Хитринки разни и разнообразни
Хитринки разни и разнообразни
Предлагам тук да споделяме хитри трикове при приготвяне на манджите.
Да споделя като за начало - пилешкото месо го накисвам в леко разбит белтък и подправки от предния ден - ефектът е невероятно крехко месо, дори бялото месо на сух тиган става великолепно.
Да споделя като за начало - пилешкото месо го накисвам в леко разбит белтък и подправки от предния ден - ефектът е невероятно крехко месо, дори бялото месо на сух тиган става великолепно.
Re: Хитринки разни и разнообразни
за ефект на пилето като в китайски ресторант - хем крехко, хем като леко гумено отгоре, сещате се какво имам предвид - бяло месо се нарязва на парченца и се маринова за половин-един час в нишесте и захар - примерно по 2 чаени лъжички са достатъчни за една малка стандартна тарелка
лимонът пуска двойно повече сок като се подържи няколко секунди под гореща вода.
за да не ми люти лука, го слагам за няколко минути в купа със студена вода
когато правя картофено пюре, за да не стане лепкаво като туткал, първо беля картофите и ги държа в топла вода колкото имам време по-дълго, поне 40 мин, така пада излишното нишесте
лимонът пуска двойно повече сок като се подържи няколко секунди под гореща вода.
за да не ми люти лука, го слагам за няколко минути в купа със студена вода
когато правя картофено пюре, за да не стане лепкаво като туткал, първо беля картофите и ги държа в топла вода колкото имам време по-дълго, поне 40 мин, така пада излишното нишесте
He who plants a garden, plants happiness
Re: Хитринки разни и разнообразни
Ястия с ориз - например гъби с ориз - стават с приятен жълт цвят, ако в мазнината се задуши настърган морков.
Re: Хитринки разни и разнообразни
Хитринка за по -приятен вкус на салатите.
Първо оцета (или лимоновия сок)след това олиото или зехтина.Причината е ,че самата мазнина прави филм върху зеленчуците,така овкусяването е по-трудно.
Първо оцета (или лимоновия сок)след това олиото или зехтина.Причината е ,че самата мазнина прави филм върху зеленчуците,така овкусяването е по-трудно.
Re: Хитринки разни и разнообразни
Черен дроб - преди пържене се "изкисва" в прясно мляко - става супер крехък.
Re: Хитринки разни и разнообразни
За да не се слепват макаронените изделия - първо се кипва водата,после се слага солта.Вренето затихва за момент и се слагат макаронените изделия.
- ida_ili64
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2535
- Регистриран на: Ное 24, '09, 16:38
- Местоположение: между Eвропа и Родопите
Re: Хитринки разни и разнообразни
Еви,аз от както съм в Германия,научих една друга хитринка... Тук сосът за салатата се забърква отделно и после се полива.Обикновенният е следния:evita написа:Хитринка за по -приятен вкус на салатите.
Първо оцета (или лимоновия сок)след това олиото или зехтина.Причината е ,че самата мазнина прави филм върху зеленчуците,така овкусяването е по-трудно.
сол,оцет,зехтин и колкото е оцета измерен в лъжички,наполвината му-захар.Разбиваш хубаво и заливаш.Всички мои познати в България са впечатлени от вкуса.А може и да се добави заквасена сметана,особено за зелени салати(без домати вътре.Може да се добавят и пресни ситно накълцани подправки според вкуса и сезона.
http://diva-edel-art.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Хитринки разни и разнообразни
Иде,така е ,има си готови подправки.
Аз говоря за класическото подкиселяване на зелевата салата например
Аз говоря за класическото подкиселяване на зелевата салата например
Re: Хитринки разни и разнообразни
Пържолките за скара стават страхотни, вкусни и крехки, като към марината се сложи и прясно мляко, да престоят поне половин час
Re: Хитринки разни и разнообразни
При приготвяне на сладкиши с пресни плодове отгоре - примерно тарталети, плодовете се намазват с разтворен желатин. Хем не вехнат, хем стават с лек блясък. Трикът може да се ползва и при солени ордьоври или сандвичи.
Пъдпъдъчите яйца се варят по следния начин: във вряща вода с малко сол се пускат суровите яйца. Беленето е по-лесно не като при кокошето яйце, а като се чукне леко яйцето, за да се спука черупката, след което тя се начупва между пръстите цялата. След това леко се подхваща и се обелва подобно на ябълка както се бели с нощ - наведнъж, просто се издърпва на ивичка.
Като се приготвят печива с бакпулвер, той се прибавя в брашното, не в течните съставки.
Пъдпъдъчите яйца се варят по следния начин: във вряща вода с малко сол се пускат суровите яйца. Беленето е по-лесно не като при кокошето яйце, а като се чукне леко яйцето, за да се спука черупката, след което тя се начупва между пръстите цялата. След това леко се подхваща и се обелва подобно на ябълка както се бели с нощ - наведнъж, просто се издърпва на ивичка.
Като се приготвят печива с бакпулвер, той се прибавя в брашното, не в течните съставки.