Вкореняване на лоза
Модератор: Миша
Вкореняване на лоза
Здравейте. От резитбата на лозите преди няколко седмици направих няколко пръчки към 45 см дълги и ги сложих за вкореняване в саксия. На дълбочина са 10-тина см и вече някои от пъпките ще започват да се разлистват. Въпросът ми е правилно ли съм ги поставил или е трябвало да ги сложа толкова дълбоко, че само най-горната пъпка да е над пръстта?
- mucunka
- Кафе машина
- Мнения: 3130
- Регистриран на: Ное 29, '09, 18:57
- Местоположение: София,Световрачене
- Дал благодарност: 19 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Вкореняване на лоза
Правилно е, само гледай почвата в саксията да е постоянно влажна.Аз затова вкоренявам директно в градината, близо до кладенеца. Колкото пъти мина толкова пъти поливам, така е думата де. Вкорениха се всички заложени пръчки.
АКО ИСКАШ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ БОГАТ,ПРОСТО ПРЕБРОЙ ВСИЧКИТЕ СВОИ НЕЩА,КОИТО НЕ СИ КУПИЛ С ПАРИ.
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
Re: Вкореняване на лоза
Да, редовно ги поливам. А кога трябва да ги преместя в градината и така ли да ги бодна, на 10-тина см?
Re: Вкореняване на лоза
За да не правя изцяло нова тема, ще попитам тук. Моля препоръчайте ми винен сорт лоза, устойчива на засушаване, болести и вредители. Ще се сади в Балкана, искам да си обновя лозичката на вилата, но там температурите са горе долу като в София, така че не мисля, че трябвя да търся сорт специално устойчив на много ниски температури. Към момента имаме едно грозденце сорт Отело, сигурно е над 20 годишно и от него си правим едно измислено наше си винце... Майка ми обаче чела, че сорта бил канцерогенен, което за мен е безумно. Та така, ще съм благодарна на всякакви идеи, като не държа гроздето да е непременно червено, но идеята е да се бодне по една пръчка при всяко старо, а май червено с бяло не се меша чак така. Най-лесно достъпното, което до сега съм виждала е на фидус едни лозички по 7-8 лева, но предполагам, че няма да ми ги препоръчате, поляти са с восък
- nadin
- Чист кофеин
- Мнения: 7221
- Регистриран на: Май 17, '11, 15:33
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 30 пъти
- Получил благодарност: 427 пъти
- Обратна връзка:
Re: Вкореняване на лоза
За отелото и аз съм чувала че съдържа някви вредни вечества и го ползват само в малки колучества за да даде аромат към основното грозде.anny написа:За да не правя изцяло нова тема, ще попитам тук. Моля препоръчайте ми винен сорт лоза, устойчива на засушаване, болести и вредители. Ще се сади в Балкана, искам да си обновя лозичката на вилата, но там температурите са горе долу като в София, така че не мисля, че трябвя да търся сорт специално устойчив на много ниски температури. Към момента имаме едно грозденце сорт Отело, сигурно е над 20 годишно и от него си правим едно измислено наше си винце... Майка ми обаче чела, че сорта бил канцерогенен, което за мен е безумно. Та така, ще съм благодарна на всякакви идеи, като не държа гроздето да е непременно червено, но идеята е да се бодне по една пръчка при всяко старо, а май червено с бяло не се меша чак така. Най-лесно достъпното, което до сега съм виждала е на фидус едни лозички по 7-8 лева, но предполагам, че няма да ми ги препоръчате, поляти са с восък
Иначе е много дуракоустойчиво грозде и в нашето село е на голяма почит защото не боледува от нищо и не мръзне.
Re: Вкореняване на лоза
Вярно е. Страшно е ароматно, но вече е старичко и ражда все по-малко, занемарила съм му грижите трябва да призная, затова искам да добавя ново при него по възможност сорт, който не е канцерогенен.
