Коледна Швеция - един различен от нашия свят.
Модератор: scleri
Коледна Швеция - един различен от нашия свят.
Коледно-новогодишните празници отминаха, емоцията от тях леко полеко си отива. Сега е моментът да ви разкажа за една страна, чийто традиции и обичаи по Коледа са много, много различни от нашите.
Коледните празници в Швеция започват още от 13 декември с празникът на Света Лучия. Тъй като в северните страни дните са доста мрачни, на този ден се чества денят на светлината. Това е една от най-важните културни традиции и се празнува в цяла Швеция.
На този ден по традиция се правят тържествени церемонии, в които участват млади хора. Избира се момиче, символизиращо Света Лусия. На главата си носи корона на свещи. Те са символ на огъня, отказал да вземе живота на Св. Лусия, когато била осъдена. Младото момиче е следвано от група момичета, посестрими. Всички са облечени в дълги бели рокли с червени колани.
Снимки от празника в университета на дъщеря ми
Пеят песен, като всяка от скандинавските страни има свой текст, но смисълът е един: „Светлината, побеждаваща мрака“. След като завърши тази песен, празникът продължава с Рождествени песни.
[video][/video]
Швеция е страна, в която дните са къси и тъмната част от денонощието преобладава, особенно през зимата /на север се стъмва още в 2 следобед/. Заради това в коледния месец всяка къща е обилно осветена и украсена.
Моля, не пишете мнения докато не свърша с разказа си, ще го разделя в няколко поста, защото е много дълъг и снимките ще се отварят трудно. Следва продължение.
Коледните празници в Швеция започват още от 13 декември с празникът на Света Лучия. Тъй като в северните страни дните са доста мрачни, на този ден се чества денят на светлината. Това е една от най-важните културни традиции и се празнува в цяла Швеция.
На този ден по традиция се правят тържествени церемонии, в които участват млади хора. Избира се момиче, символизиращо Света Лусия. На главата си носи корона на свещи. Те са символ на огъня, отказал да вземе живота на Св. Лусия, когато била осъдена. Младото момиче е следвано от група момичета, посестрими. Всички са облечени в дълги бели рокли с червени колани.
Снимки от празника в университета на дъщеря ми
Пеят песен, като всяка от скандинавските страни има свой текст, но смисълът е един: „Светлината, побеждаваща мрака“. След като завърши тази песен, празникът продължава с Рождествени песни.
[video][/video]
Швеция е страна, в която дните са къси и тъмната част от денонощието преобладава, особенно през зимата /на север се стъмва още в 2 следобед/. Заради това в коледния месец всяка къща е обилно осветена и украсена.
Моля, не пишете мнения докато не свърша с разказа си, ще го разделя в няколко поста, защото е много дълъг и снимките ще се отварят трудно. Следва продължение.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Коледна Швеция - един различен от нашия свят.
Много ме впечатли традицията им да поставят на всеки прозорец греещ в светлини свещник. Не напразно подчертавам думата „всеки”, защото ако къщата има 10 прозореца и на десетте има свещник. Казаха ми: „Ако видиш къща без светещи свещници на всеки прозорец, значи в нея не живеят шведи
Странно за нас изглеждат и прозорците без завеси и плътни пердета.
Когато се разхождаш вечер виждаш спокойно семейства, събрани около масата, обзавеждането на дома, коледната украса вътре
Историята на свещниците и прозорците без пердета има своя история още от 16-17-ти век. Тогава повечето от мъжете са били търговци и рибари, и с месеци не са се връщали в домовете си. Било прието прозорците да нямат завеси, за да може всеки минаващ да се увери, че жената в този дом не върши нищо нередно. Смятало се, че види ли се прозорец със спусната завеса, то в този дом работата на жената не е съвсем чиста. А свещник със запалени свещи се е слагал на всеки прозорец, за да са сигурни жените, че мъжете им ще намерят пристанището в тъмнината, когато се прибират.
Друг интересен факт е, че вечер се включват всички лампи във всички стаи, без значение, че семейството стои само в една или две.
