Развесели ме това, че ...

За разговори, други теми или просто да побъбрим...
libra
Наркоман
Мнения: 11647
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 100 пъти
Получил благодарност: 67 пъти

Re: Развесели ме това, че ...

Мнение от libra »

Кое ти е весело,в момента доматите са 40 ст. в Петрич,а в Кауфланд са 3 лв? БГ производителите най-редовно се виждат в чудо с реализацията на продукцията си.,защото няма държавна политика.А политиците са заети със собствените си далавери.
Аватар
dolli
Баш кафе майстор
Мнения: 2008
Регистриран на: Апр 8, '10, 14:07

Re: Развесели ме това, че ...

Мнение от dolli »

.
Последно промяна от dolli на Юни 26, '15, 08:55, променено общо 1 път.
Аватар
scleri
Кафе машина
Мнения: 3891
Регистриран на: Юли 10, '10, 13:14
Дал благодарност: 61 пъти
Получил благодарност: 302 пъти

Re: Развесели ме това, че ...

Мнение от scleri »

Социализма беше лош защото държавата се месеше във всичко. Сега държавата не се меси, пак лошо. Не е виновна държавата. Виновен си е манталитета на българина. Винаги съм мразел когато някой започне да обобщава и да говори за българите въобще, но истината е една и не можеш да си затваряш очите. При нас основен принцип е " Аз да съм добре, а пък ако Вуте е зле още по-добре". Направете си експеримент. Идете на която и да е зеленчукова борса и се направете на заинтересован. Щом спрете пред кашоните с домати на един веднага ще се намери друг който ще ви дръпне за ръкава и ще ви предложи да ви даде своите домати с пет стотинки по евтино. Ето за това изкупните цени на доматите са ниски. Защото дребния производител мисли само за себе си и заради тази мисъл остава дребен и слаб в сравнение с прекупвачите.
Гледах наскоро по телевизията репортаж за една малка частна зеленчукова ферма в Швейцария. Семейството притежаваше стотина декара земя и произвеждаше моркови. Оставям на страна техника и технологии на работа. Това което ми направи най-голямо впечатление е факта че този производител не може да продаде дори един морков самостоятелно. Всеки ден продукцията се кара в складовете на кооперацията на производителите на моркови. Тази кооперация от името на всички производители в района определя цената. Прекупвача ще не ще приема тази цена защото другаде освен от кооперацията не може да купи моркови. Всеки производител работи сам, но на края всички продават заедно и за това производителите диктуват цените, а не търговците. Какво им пречи и на нашите производители да се обединят. Пречи им онова мислене " Важно е аз да съм добре". Същото е и по морето. Хотелиерите протестират че българите предпочитали Гърция. Ами как да отида в Слънчев бряг като на плажа само за чадър и шезлонги ще ми поискат толкова колкото ми е ол инклузива в някой по-скромен хотел в Турция например. Отделно от това а си спрял за пет секунди на не платен паркинг и паяка ти е вдигнал колата. Айде пак вместо да почиваш разправии. Ако хотелиерите бяха направили едно сдружение което от тяхно име да концесионира плажовете нямаше да е така. Ама всеки собственик на хотел гледа себе си, а останалите кучетата ги яли.
Ето за това доматите на борсата са 40 ст., и за това половината хотели ще останат празни, а останалите ще са полупразни. Не защото държавата не се меси.

И като става дума за манталитета се сещам един хубав виц.
Хванал Вуте златната рибка и както се полага тя предложила да му изпълни три желания. Първото желание на Вуте било да умре кравата на Геле. Второто желание на Вуте било да умре на Геле и козата. На края Вуте пожелал да умре и неговата крава.
- Ама защо и твоята крава, Вуте ?- учудено попитала златната рибка.
- За да не може Геле даже да си купи мляко. - отговорил Вуте.
libra
Наркоман
Мнения: 11647
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 100 пъти
Получил благодарност: 67 пъти

Re: Развесели ме това, че ...

Мнение от libra »

Ами,в Швейцария не им пречи да имат кооперативи,но на нас ни пречеха,ама много ни пречеха.Въпросът е ,че на мястото на уедреното земеделие,оставихме 1-2-10-20 декара,които няма как да са конкурентни.
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17079
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 144 пъти
Получил благодарност: 529 пъти
Обратна връзка:

Re: Развесели ме това, че ...

Мнение от Миша »

В момента за да създадеш кооператив искат документи като за АЕЦ ,освен това законодателството ни и тук е тотално изкривено,да речем при меда,имаш право да продадеш максимум до 30% лично,другото трябва да го продадеш на фирма,които са точно определени ,обаче кой държи фирмата и кой определя цената .....
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 15988
Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
Местоположение: София-Подуенската градинка
Дал благодарност: 1014 пъти
Получил благодарност: 1961 пъти

Re: Развесели ме това, че ...

Мнение от Гео, граф »

Не ме развеселява този материал, който е пуснал Трол. Идва ми подигравчийски. От другия край на света май е доста лесно да сочиш с пръст кривиците и да се усмихваш саркастично. Но не е коректно...
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Развесели ме това, че ...

Мнение от Titi »

Вие пък що се хващате на Трольо на въдиците? Не виждате ли, че му е доскучало да чете за цветенца и пчелички, и е решил да разръчка пепелта?
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
troll

Re: Развесели ме това, че ...

Мнение от troll »

Да, да!
Аз съм виновен за всички неща в България!
А пък най-неморално е дето ги соча от тук!
Като ми доскучее и пускам таквиз теми.
Как няма да ме развесели съобщението, че се жалват на премиер, който е от 6 години на власт и първата му работа трябва да е за папото и после за доходите.
Това е поредния филм от серията:
Българите се жалват на Бойко. Той помага!
А то и г-н Борисов, ме сочи за виновен, дето работи в таз трудна обстановка.
"На 3 февруари 2009 година пред българската общност в Чикаго, САЩ по повод на предстоящите парламентарни избори в България Бойко Борисов заявява дословно: „Това е основата на населението в момента – един милион цигани, 700-800 хиляди турци, два милиона и половина пенсионери.“ Добавя:„И вие като избягахте милион и половина, материалът, който се явява на избори или можем да избираме като кадри, никак не е голям“ [64]"
http://www.ndt1.com/article.php/20090205212634848
това в февруари 2009.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни и разнообразни теми”