- ivanina
- Кафе машина
- Мнения: 4142
- Регистриран на: Мар 29, '13, 11:36
- Местоположение: Русе, България
- Дал благодарност: 20 пъти
- Получил благодарност: 6 пъти
Re: Вкореняване на лоза
По тоя метод- вкоренена лозова пръчка в саксия искам да ви кажа за моя смешен случай - преди 3 години рано пролетта забих една такава лозова пръчка в саксия със корен доста избуяло мушкато което вързах за пръчката и цяло лято поливам си цветенцето и грам мисъл нямам за пръчката. Но по някое си време забелязах ,че тя представяте ли си пуснала ластар - направо смях в залата , и есента вече вкоренена я засадих в земята .А пръчката беше избрана ей тъй на случаен принцип , да е по-якичка за да може да държи мушкатото , но и там бях уцелила късмет - оказа се десертният ни сорт Болгар!focus написа:Здравейте. От резитбата на лозите преди няколко седмици направих няколко пръчки към 45 см дълги и ги сложих за вкореняване в саксия. На дълбочина са 10-тина см и вече някои от пъпките ще започват да се разлистват. Въпросът ми е правилно ли съм ги поставил или е трябвало да ги сложа толкова дълбоко, че само най-горната пъпка да е над пръстта?
А сорт за асми ,при нас също са ароматните Отело и Добруджанска липа , които не се пръскат .Зная че това вино въобще не е КЛАСИКА ,но въпреки това аз единствено и само него си харесвам, заради аромата на ягода - може би това е типично за женския ни вкус. ама и ММъж си го попийва с удоволсвие.
Истината е като водата - винаги намира път!...
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13741
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 221 пъти
- Получил благодарност: 449 пъти
Re: Вкореняване на лоза
Отела извлича тежките метали от почвата приоритетно , така да се каже ... ,
затова е забранен в световен мащаб за нови лозя/ който невярва да опита да си купи посадъчен материал /
аз имам Димят като асми край блока
незнам дали е точно винен сорт , но само напролет режа , при това некадърно , защото татко като беше веднъж на гости в подходящо за целта време ги оряза два пъти повече от мен
та нито пръскам , нито поливам , нито торя
набирам кофи и го раздавам
затова е забранен в световен мащаб за нови лозя/ който невярва да опита да си купи посадъчен материал /
аз имам Димят като асми край блока
незнам дали е точно винен сорт , но само напролет режа , при това некадърно , защото татко като беше веднъж на гости в подходящо за целта време ги оряза два пъти повече от мен
та нито пръскам , нито поливам , нито торя
набирам кофи и го раздавам
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13741
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 221 пъти
- Получил благодарност: 449 пъти
Re: Вкореняване на лоза
един много интересен материал на който неможах да копна линка та го копнах него направо
"1.Използвайте Каберне совиньон, Мерло, Мавруд, или комбинация от тези сортове ко искате да получите едно обагрено, с хармоничен аромат и вкус, добре балансирано “натоварено”, с много добро “тяло” червено вино. Вино, с което можете да се охвалите пред приятели. То може да Ви даде още много ако го оставите от една до три години в дъбова бъчва, а после около четири години в бутилка – може да съзрява и старее!
2. Използвайте Пино ноар, Гъмза, Широка Мелнишка или комбинация от тези сортове ако искате да получите едно богато и комплексно червено вино. Но не искайте нещо кой знае какво от него след около две-три години!
3. Използвайте Памид или Сензо само ако Ви трябва вино за бърза консумация (обикновенно трапезно вино). Леко, сравнително свежо, със светло-червен (лучен) до розов цвят, с непретенциозен аромат и вкус, или общо казано “тънко” вино. Не го задържайте по-дълго време – няма смисъл!
4. Сортовете като Каберне совиньон, Мерло, Пино ноар, Мавруд, а до някъде Гъмза и Широка Мелнишка могат да бъдат изполвани за получаване на много добри червени на с високо качество.
5. сортове като Букет, Рубин, Шевка, Сторгозия, Зарчин какво да Ви кажа ? – По-добре комбинирайте с някой от горе описаните!
6.Изберете Шардоне, Совиньон блан или комбинация ако искате да произведете едно финно, с великолепен (плодов, плодово-тревис, на цитруси) аромат и вкус, с приятен общ характер, много добре балансирано бяло вино. Преработването им изиска тънкости и много работа, но повярвайте - заслужава си!
