Бугенвилея (Bougainvillea)

Публикувай отговор
Аватар
дарето74
Дълго кафе
Мнения: 116
Регистриран на: Дек 12, '09, 19:54

Бугенвилея (Bougainvillea)

Мнение от дарето74 »

Blue sky написа:Източник на следната информация е Гордън Брасуел, пенсиониран собственик на разсадник за бугенвилеи във Флорида :nod: , подбрала съм частта от огромната му монография върху бугитата, която касае отглеждането, пряко свързано с цъфтежа на растенията.

Изображение

Бугенвилеите растат и цъфтят на цикли, всеки един цъфтежен цикъл е горе-долу 5-6 седмици, след което всички брахти/прицветници опадват. След това растението влиза в период, когато не се образуват нови прицветници, а се развиват листа и стъбла. После, ако растението е гледано правилно, отново навлиза в цъфтежен цикъл. Все пак, в северните ширини, растенията цъфтят най-добре през пролетта, есента и зимата – дългият ден през лятото подтиска образуването на брахти. По географските ширини, където денят и нощта са приблизително равни, бугенвилеите са вечноцъфтящи. Освен това, някои сортове са селектирани така, че да цъфтят най-добре през дъждовен период, следващ силно засушаване.

Изображение

Идеалните условия за цъфтеж на бугенивилеята включват
- минимум 5 часа ярко слънце, шарената сянка или по-малко слънце се отразяват веднага на обема цветове, растенията нарастват предимно на листна маса
-б угитата не цъфтят добре вътре – определено се нуждаят от проветрение, затова мястото им е на балкона, а не на вътрешен перваз
- бугитата се нуждат от висока влажност точно преди да зацъфтят, веднъж щом цветообразуването започне, влажността може да са намали
-по време на вегетативния цикъл на растеж, при наличие на достатъчно светлина, се формират и пъпките, в противен случай растението не може да премине в следващия цикъл и остава да се развива на листа само
- продължителността на цъфтежния цикъл зависи от общото състояние на растението – колкото по-добро и силно, толкова повече и по-продължително време се задържат пирцветниците. Все пак, в горещините и условията на дълъг ден, цъфтежът е по-слаб. Идеалното време за цъфтеж е пролет и есен, когато дните са по-къси.
- след всеки цъфтежен цикъл растенията могат да се подрежат, за да се контролира размера им
- контейнерите, в които се отглеждат не е необходимо да са много големи – бугитата цъфтят по-добре, когато кореновата бала плътно обхваща съда и дори е леко притисната. Изобщо бугенвилеите не бива да се пресаждат докато корените не изпълнят до такава степен съда, че напрактика почти да заместят почвата и чак да не могат да се поливат. Ако и когато се наложи пресаждане, трябва да е много внимателно, като корените не трябва изобщода се нараняват – възстановяването от наранени корени, може да отнеме месеци.

Саксиите с бугита, дори и да са изнесени навън в двора, никога не трябва да се слагат директно в земята – корените през дупките ще преминат в пръстта, и после при преместването на саксията ще бъдат наранени и най-силните, изхранващи растението, ще бъдат откъснати. Хубаво е саксиите така да са поставени, че да има приток на въздух под дренажните дупки на саксията – така въздуха спира естествено растежа на корените извън дупките на саксията. Това също помага и за това, да не застоява вода в корените на растението – типичната гледка на вода застояла в подложката е противопоказна за бугитата, които изискват отличен дренаж.

Почвата е от основните ключови фактори за хубава бугенвилея. тя трябва да се отцежда добре, но да задържа достатъчно влага, така че, растенията да пресъхват между две поливки. Обикновената градинска черноземна почва не е подходяща за бугите – твърде е тежка за тях. За предпочитане е да се използват готови смеси, но не такива съставени само от торф или на торфена база, защото торфът също бързо се сбива и не осигурява достатъчно влага и въздух за корените.
Идеалната смес е с рН 6-6,5, и съдържа торф, перлит, стерилизирана почва и пясък, като може да се добави и овлажняващ агент за задържане на повече влага.
Примерна формула
- 1 част градинска почва, не глинеста
- 1 част промит строителен пясък или перлит
- 1 част градинарски торф, не кисел
- Костно брашно
- Вар, в количество според рН метъра

Друга, масово използвана формула е следната - 70 % готова торфена смес с формула подходяща за пеларгонии, фуксии и зеленчуци, 20 % борови кори за вкисляване и дренаж, 10 % пясък.