Ето къщата на съседите, това е най-голямата къща в квартала. В нея живеят само двама души, но тя всяка вечер изглежда така
От описаното до тук си представете сами каква приказка представлява Швеция по Коледа. Не заради традиционните богати украси в центъра на градовете, а заради магическите улички и къщички обляни в светлини, приличащи ни на декор от коледен филм.
Странно за нас изглеждат и прозорците без завеси и плътни пердета.
Когато се разхождаш вечер виждаш спокойно семейства, събрани около масата, обзавеждането на дома, коледната украса вътре
Историята на свещниците и прозорците без пердета има своя история още от 16-17-ти век. Тогава повечето от мъжете са били търговци и рибари, и с месеци не са се връщали в домовете си. Било прието прозорците да нямат завеси, за да може всеки минаващ да се увери, че жената в този дом не върши нищо нередно. Смятало се, че види ли се прозорец със спусната завеса, то в този дом работата на жената не е съвсем чиста. А свещник със запалени свещи се е слагал на всеки прозорец, за да са сигурни жените, че мъжете им ще намерят пристанището в тъмнината, когато се прибират.
Друг интересен факт е, че вечер се включват всички лампи във всички стаи, без значение, че семейството стои само в една или две.
Ето къщата на съседите, това е най-голямата къща в квартала. В нея живеят само двама души, но тя всяка вечер изглежда така
От описаното до тук си представете сами каква приказка представлява Швеция по Коледа. Не заради традиционните богати украси в центъра на градовете, а заради магическите улички и къщички обляни в светлини, приличащи ни на декор от коледен филм.
Последно промяна от Titi на Яну 4, '13, 20:12, променено общо 1 път.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Коледна Швеция - един различен от нашия свят.
Юлборд или както е позната по света - Шведска маса! И тя се приготвя от 16-17 век, след като шведските търговци донасят обичая на сервиране в Англия по това време. Обикновено се завръщали в Швеция преди Коледа. Канели се всички приятели и роднини и понеже не било сигурно колко хора ще успеят да дойдат, не са се слагали куверти, а всичко се е подреждало на маса в кухнята. Типичната Коледна Шведска маса включва - печена шунка, Изкушението на Йонсон, шведски малки кюфтета, червено зеле задушено с бахар и карамфил, печени свински ребра, херинга маринована по няколко начина - в сос с горчица, в сметанов сос с червен хайвер и в захарно-оцетна смес с лук. Предлагат се още и сирена, кашкавали, мляко с ориз и канела, пастети от птици и черен дроб и естествено - домашно маринована сьомга. Да не забравяме и огромното количество и разнообразие от домашно приготвени сладки.
Голямото коледно ядене започва към 14 ч. следобяд. Сервират се всички налични сладки и се пие гльог – шведска коледна напитка. Представлява греяно вино в което има съвсем малко водка, канела, карамфил, джинджифил, карамон, портокалова кора, малко захар и ванилия. Загрява се без да завира.
Сервира се в малки чашки, като в отделна купа се насипват стафиди и начупени сурови бадеми. Всеки слага от тях в чашката си с гльог и докато си пийва от виното с лъжичка си хапва от ядките и стафидите.
Тук се виждат, макар и лошо снимани малките чашки с гльок, паничката с ядки и стафиди най-отпред и част от сладките.
Имат още една странна и необяснима за мен традиция – докато се пие гльок със сладкиши за фон на телевизора вървят първите анимационни филми на Уолт Дисни. Направени са в специален блок, имат си и специално име, но не го запомних.
Да се върнем към традиционните коледни ястия, опитах се да снимам всичко, за да може разказа ми да е по-образен. Ще използвам две снимки и описания от страницата на Мариела Нордел (фейсбук), българка живееща в Швеция.
Това, което видях и опитах за първи път в живота си беше коледната шунка.
снимка на Мариела Нордел
Купува се сурова, набожда се с карамфилчета, прави се смес от горчица, жълтък, намазва се от всички страни, овалва се в галета, поръсва се с парченца краве масло и се пече във фурната – по 1 час за 1 кг. шунка. Хубавото е, че я видях и в хранителното магазинче на Икеа в София, та смятам от тази година нататък тази шунка задължително да присъства на трапезата ни по Коледа. Фантастично вкусна е.