7. “Мускат” – Характерен “тежък ... на роза” аромат и вкус, плътно, до голяма степен по-ароматно отколкото балансирано бяло вино (поне за нашите условия). Сортът е Мискет отонел (Мускат отонел). Виното има възможност да старее.
8. “Мискет” – не го свързвайте с “мускат”! Вината са с особен, рактерен аромат и вкус – на “гюл с пролетни цветя и т.н.”, по-нежни, по-балансирани, “по-тънки”- изящни, за бърза консумация. Сортове – Мискет червен и Мискет Врачански.
9. Ризлинг или Юни блан – за по-свежи бели вина, с по-висока киселинност, с тревисто-плодов аромат и вкус, но без голям потенциал за развитие.
10. Рацители, Димят, Алиготе, Фетяска алба – “Стандартно” – бели вина с неутрален до плодов характер. По-добре в комбинация с горе описаните!
11.Ако елаете едно по-различно, “по-уникално” вино, с много характерен ароматно-вкусов комплекс на “тамян”, използвайте сорта Тамянка. Не е “мискет”, не е “мускат” ако има малко по-високи остатъчни захари е едно атрактивно вино за бърза консумация.
12. Виненка, Керацуда или други местни сортове – Ако ги имате по-добре комбинирайте с други бели!
Съвети:
1.Никога Не използвайте “Директни” (“Бодни пръчка – Пий вино”) сортове грозде за нопроизводство - “Шасла”, “Отел”, “Липа” или др. – Те са забранени със закон!!!
2.Не използвайте Десертни сортове грозде за производство на вино - Болгар, Верея, Мискет хамбургски, Перл дьо Ксаба (Перла), Италия, Царица на лозята, Чауш, Юлски Бисер, Янтар и др. – Нямат достатъчно съдържание на захари и киселини, слаб рандеман, виното трудно се бистри, не притежава благороден характер и т.н.! Ако са Ваши – по-добре да ги продавате за консумация!
3.Червено вино се прави лесно, но се опазва по-трудно!
4.Бяло вино се прави трудно, но по-лесно се опазва!
5.По-добре не оставяйте Бяло вино за отлежаване и стареене! – Неговата сила са плодовостта, свежестта и и вкуса на прясното грозде.
Внимание:
1. Ако ще купувате грозде и не познавате сортовете – потърсете помощ не само от приятел, но и от специалист!
2. Понякога търговците смесват сортове – “сандвич”!
3. Цената ВИНАГИ зависи не само от теглото, но и от технологичните качества!"
"1.Използвайте Каберне совиньон, Мерло, Мавруд, или комбинация от тези сортове ко искате да получите едно обагрено, с хармоничен аромат и вкус, добре балансирано “натоварено”, с много добро “тяло” червено вино. Вино, с което можете да се охвалите пред приятели. То може да Ви даде още много ако го оставите от една до три години в дъбова бъчва, а после около четири години в бутилка – може да съзрява и старее!
2. Използвайте Пино ноар, Гъмза, Широка Мелнишка или комбинация от тези сортове ако искате да получите едно богато и комплексно червено вино. Но не искайте нещо кой знае какво от него след около две-три години!
3. Използвайте Памид или Сензо само ако Ви трябва вино за бърза консумация (обикновенно трапезно вино). Леко, сравнително свежо, със светло-червен (лучен) до розов цвят, с непретенциозен аромат и вкус, или общо казано “тънко” вино. Не го задържайте по-дълго време – няма смисъл!
4. Сортовете като Каберне совиньон, Мерло, Пино ноар, Мавруд, а до някъде Гъмза и Широка Мелнишка могат да бъдат изполвани за получаване на много добри червени на с високо качество.
5. сортове като Букет, Рубин, Шевка, Сторгозия, Зарчин какво да Ви кажа ? – По-добре комбинирайте с някой от горе описаните!
6.Изберете Шардоне, Совиньон блан или комбинация ако искате да произведете едно финно, с великолепен (плодов, плодово-тревис, на цитруси) аромат и вкус, с приятен общ характер, много добре балансирано бяло вино. Преработването им изиска тънкости и много работа, но повярвайте - заслужава си!
