, се обръща и веднага се нареждат нещата отгоре. Пече се под капак, за по-бързо, но и иначе става. Цялата работа е около 10 минути.
Отгоре ние слагаме: мажем с доматен сос за спагети(домашен ако имате), сух риган, разполовени маслини и настърган кашкавал.
Обикновено имаме и други сирена, та и от тях слагам - синьо сирене, чедър, пармезан, гауда и пр. Но със синьото става много добре. Не съм пробвала с моцарела, сигурно ще е още по-добре.
тази пица вече ни е любима, щото става по-бързо и от пържените яйца. Тя освен че е безглутенова, е и протеинова, и разделна Прави се с нахутено брашно, опитвала съм с други но не е добре според мен.
1 ч.ч. (200мл) нахутено брашно
2/3 ч.ч. вода
щипка сол
тази смес се разбърква и се изсипва в намазан с малко тефлонов тиган. Като стегне отгоре, се обръща и веднага се нареждат нещата отгоре. Пече се под капак, за по-бързо, но и иначе става. Цялата работа е около 10 минути.
Отгоре ние слагаме: мажем с доматен сос за спагети(домашен ако имате), сух риган, разполовени маслини и настърган кашкавал.
Обикновено имаме и други сирена, та и от тях слагам - синьо сирене, чедър, пармезан, гауда и пр. Но със синьото става много добре. Не съм пробвала с моцарела, сигурно ще е още по-добре.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Безглутенови рецепти
Калико, задължително ще се пробва! Брашното мелиш ли го или готово брашно купуваш? Чудя се дали не мога да смеля нахут в машинка за ядки, че ми донесоха домашен? Сиренето и кашкавала се разтапят, няма как да се запечат.Твоята баница на тиган ми е любима
Re: Безглутенови рецепти
Дарче, брашното ми е готово, от сайта "Безглутенов рай", но има и по магазините. Ако го смелиш, ще стане,но просто няма да можеш толкова фино да го смелиш, ама пробвай де.
да, отгоре само се разтапя. Но има вариант и да се опече във фурна, и това съм правила. Само че при мен това не е чак толкова бързо, щото умната ми фурна работи или на котлон или на фурна. обаче ако при теб не е така, загрей фурната и запичай, то се пече около 5 мин. на 250 гр.
п.п. сега правя безглутенови палачинки, леле колко са вкусни, по-хубави от стандартните щото са смес от много брашна
да, отгоре само се разтапя. Но има вариант и да се опече във фурна, и това съм правила. Само че при мен това не е чак толкова бързо, щото умната ми фурна работи или на котлон или на фурна. обаче ако при теб не е така, загрей фурната и запичай, то се пече около 5 мин. на 250 гр.
п.п. сега правя безглутенови палачинки, леле колко са вкусни, по-хубави от стандартните щото са смес от много брашна
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Безглутенови рецепти
Тутти, Дарче, и всички безглутенови хора,
продължавам да експериментирам с нахутеното брашно, и имам нов успех
Днес правих нахутена питка, само с нахутено брашно. Както знаете, то е протеиново, и протеините в него напълно заместват месото.
Забърках сухите съставки - нахутено брашно-може би около 2 ч.ч., , сол и хл. сода и добавих вода, на око, да е като гъсто кексово тесто. После добавих около 1 .ч. кисело мляко(или малко по-малко) и 1 яйце, Пече се като кекс, на около 180*С. Бързо се опича, за около 20 минути.
След това режа филийки от него и отгоре с кашкавал запичам на фурничка, протеинови бомбички....
п.п. правих и изцяло нахутени палачинки- обикновено палачинково тесто с яйца и прясно мляко. Добавих и 1-2 с.л. кисело мляко и малко газирана вода. Станаха прекрасни
п.п. питката ако се опече в продълговата кексова форма, става висока колкото хлебчетата Бонус
продължавам да експериментирам с нахутеното брашно, и имам нов успех
Днес правих нахутена питка, само с нахутено брашно. Както знаете, то е протеиново, и протеините в него напълно заместват месото.
Забърках сухите съставки - нахутено брашно-може би около 2 ч.ч., , сол и хл. сода и добавих вода, на око, да е като гъсто кексово тесто. После добавих около 1 .ч. кисело мляко(или малко по-малко) и 1 яйце, Пече се като кекс, на около 180*С. Бързо се опича, за около 20 минути.
След това режа филийки от него и отгоре с кашкавал запичам на фурничка, протеинови бомбички....
п.п. правих и изцяло нахутени палачинки- обикновено палачинково тесто с яйца и прясно мляко. Добавих и 1-2 с.л. кисело мляко и малко газирана вода. Станаха прекрасни
п.п. питката ако се опече в продълговата кексова форма, става висока колкото хлебчетата Бонус
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-
- Наркоман
- Мнения: 11642
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 90 пъти
- Получил благодарност: 62 пъти
Re: Безглутенови рецепти
Не знам защо реши ,че е протеиново,въглехидратите му са 62 гр .Което ,не пречи да си го ползваш ,щом е добре за теб .