Изображение

Подхранване
Бугенвилеите се нуждаят от редовно подхранване, особено в активния сезон, за целта може да се използват както разтворими, така и бавнодействащи торове, което дори е за предпочитане. По време на дългите дни и активния сезон се тори веднъж седмично, по време на късия ден – веднъж на 4-6 седмици. Напълно спящи растения – без листа и пъпки, не се торят изобщо, до поява на нов растеж. Бавно действащите торове са за предпочитане, защото те се усвояват само когато растението има реална нужда от тях, и хранителните вещества са постоянно достъпни в умерено коричество.
Като цяло, универсалната формула 20-20-20 върши добра работа, но препоръчителната формула е със състав 15-5-15, като задължително освен трите основни азот, фосфор и калий, използвния тор трябва да има и съдържание на желязо, магнезий и калций.

Изображение

Поливането на бугитата зависи от много неща – състав на почвата, годишно време, общо състояние на растението, размери и т.н. Затова, всеки трябва да си изгради собствен ритъм на поливане, но винаги трябава да се има предвид, че растение, което не е жадно, не трябава да се полива, в случай че е жадно – незабавно да се полее. Бугитата не обичат особено силен стрес и макар че почвата трябва да попресъхва, растенията трябва да се поливат обилно преди да навлязат във фаза на изсъхване и завяхване.

Презимуване
Бугитата не са студоустойчиви, няколко часа под нулаат в състояние да ги убият. Лека слана няма да ги повреди особено, но до няколок дена след попарването ще загубят всички листа и прицветници.
Преди да приберете растенията вътре, орежете ги силно, дори и да цъфтят в момента – така или иначе, при прибирането стресът ще предизвика постепенно опадване на листата и прицветниците. По този начин, се оформя формата и размера на растението, а самото орязване, не влияе по никакъв начин на циклите на покой и цъфтеж. В зависимост от това, къде държите бугитаа през зимата, те или ще запазят листатя си и ще продължат да цъфтят, или ще изпаднат в покой. В този случай, почвата трабява да се поддържа едва, съвсем леко влажна, колкото растението да не изсъхне, докато дойде периода за нов растеж.
Размножаване – могат да се използват, зрели и зелени резници, както и „листни” /leaf bud/ резници. Зелените резници са подходящи за размножаване през пролетта и лятото, зрелите – през есента и зимата.
Стъблото се нарязва на секции и на зелените резници листата се оставят, а на зрелите се премахват. Резниците се слагат в почва – торф с много пясък, обилно се напояват и се захлупват с плик, така че да се образува мини парник с максимално количество валага вътре, поставя се на сянка. Зелените резници заложени през май-юни се вкореняват до август, зрелите изискват 3-4 месеца. За предпочитане са стъблени резници, а не връхни, те осигурава т по-компактно растение, тъй като новия растеж тръгва от спящите пъпки, а не от върха, освен това, меките връхчета и листа на младите клонки лесно загниват и стават източник на бактерии.

Подрязване
Връхчетата на новите растения трябва често да се пензират – на всеки 4-5 седмици, за да се получи хубаво, компактно, добре разклонено от основата си растение. Също така, може да се извършва всеки път силна резитба, така че, да не се губи формата на храста и да има повече клонки, отрупани с цвят, а не една самотна пръчка, тук там с цветче по нея. Освен това, при резитбата тряава да се има предвид, че поради природата си на лиани, бугитата се разклоняват само под мясото на отреза – т.е. ако отрежете едно клонче на 30 см над саксията, новото ще започне растеж от там. Ето защо, такава лека резитба, само на връхчетата се препоръчва само когато искате да добиете определена форма, в противен случай най-добре е възрастните растения да се орязват на няколко см над почвата/съответното стъблено разклонение.
всъщност, редовното подрязване и пензираен, до такавастепен е полезно за бугитата, че от тях стават чудесни висящи кошници

