Лозето, гроздето и ... виното
Модератор: Миша
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Я да задам един лаишки въпрос, продиктуван от невежеството ми.
Дали не е възможно да купя и засея 20 корена лозички(наведнаж трудно ще мога да отделя за цялото място, определено за лозе) и на втората година да засея резници от тези млади коренчета в останалия парцел за лозето? Освен загубата на време има ли някакъв друг рисков момент? Става дума за прословутата Евмолпия.
Дали не е възможно да купя и засея 20 корена лозички(наведнаж трудно ще мога да отделя за цялото място, определено за лозе) и на втората година да засея резници от тези млади коренчета в останалия парцел за лозето? Освен загубата на време има ли някакъв друг рисков момент? Става дума за прословутата Евмолпия.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
С посяването няма да е възможно,но може да се посадят. Добре би било да се съобрази със слънцегреенето,за да направят сянка на по-късно посадените.Аз не препоръчвам саденето на самовкоренени лози,защото има опасност от филоксера,но всеки сам си решава.cameraman написа:Я да задам един лаишки въпрос, продиктуван от невежеството ми.
Дали не е възможно да купя и засея 20 корена лозички(наведнаж трудно ще мога да отделя за цялото място, определено за лозе) и на втората година да засея резници от тези млади коренчета в останалия парцел за лозето? Освен загубата на време има ли някакъв друг рисков момент? Става дума за прословутата Евмолпия.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Значи има сериозен риск при саденето. Не разбрах за сянката, ама щом има риск е все едно.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Щото казахте, че Професорът продавал обикновени вкоренени резници... аз затуй се замислих да ...дявола във въздуха..
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Преди да правиш каквото и да е, прочети какво е това "филоксера". Има много инфо за тази болест по лозите . Ако имаш сериозни намерения и очаквания дълги години да береш грозде от посадените лозички, си купи облагородени лозички , а не бучи пръчки за вкореняване. За да не останеш неприятно изненадан от нападението на филоксерата.cameraman написа:Щото казахте, че Професорът продавал обикновени вкоренени резници... аз затуй се замислих да ...дявола във въздуха..
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Этот мир наполнен чудесами!
Если нет чудес - чудите сами ...
Этот мир наполнен чудесами!
Если нет чудес - чудите сами ...
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Чел съм за това заболяване. Това обаче не пречи на комшиите да ме гледат като извънземен, когато споделя, че ще сея вкоренени лози, а не резници. Иначе... Филоксера звучи много страшно... Като нещо средно между философка и бабишкера... Да не ти излиза на пътя.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Влиянието на филоксерата, която всъщност не е болест а вредителна буболечка, изглежда зависи от качеството на почвата. Спомням си как преди много години един съсед по лозе на баща ми засади директно резници от различни сортове културни лози. Стана си лозе като всички останали и на това отгоре преживя с доста години околните лозя, които изсъхнаха след като бяха изоставени в резултат на циганските набези през деветдесетте години.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Садят се първо задните,за да не правят сянка на след това посадените.cameraman написа:Значи има сериозен риск при саденето. Не разбрах за сянката, ама щом има риск е все едно.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Подготовката вече е на следващ етап. Проведох разговори и с двата разсадника АМВ АГРО и Димитър Севастиянов. И в двата разполагат с посадъчен материал Евмолпия. Кой ще препоръчате като по-сигурен?wesselin написа:Сорта е прекрасен и според мен най-добрия винен наш сорт за истинско вино.Все пак това е сорт създаден от Мавруд и Мерло.То зависи и кой какво вино харесва.Може би си прочел,че сорта прави висока захарност и това може да е проблем при правене на вино.Поради тази причина написах,че е добре да има поне още един сорт и да се прави така наречения "купаж".Лози от този сорт се предлагат в Нови пазар,но може и да са свършили,а и още поне на две места зная,че правиха миналата година.Днес е неделя,но утре мога да разбера къде все още има.За мен най-удачното време е есенното посаждане.Аз правя виното си от Евмолпия и Хамбурски мискет и малко от някой други черни сортове каквото имам в този момент и съм доволен.Не е толкова просто и правенето на хубаво вино,не само се чака да ферментира,но човек се учи.cameraman написа:Слушам. Не съм вкусил грозде от години, въпреки, че съм ходил на гроздобер. Просто го чакам да ферментира. Това е причината да заложа на винен сорт.
...и един въпрос специално към Веселин... Мислих доста за необходимостта от купажен сорт- добавка към евмолпията за осъществяване на оптимални условия за ферментация... Неудобството идва от това, че скатът на лозето е южен, но има северни ветрове, основно през пролетта и не всеки сорт би се развивал благоприятно на това място... още повече червен... не зная... Молдова ми препоръчаха и каберне фран.... ама да не направя пюрлю гювеч...