Чесън
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1315
- Регистриран на: Сеп 26, '10, 22:57
- Местоположение: София
- Dani D.
- Kъсо кафе
- Мнения: 66
- Регистриран на: Юли 15, '14, 00:01
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Чесън
Виждала съм в агроаптеката да продават Явно там има и такива неща. Май не е рано, някой вече садят.d_vitanova написа:Как от агроаптека, мила
Чесън е това. Тичай на пазара .
Не му ли е още рано на чесъна?
Re: Чесън
Не съм чувала за разсад на чесън. Аз поне си купувам чесън на глави ,разтрошавам го на склидки и ги набождам направо в градината.
- ivanina
- Кафе машина
- Мнения: 4142
- Регистриран на: Мар 29, '13, 11:36
- Местоположение: Русе, България
- Дал благодарност: 20 пъти
- Получил благодарност: 6 пъти
Re: Чесън
Точно така е , както казва Албена ....само трябва да се съобразим като купуваме с това какъв чесън търсим - зимен или летен!?Албена написа:Не съм чувала за разсад на чесън. Аз поне си купувам чесън на глави ,разтрошавам го на склидки и ги набождам направо в градината.
Този , който сега се сади е зимен и точно сега е времето за садене! ...а пролетта е вече готов добре израснал за салатката ни зелен чесън.
..аз също мисля днес да бучна ,около стотина склидки.
Истината е като водата - винаги намира път!...
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17050
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 140 пъти
- Получил благодарност: 476 пъти
- Обратна връзка:
Re: Чесън
Нещо не разбрах с кое да се съобразим за летния и зимния чесън и двата е добре да са насадени вече,просто зимния узрява по-бързо и е по-нетраен откъм съхранение,летния също е добре да се сади есента,тогава прави по-големи глави,но поради по-дългия период на съхранение може да се сади и пролет .
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13545
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 175 пъти
- Получил благодарност: 269 пъти
Re: Чесън
Мише, какъв е този чесън от семена? Дай фото да го видим.Миша написа:Някой искаше от "мързеливия чесън " на семки ,събрала съм доста семена,на не помня кой искаше ,казвайте
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
- ivanina
- Кафе машина
- Мнения: 4142
- Регистриран на: Мар 29, '13, 11:36
- Местоположение: Русе, България
- Дал благодарност: 20 пъти
- Получил благодарност: 6 пъти
Re: Чесън
[img]Засаждане на чесънМиша написа:Нещо не разбрах с кое да се съобразим за летния и зимния чесън и двата е добре да са насадени вече,просто зимния узрява по-бързо и е по-нетраен откъм съхранение,летния също е добре да се сади есента,тогава прави по-големи глави,но поради по-дългия период на съхранение може да се сади и пролет .
Летният чесън се засажда рано напролет, обикновено през втората половина на февруари - до началото на март, а зимният през октомври.
Използват се луковици с добре развити скилиди. За засаждане се предпочитат външните скилиди, които са по-едри и от тях се получават по-високи добиви. Подготовката на посадъчния материал започва с отделянето на скилидите и сортирането им по големина непосредствено преди засаждането. При по-ранно разделяне скилидите поникват.
За засаждане на един декар са необходими за летния чесън 120-150 кг, а за зимния - 150-200 кг луковици.
Чесънът се засажда с лукосадачна машина по схема 60+25+25+25+25х10 см. Дълбочината на засаждане е 4-6 см. При ръчно засаждане на чесън предварително се правят вадички, в които скилидите се нареждат на разстояние 7-8 см, след което се заравят.
Грижи през вегетацията
Грижите през вегитацията се състоят в окопаване, поливане и подхранване.
Броят на окопаванията се определя от заплевеляването на почвата и от образуването на почвена кора. Междуредовите обработки са плитки и не се препоръчва загърляне на растенията.
В години със засушаване се полива с малки дози вода, за да не става преовлажняване.
Когато се отглежда чесън на слабо запасени почви, може да се подхрани с 3-4 кг N на декар, внесен при първите 1-2 окопавания.
Прибиране и добив
Зимният чесън се прибира в края на юни, а летният - в края на юли. Закъсняване с прибирането не трябва да се допуска, тъй като се влошава качеството на луковиците и тяхната съхраняемост. Луковиците се изваждат и се просушават на полето до изсъхване на шийката, след което се прибират на проветриви места, като се слагат на пласт, дебел 10-12 см за доизсушаване. Съхраняват се в проветриви помещения подобно на лука.
Добивът от декар от зимния чесън е 800-1000 кг, а от летния - 600-800 кг.
Етикети:зеленчуци чесън
Още по темата:
Неприятели по зеленчуците
[/img]
Истината е като водата - винаги намира път!...
Re: Чесън
Аз бях питала, тук ги обсъждахме разните лукове и чесъни още 2013 г.Миша написа:Някой искаше от "мързеливия чесън " на семки ,събрала съм доста семена,на не помня кой искаше ,казвайте
"Ако всеки прави добро в предела на своите възможности,
възможностите ще станат безпределни..." (F. İskender)
възможностите ще станат безпределни..." (F. İskender)
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17050
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 140 пъти
- Получил благодарност: 476 пъти
- Обратна връзка:
Re: Чесън
това е този с въздушните скилидчетаkim написа:Мише, какъв е този чесън от семена? Дай фото да го видим.Миша написа:Някой искаше от "мързеливия чесън " на семки ,събрала съм доста семена,на не помня кой искаше ,казвайте
А другия е този,който го гледам и като декоративен -chinese chivesМиша написа:ние гледаме такъв чесън ,прави такива въздушни скилидчета,които се самозасяват и на следващата година стават главички
Allium Sativum Knoblauch
прави ей такова твърдо стъбло
това са малките въздушни скилидки,които се самозасяват
главите са такива -нормални ,само че с твърдо стъбло в средата
точно този не го вадим с години ,проскубваме само едрия ,другия си остава за догодина
чесъна ми в розите
не прави скилидки,зелен през цялото лято и зимата,ако е по-мека ,доста по-малко люти,но си е с характерния мирис на чесън ,цветните стъбла са много сочни и крехки преди да цъфнат
ето това представлява ,ако го гледате като декоративен ,висок е към 50 см
китайските ресторанти ми взимат ей това
за нас берем повече листата
и от двата съм събрала семена