7. “Мускат” – Характерен “тежък ... на роза” аромат и вкус, плътно, до голяма степен по-ароматно отколкото балансирано бяло вино (поне за нашите условия). Сортът е Мискет отонел (Мускат отонел). Виното има възможност да старее.
8. “Мискет” – не го свързвайте с “мускат”! Вината са с особен, рактерен аромат и вкус – на “гюл с пролетни цветя и т.н.”, по-нежни, по-балансирани, “по-тънки”- изящни, за бърза консумация. Сортове – Мискет червен и Мискет Врачански.
9. Ризлинг или Юни блан – за по-свежи бели вина, с по-висока киселинност, с тревисто-плодов аромат и вкус, но без голям потенциал за развитие.
10. Рацители, Димят, Алиготе, Фетяска алба – “Стандартно” – бели вина с неутрален до плодов характер. По-добре в комбинация с горе описаните!
11.Ако елаете едно по-различно, “по-уникално” вино, с много характерен ароматно-вкусов комплекс на “тамян”, използвайте сорта Тамянка. Не е “мискет”, не е “мускат” ако има малко по-високи остатъчни захари е едно атрактивно вино за бърза консумация.
12. Виненка, Керацуда или други местни сортове – Ако ги имате по-добре комбинирайте с други бели!
Съвети:
1.Никога Не използвайте “Директни” (“Бодни пръчка – Пий вино”) сортове грозде за нопроизводство - “Шасла”, “Отел”, “Липа” или др. – Те са забранени със закон!!!
2.Не използвайте Десертни сортове грозде за производство на вино - Болгар, Верея, Мискет хамбургски, Перл дьо Ксаба (Перла), Италия, Царица на лозята, Чауш, Юлски Бисер, Янтар и др. – Нямат достатъчно съдържание на захари и киселини, слаб рандеман, виното трудно се бистри, не притежава благороден характер и т.н.! Ако са Ваши – по-добре да ги продавате за консумация!
3.Червено вино се прави лесно, но се опазва по-трудно!
4.Бяло вино се прави трудно, но по-лесно се опазва!
5.По-добре не оставяйте Бяло вино за отлежаване и стареене! – Неговата сила са плодовостта, свежестта и и вкуса на прясното грозде.
Внимание:
1. Ако ще купувате грозде и не познавате сортовете – потърсете помощ не само от приятел, но и от специалист!
2. Понякога търговците смесват сортове – “сандвич”!
3. Цената ВИНАГИ зависи не само от теглото, но и от технологичните качества!"
- prijatel62
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2025
- Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
- Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
Re: Вкореняване на лоза
Хареса ми тази извадка, на която не липсва и лека доза хумор...))
Димята е комбиниран сорт - за вино и за консумация. Отглеждах го от доста време. Става прекрасно вино, но само когато успее да узрее, при дълга и топла есен. Сорта е късен. освен това е много родовит, и затова се прави къса резитба - чепове на 2 очи, а понякога и стрелка, но къса - с 4-5 очи.
Да, директните сортове, както спомена Зеленко, са забранени със закон за размножаване и за износ на вино от тези сортове. Вкуса е груб, лисичи. Двама италиански автори се изказват за тях, че са канцерогенни. По-точно не друго, а дизахаридите, които съдържат. За разлика от културните сортове, които съдържат монозахариди.
Но когато при винената ферментация захарите се преобразуват в алкохол, този проблем отпада. Остава проблема с тежките метали. Не е една беля я...
Димята е комбиниран сорт - за вино и за консумация. Отглеждах го от доста време. Става прекрасно вино, но само когато успее да узрее, при дълга и топла есен. Сорта е късен. освен това е много родовит, и затова се прави къса резитба - чепове на 2 очи, а понякога и стрелка, но къса - с 4-5 очи.
Да, директните сортове, както спомена Зеленко, са забранени със закон за размножаване и за износ на вино от тези сортове. Вкуса е груб, лисичи. Двама италиански автори се изказват за тях, че са канцерогенни. По-точно не друго, а дизахаридите, които съдържат. За разлика от културните сортове, които съдържат монозахариди.
Но когато при винената ферментация захарите се преобразуват в алкохол, този проблем отпада. Остава проблема с тежките метали. Не е една беля я...
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM