Re: Чесън
Публикувано на: Ное 5, '14, 21:37
Склери ми се видя подозрителен, толкова притеснения заради един чесън, та си рекох, че има нещо тайствено в него, толкоз да му се противи и като върл кактусист си помислих че са тръни
За нашите настоящи и бъдещи хобита - да разкажем, да покажем, да намерим ново хоби, или просто да си поговорим.
https://hobbykafe.com/forum/
Извинявай, но може ли да споделиш кое е това село? Аз си търся да си засадя чесън тази пролет, но искам да е български сорт, а не китайските боклуци, които виждам навсякъде, ако кажеш селцето може да се пробвам да си набавя от там някак си.nadin написа:У наше село чесънът е много на почит. Едно време са били известни в цяла Бъгария с техния чесън, сега вече всеки си го гледа само за собствени нужди и не продават. Та има сортове които се садят есен и такива които се садят на пролет. И двата варианта се гледат за глави а не за зелено. Задължително разделяш цялата глава на оделни скилидки и както ти е казала Мария садиш в рохкава почва не много дълбоко. В саксия голяма глава няма да получиш, трябва ти градина. Задължително вадиш луковицата чак когато стеблото изсъхне. Не поливаш много иначе се разваля главата.
Долни Раковец е селото. Чесънът там се сади есен и пролет но сортовете за есенно и пролетно садене са различни. Есения е по-мек и по-крехък, става и за зелено, но е по-кекав за дълго съхранение. Пролетния е с по-силен аромат и по-лют но е по-здрав за съхранение. Есения вече си го изпуснала, от пролетния трябва да проверя от съседите дето все още садят. Аз да си призная го ползвам наготово, защото градината ми е малка за да произведа нужното количество, а и пръстта там е неподходяща за чесъна. Хората обикновено го садят по нивите и не го поливат само от време на време го прекоават и оплевяват и това е. Аз имам в къщи останали глави но са омешани есенен и пролетен. Ако ми дадеш адрес мога да ти пратя една две глави но какъв точно ще се падне е 50 на 50.sweety написа:Извинявай, но може ли да споделиш кое е това село? Аз си търся да си засадя чесън тази пролет, но искам да е български сорт, а не китайските боклуци, които виждам навсякъде, ако кажеш селцето може да се пробвам да си набавя от там някак си.nadin написа:У наше село чесънът е много на почит. Едно време са били известни в цяла Бъгария с техния чесън, сега вече всеки си го гледа само за собствени нужди и не продават. Та има сортове които се садят есен и такива които се садят на пролет. И двата варианта се гледат за глави а не за зелено. Задължително разделяш цялата глава на оделни скилидки и както ти е казала Мария садиш в рохкава почва не много дълбоко. В саксия голяма глава няма да получиш, трябва ти градина. Задължително вадиш луковицата чак когато стеблото изсъхне. Не поливаш много иначе се разваля главата.
Ами те лятото го продават на връзка не на килограм. Беше по 7 лева връзката. Сега не знам какво им е останало и кога ще смогна да отида на село в това време. Но ако има ще ти взема една връзка пролетен щото предполагам есенен вече нямат.sweety написа:Аз много обичам чесън и си го ям суров заедно със сирене, за съжаление поради силната миризма мога да го правя това само вечер. Между другото е най-полезно да се остави нарязан за няколко минути преди да се консумира.
nadin, благодаря ти много за предложението, но се притеснявам, че сега и да ми пратиш нямам къде да го бодна и да не вземе да загние. Има ли някакъв шанс да ти изпратя пари и да ми купиш примерно килограм от селото?