Какво сготвих днес
Re: Какво сготвих днес
Благодаря ти, Клеърче! Не съм виждала такива, но не съм и търсила де , ще се поправя!
Не е за тази тема май, но днес научих, че при сваряването на сиропа за баклава, освен захар и вода, било много препоръчително да се сложи клонка индрише, ароматът ставал много хубав!
Не е за тази тема май, но днес научих, че при сваряването на сиропа за баклава, освен захар и вода, било много препоръчително да се сложи клонка индрише, ароматът ставал много хубав!
Re: Какво сготвих днес
Аууу, много вкусни тези гюзлеми!
Намерих подходяща рецепта за корите за две гюзлемета. Е, направих някои корекции, но ще си запиша следващия път по-точно.
160 г брашно
80 мл вода (добавих още около 40?)
1/2 ч.л. сол
Меси се меко тесто, разделя се на две топчета и от всяко се оформя гюзлеми. Сгънах по различни начини, еднакво се запекоха. Мазах с масло при сгъванията. Плънката на едното беше сирине и малко сурово яйце, а на другото добавих и задушен монголд с яйца.
Пекох ги в тиган с капак (на 6-та от 9 степени, после намалих още), като предварително го намазах с олио, а втората страна на гюзлемите намазах с масло. През две минути ги обръщах. Станаха готови за 8 минути. Разделихме си с ММ по половин гюзлеме. Мноого вкусно!!! Ометохме всичко. Утре пак ще направя (за тренировка ).
Намерих подходяща рецепта за корите за две гюзлемета. Е, направих някои корекции, но ще си запиша следващия път по-точно.
160 г брашно
80 мл вода (добавих още около 40?)
1/2 ч.л. сол
Меси се меко тесто, разделя се на две топчета и от всяко се оформя гюзлеми. Сгънах по различни начини, еднакво се запекоха. Мазах с масло при сгъванията. Плънката на едното беше сирине и малко сурово яйце, а на другото добавих и задушен монголд с яйца.
Пекох ги в тиган с капак (на 6-та от 9 степени, после намалих още), като предварително го намазах с олио, а втората страна на гюзлемите намазах с масло. През две минути ги обръщах. Станаха готови за 8 минути. Разделихме си с ММ по половин гюзлеме. Мноого вкусно!!! Ометохме всичко. Утре пак ще направя (за тренировка ).
Re: Какво сготвих днес
Леле, Алис, утре се прибирам и от сега се каня да направя две такива вкуснички!
Re: Какво сготвих днес
Di_Va, раздели си тестото на 4. Днес така направих. Разточих на още по-тънко. Точно ми се събраха в тигана.
Re: Какво сготвих днес
Купихме триъгълни кори, ще пробвам рецептата на Клеър. Не днес, защото сме наумили качамак с пръжки и сиренце, но скоро ще ги пробвам. Такива кори съм виждала, но никога не бях посягала към тях.
Като падна снега и желанията за готвене се увеличиха.
Благодаря за хубавите рецепти.
Като имам повече време ще правя кифлички, изглеждат примамливи. А след кифличките, гюзлеметата на Alys. Леле, колко вкусни изглеждат…
Сега съм стриктна с 16 часовия интервал, в който не ям и нищо не пия. Отслабва се, пет килограма минус за месец, въпреки тестените вкусотии. Става бавно, но сигурно.
Като падна снега и желанията за готвене се увеличиха.
Благодаря за хубавите рецепти.
Като имам повече време ще правя кифлички, изглеждат примамливи. А след кифличките, гюзлеметата на Alys. Леле, колко вкусни изглеждат…
Сега съм стриктна с 16 часовия интервал, в който не ям и нищо не пия. Отслабва се, пет килограма минус за месец, въпреки тестените вкусотии. Става бавно, но сигурно.
