Как да ползваме удобно форума

Тук пишете всичко, което виждате като проблем или бихте искали да се смени. Отваряйте нова тема за всеки проблем - след като го оправя, ще трия съответната тема.
Аватар
къщичка
Кафе машина
Мнения: 4976
Регистриран на: Ное 6, '13, 12:46
Местоположение: в североизтока
Дал благодарност: 207 пъти
Получил благодарност: 82 пъти

Как да ползваме удобно форума

Мнение от къщичка »

Имам предложение тази тема да бъде закована във началото за всеки подфорум. Най-вече защото много потребители стартират от Начало форум и после влизат в подфоруми, а така се изпускат важни или полезни неща.

Може би доста хора ги знаят някои неща, но други аз поне съм "откривала" в течение на времето ми на пребиваване тук.

Първото, което е практично, аз например съм направила така, ще гледам да го подредя като упътване:

Как да не пропускаме актуалното?

Влизате в Начало форум, после над първата най-дебела синя лента цъкате на Виж активните теми. На така зареденият екран си слагате отметка, примерно в лента отметки на браузъра. И като си влизате следващият път направо цъкате на тази отметка. Зареждат се всички последно активни теми по реда на публикуваните мнения. Така не се пропускат нови стартирани поръчки, някой нещо важно или полезно написал и т.н.

Някои влизат от Виж собствените си мнения, но така излизат само темите, в които сме публикували вече нещо, а новите ги пропускаме.

Друго, което често са ми писали и виждам, че се практикува, е абонирането за тема, с което при ново мнение в темата ни се изпраща мейл. Аз това изобщо не го ползвам, при все, че някои теми са доста "оборотни" и има нови мнения през 5 мин, направо ще ми се напълни пощата! А и не винаги това уведомление стига до мейла ни.

Друго полезно. Как да си увеличим броя на писмата в пощенската кутия?

По дифолт в този форум лимита на получените лични съобщения е 100 бр. За организаторите на поръчки особено е голяма мъка тази опция, защото когато станат 100 съобщения и дойде 101-во, то моментално се изтрива това под номер 1 и ако е нещо важно, върви го търси...

За да увеличим броя на входящите на 500 правим следното:

Влизаме в папката със личните съобщения. Оттам Настройки --> Опции на папката, --> Добави папка, пишем примерно Папка 1, така добавяме нова папка, освен тази на Входящи, която има вместимост още 100 съобщения. Ако искаме още 100 да имаме, добавяме Папка 2 (пишете си го в полето), може да я кръстите и по друг начин. И така могат да се добавят 4 папки със по 100 съобщения вместимост и заедно с папка Входящи имате възможност за 500 запаметени съобщения.

Други настройки по личните съобщения:

По подразбиране новите съобщения постъпват във папка Входящи, но като се напълни можете да ги преместите в Папка 1 или друга, също и да зададете настройка след препълване на папката какво да се прави със съобщенията ви - дали да отиват в Папка 1 или да се задържат докато вие не изтриете някое и "пуснете" новото съобщение да влезе. Така системата няма да ви трие автоматично първото най-старо, а вие ръчно ще си изберете кое съобщение да изтриете.

В тази папка с настройки има една опция Добави нов филтър ако, нека който е запознат да обясни каква точно работа върши това, защото аз не го схващам.

Как да изпратим съобщения наведнъж на няколко потребителя, без да си играем да пишем едно и също. Това се налага най-вече на организаторите на поръчки:
Влизаме в Напиши съобщение. В полето точно под надписа пишем примерно ник къщичка, натискаме ентер, на следващ ред ника на следващият потребител, примерно МГХ. И така разрешеното е до 5 потребителя. После натискаме Добави до това поле за писане и си пишем текста и разпращаме. Ако някой организатор на поръчки често го ползва това може да пише на Равик да се увеличи този лимит, защото става едно голямо копи-пейст на всеки 5 потребителя.

Пак за личните съобщения.

Ако съобщението е във папка Изходящи, значи още не е прочетено от получателя.
Ако е във Изпратени, значи е прочетено от получателя.

За точен форумен час при зимно и лятно часово време, за да не ровите 2 пъти в годината защо часа не ви отговаря, влизате в Потребителски панел --> Настройки на форума, там времевата зона трябва да е нагласена на + 2 часа и под нея DST да е на НЕ.

Как да търсим лесно в темите?

Често ми се случва да заявя нещо в някоя поръчка, ама ако не си запиша на листче или в тефтерлъка и почвам да се чудя как да преровя тема от 100 страници, за да видя къде какво съм писала.
Влизате в темата, примерно Поръчка люляци, която тече 5 месеца и има над 100 страници изписано. Отивате най-отдолу под последното мнение на страницата и от Сортирай по задавате не време както е по подразбиране, а по автор. Така ви показва всички мнения в темите, подредени първо на Пенка, после на Пенчо, по азбучен ред са и така виждате всички мнения. Първо са никовете на латиница, после на кирилица. Ако съм с ник ЗОЯ ще се търся накрая, ако съм с ник Amanda, ще се търся в началото.

За тези, които често участват в поръчки и се интересуват от тях има много хубав подфорум Други дискусии около поръчките - сайтове, транспорт, и т.н.
http://forum.hobbykafe.com/viewforum.php?f=55" onclick="window.open(this.href);return false;

В него има отделни теми за някои от поръчките, снимки, коментари, какви растения са пристигнали от Белгия, от Франция, може да се видят снимки публикувани от организаторите когато са пристигнали растенията, колко са големи, вкакви контейнери са и коментари какво след случва с тях след година, две, кое е презимувало, кое не и т.н.