Изображение
Красива лиана. Цяло лято е цъфтяла. Иска директно слънце през по- голямата част от деня.И вода обича.
Изображение
В момента обаче е останала без листа и стои като изсъхнала. Което малко ме притеснява.
lila
Чист кофеин
Мнения: 8112
Регистриран на: Ное 24, '09, 16:28
Получил благодарност: 1 път

Re: Бугенвилея

Мнение от lila »

Тъй като на моята тераса нищо не оцелява от жегите, освен едно сандъче кралско мушкато, наскоро обсъждах със съфорумка възможността да завъдя бугенвилеи - много ми харесват, като хартиени пеперуди са цветовете. Посъветваха ме, че е добро решение за жегава тераса :dovolen: Не е ли нормално да опадат листата през зимата?
Аватар
дарето74
Дълго кафе
Мнения: 116
Регистриран на: Дек 12, '09, 19:54

Re: Бугенвилея

Мнение от дарето74 »

Нормално е, но някак ми изглежда като изсъхнала без тях. Само голи пръчки.
Аватар
greeneyed
Наркоман
Мнения: 10015
Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Дал благодарност: 553 пъти
Получил благодарност: 967 пъти

Re: Бугенвилея

Мнение от greeneyed »

Изключително благодарно цвете е бугенвилеята- курдисваш го на най-големия пек на терасата и му гледаш сеира- цъфти, та се къса. Единствено зимата е проблемът- за 2-3 години наедряват саксиите и искат място, не какво да е , ами светло и топло.

Изображение

Изображение
Не искайте много- не можете да му платите цената... Ванга

моите цветя
Аватар
дарето74
Дълго кафе
Мнения: 116
Регистриран на: Дек 12, '09, 19:54

Re: Бугенвилея

Мнение от дарето74 »

Грийни, разкошни са ти Бугитата. Казваш на топло през зимата? А моята е на 10 градуса на терасата.
Вътре ли да я прибирам?
lila
Чист кофеин
Мнения: 8112
Регистриран на: Ное 24, '09, 16:28
Получил благодарност: 1 път

Re: Бугенвилея

Мнение от lila »

Аз говорих с Блеки - пихме кафе вчера - издадох я - тя каза, че нейните са вътре и от топлото са напускали малки нови листенца :stiskam:
Аватар
elina
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1000
Регистриран на: Ное 28, '09, 15:14

Re: Бугенвилея

Мнение от elina »

Моите са на 22-25 градуса ,едната в момента е в такова състояние .Дълги ,дълги пръчки почти до тавана ,само не разбирам защо и новите листа пак падат и стоят едни оклюмали :hmmmmmm: Другата за сега хич я няма :snif:
Изображение Изображение
Аватар
5ia
Кафевар/ка/
Мнения: 992
Регистриран на: Дек 13, '09, 09:06
Местоположение: Русе

Re: Бугенвилея

Мнение от 5ia »

Не и е много светло,топло е, и много поливаш. А на нея по принцип сега не и се расте. Затова е станала такава. Като се позатопли, изрежи тези спагети, и ще придобие приличен вид.
Аватар
elina
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1000
Регистриран на: Ное 28, '09, 15:14

Re: Бугенвилея

Мнение от elina »

Хмммм ,ма тя е до прозореца ,стаята е много светла ,за топло съм съгласна :nod: а не съм я поливала почти месец ,защото в дълбочина почвата е влажна и не смея за да не изгние .Определено ще я окастря :mrgreen: само чакам да дойде време и ще и сменя прическата на бързо. Ако не се гътне де това ,че е на топло а почвата си стои мокра много ме озадачава :hmmmmmm:
Аватар
5ia
Кафевар/ка/
Мнения: 992
Регистриран на: Дек 13, '09, 09:06
Местоположение: Русе

Re: Бугенвилея

Мнение от 5ia »

Като казвам светлина, имам предвид слънце. И при мен две от бугенвилеите, които явно съм преполяла, се изюдиха така. А са на терасата направо. Просто зимата светлината е малко.
Публикувай отговор

Обратно към “Стайни цветя и растения”