Re: Какво сготвих днес
Алис, благодаря ти! Така ще постъпя, ако успея, че не съм точила никога, но няма да е днес...много уморена съм вече, а ММ ме посрещна с чудесно ястие в чугунената тенджера - св.врат с нахут, пащърнак, моркови, картофи и бурканче доматки от нашите (кой знае от кога, че тази година, а май и лани, не успяхме да направим), изключително вкусно!
Re: Какво сготвих днес
За вечеря направих картофи по Уралски и кексчета. Картофите са сорт Пикасо (да се изфукам, не че е важно ). Картофи обичам по начало, независимо как са приготвени. Ще споделя как ги правя.
Нарязвам картофите на резанчета. Посолявам, добавям млян черен пипер, джоджен и червен пипер (в основната рецепта е само сол, но с подправките стават по-интересни). Сипвам много малко олио в тиган, не да е само намазано, но не и да плуват картофите. Слагам картофите, захлупвам и оставям така на силен огън за няколко минутки, сипвам около чаша вряла вода, намалявам котлона между 1-ва и 3-та степен от 9 (зависи от количеството). Трябва леко да къкрят. След 25-30 минути са готови. Горните трябва да са омекнали, а най-долните да са се запържили до златисто. Тоест накрая трябва да са останали само на мазнина. През цялото време се готвят захлупени. Хубавото е, че и студени са много вкусни.
За десерт направих кексчета (ако някой иска рецептата, ще напиша).
Лютеничката е с пипер, домати, праз лук, моркови и тиква.
Нарязвам картофите на резанчета. Посолявам, добавям млян черен пипер, джоджен и червен пипер (в основната рецепта е само сол, но с подправките стават по-интересни). Сипвам много малко олио в тиган, не да е само намазано, но не и да плуват картофите. Слагам картофите, захлупвам и оставям така на силен огън за няколко минутки, сипвам около чаша вряла вода, намалявам котлона между 1-ва и 3-та степен от 9 (зависи от количеството). Трябва леко да къкрят. След 25-30 минути са готови. Горните трябва да са омекнали, а най-долните да са се запържили до златисто. Тоест накрая трябва да са останали само на мазнина. През цялото време се готвят захлупени. Хубавото е, че и студени са много вкусни.
За десерт направих кексчета (ако някой иска рецептата, ще напиша).
Лютеничката е с пипер, домати, праз лук, моркови и тиква.
Re: Какво сготвих днес
Alys, кексчетата са много апетитни. Кошничките са силиконови, а не хартиени, нали? Практично.
Re: Какво сготвих днес
Тутти, благодаря за въпроса, както се казва понякога. (интересно защо нямах индикация за нов отговор)
Дълго време мислех, че правенето на кексчета е изгъзица. Обаче се оказа, че не съм права. Да, силиконови са формичките, много съм доволна от тази комбинация. Дори си купих втори комплект, но рядко правя двойна доза. Та мисълта ми беше, че е много практично, не ползвам миксер, само с лъжица разбърквам. Изпичат се невероятно добре, което е най-важното. Всяка рецепта за кекс е подходяща. Понякога добавям замразен касис, понякога какао, сега само орехи сложих. Любимата ми рецепта е с кисело мляко и сода. Много често правя. По едно време ММ беше ограничил сладкото и за да не го дразня, не правех, но сега всичко си дойде по местата. Снощните кексчета ги няма. Днес сме на тутманик със стар хляб и салата домати.
Дълго време мислех, че правенето на кексчета е изгъзица. Обаче се оказа, че не съм права. Да, силиконови са формичките, много съм доволна от тази комбинация. Дори си купих втори комплект, но рядко правя двойна доза. Та мисълта ми беше, че е много практично, не ползвам миксер, само с лъжица разбърквам. Изпичат се невероятно добре, което е най-важното. Всяка рецепта за кекс е подходяща. Понякога добавям замразен касис, понякога какао, сега само орехи сложих. Любимата ми рецепта е с кисело мляко и сода. Много често правя. По едно време ММ беше ограничил сладкото и за да не го дразня, не правех, но сега всичко си дойде по местата. Снощните кексчета ги няма. Днес сме на тутманик със стар хляб и салата домати.