Друго, по-скоро като любопитен факт, защото често се наднича и там. Кой кога е на линия.
Ако четете дадена тема и под нея "на балкона" видите, че къщичка е на линия, то не значи, че тя чете тази тема, а значи, че чете този подфорум.
Друга клюкавина :mrgreen: Отивате на НАЧАЛО ФОРУМ, скролвате надолу до КОЙ е на линия, цъкате на самият текст. Виждаме къде чете къщичка, дали е в някой подфорум или пише лично съобщение :lol:

Всичко това се отчита/рефрешва на всеки 15 мин

Друго, което напоследък се споменава из темите, е хубаво да го знаем повечко хора.
Ако някой е задал въпрос в темата и ние искаме да отговорим веднага след неговият пост, не е нужно да го цитираме, особено пък ако има снимка. Защо? Защото доста потребители ползват мобилен интернет, примерно отчита трафик, количество да го наречем на изображенията и освен, че може да зарежда бавно ако е бавен нета, то и отчита, и таксува допълнителен трафик. Доста хора са по вилите си лятото и нямат кабел, а ползват такъв тип нет. Затова е хубаво да спестяваме дългите цитати, особено наново цитирани и повтарящи се по половин страница снимки. Не че не са красиви и ще ни омръзнат да ги гледаме, но така е по-приятно четенето и разглеждането на форума.

И нещо, което не е свързано точно с форума, но е доста важно, ако се интересуваме от някое растение и искаме да разберем повече за него, да ползваме старият Гугъл. Копираме името на растението (на латиница най-добре) и го пействаме в търсачката. Не е новост, че тя вади инфо както текстово, така и само изображения. Ако искаме разберем студоустойчивост на растението, след латинското име добавяме zone, така само с резултатите от търсачката без да влизаме да дирим подробно из няколко сайта дали са го написали, се вижда. 7-ма зона, 8-ма зона и т.н.
Сигурна съм, че повечето от вас го знаят това, но един нов потребител или начинаещ градинар едва ли би се сетил веднага.

Нека тук споделяме разни "трикове" и опции на форума, нищо, че може би половината хора са запознати.
Аз тези се сещам на първо време, който има да добавя нещо.
Lois

Re: Как да ползваме удобно форума

Мнение от Lois »

Ехаа, браво! Особено предвид часа, в който си го създала, този текст е много добър :nod:
И научих нещо ново и много полезно за личните съобщения, благодаря!
Аватар
stp_stp
Виенско кафе
Мнения: 331
Регистриран на: Мар 12, '13, 21:58

Re: Как да ползваме удобно форума

Мнение от stp_stp »

Благодаря! Научих полезни неща... :dovolen:
Аватар
serena
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1401
Регистриран на: Мар 20, '12, 20:25
Местоположение: Варна

Re: Как да ползваме удобно форума

Мнение от serena »

Светле, браво и от мен! Много полезен текст за ориентация на по-новите потебители. Аз доде науча за активните теми, що време мина :D добре, че беше rumivarna да ме светне.
Времето, прекарано с котки и цветя, никога не е загубено.
Аватар
Албена
Кафе машина
Мнения: 4526
Регистриран на: Фев 2, '10, 09:57
Местоположение: Габрово

Re: Как да ползваме удобно форума

Мнение от Албена »

Добре си се сетила ,Светле! :tzvetentze: На мен ми трябваше време докато открия как се правят някои неща.Колко лесно щеше да ми бъде ,ако ги имаше на готово. :D
elmaz
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1887
Регистриран на: Юни 19, '14, 16:03
Дал благодарност: 13 пъти
Получил благодарност: 3 пъти

Re: Как да ползваме удобно форума

Мнение от elmaz »

Чудесно написано, Светле,
Някои неща ги открих сама във времето, а други - от написаното от теб.
Благодаря! :tzvetentze:
Полезно е, защото в началото много време губех и ако го имаше така синтезирано, щеше да е по-лесно.
"Благодаря ти Боже за поръчките" Tanet
Аватар
mileni
Чист кофеин
Мнения: 5155
Регистриран на: Ное 30, '09, 14:43
Дал благодарност: 258 пъти
Получил благодарност: 83 пъти

Re: Как да ползваме удобно форума

Мнение от mileni »

Много полезна тема Къщичке :tzvetentze:
Дано се чете от повече хора.
За личните съобщения ,как да се увеличат ме просвети Дени :gush:
Не ми е хрумнало да го пиша ,някъде в тема,защото си мислех,че всички други го знаят. :D
Пусни хляба си по водата и ще го намеpиш не след много дни.
http://mileni.snimka.bg/flowers/lyato-2013.762771" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/101763371167451658448/201502" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
juliboss
Кафевар/ка/
Мнения: 891
Регистриран на: Яну 15, '15, 15:45
Местоположение: София

Re: Как да ползваме удобно форума

Мнение от juliboss »

Браво, Светле! Много полезна тема, особено за хора дето не им се рови из настройки - направо смляно. Това за създаване на нови папки и така увеличаване обема на пощата си е ценна работа :daaa: както и предупреждението за цитирането при отговор в темата :daaa: Благодаря ти :tzvetentze:
Аватар
Димана
Кафе машина
Мнения: 3082
Регистриран на: Яну 29, '11, 16:59

Re: Как да ползваме удобно форума

Мнение от Димана »

Благодаря на Светлана! Много полезни неща научих. :tzvetentze:
Аватар
cvetnica
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1555
Регистриран на: Юни 10, '13, 10:34

Re: Как да ползваме удобно форума

Мнение от cvetnica »

Много полезна тема! Поздравления, Светле! :sflower: :sflower: :sflower:
Всеки един човек е уникален, точно като всички останали. :)
Маргарет Мийд
Публикувай отговор

Обратно към “Технически проблеми и предложения”