Домашно приготвени шведски кюфтета - кайма смес, канела на прах, карамфил на прах, бял пипер, копър, сол, горчица, пържен лук, чесън пресован, течна сметана, накиснати филии хляб, няколко жълтъка, галета - всичко се омесва, престоява и преди пържене топчетата се овалват в брашно. Пържат се в смес от олио и краве масло - едно към едно. Продават се и готови замразени, като само се запържват в краве масло. Може да се купят от Икеа.
Нямам снимка само на тях, ето една в комбинация с малки наденички.
Маринована сьомга със захар и морска сол /равни части/, маринована риба тон - сол, сусам и бял пипер
Снимка на Мариела Нордел
Голямото коледно ядене започва към 14 ч. следобяд. Сервират се всички налични сладки и се пие гльог – шведска коледна напитка. Представлява греяно вино в което има съвсем малко водка, канела, карамфил, джинджифил, карамон, портокалова кора, малко захар и ванилия. Загрява се без да завира.
Сервира се в малки чашки, като в отделна купа се насипват стафиди и начупени сурови бадеми. Всеки слага от тях в чашката си с гльог и докато си пийва от виното с лъжичка си хапва от ядките и стафидите.
Тук се виждат, макар и лошо снимани малките чашки с гльок, паничката с ядки и стафиди най-отпред и част от сладките.
Имат още една странна и необяснима за мен традиция – докато се пие гльок със сладкиши за фон на телевизора вървят първите анимационни филми на Уолт Дисни. Направени са в специален блок, имат си и специално име, но не го запомних.
Да се върнем към традиционните коледни ястия, опитах се да снимам всичко, за да може разказа ми да е по-образен. Ще използвам две снимки и описания от страницата на Мариела Нордел (фейсбук), българка живееща в Швеция.
Това, което видях и опитах за първи път в живота си беше коледната шунка.
снимка на Мариела Нордел
Купува се сурова, набожда се с карамфилчета, прави се смес от горчица, жълтък, намазва се от всички страни, овалва се в галета, поръсва се с парченца краве масло и се пече във фурната – по 1 час за 1 кг. шунка. Хубавото е, че я видях и в хранителното магазинче на Икеа в София, та смятам от тази година нататък тази шунка задължително да присъства на трапезата ни по Коледа. Фантастично вкусна е.
Домашно приготвени шведски кюфтета - кайма смес, канела на прах, карамфил на прах, бял пипер, копър, сол, горчица, пържен лук, чесън пресован, течна сметана, накиснати филии хляб, няколко жълтъка, галета - всичко се омесва, престоява и преди пържене топчетата се овалват в брашно. Пържат се в смес от олио и краве масло - едно към едно. Продават се и готови замразени, като само се запържват в краве масло. Може да се купят от Икеа.
Нямам снимка само на тях, ето една в комбинация с малки наденички.
Маринована сьомга със захар и морска сол /равни части/, маринована риба тон - сол, сусам и бял пипер
Снимка на Мариела Нордел
Последно промяна от Titi на Яну 4, '13, 20:13, променено общо 1 път.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Коледна Швеция - един различен от нашия свят.
Червено зеле задушено с бахар и карамфил, продава се готово и само се затопля. Леко сладнее.
Печени свински ребра
Изкушението на Йонсон – приготвя се от картофи, сметана, лук, аншоа и галета. Приготвиха два варианта – със и без аншуа, за необичащите риба.
За къде шведска маса без пушена сьомга?
На тази снимка се вижда пушена сьомга, пушена змиорка (имат я за голям деликатес), херинга в сос от горчица и херинга в захарно-оцетна смес с лук.
Рибата се сервира със сварени яйца. В алуминиевите опаковки е домашно приготвения пастет.
Печени свински ребра
Изкушението на Йонсон – приготвя се от картофи, сметана, лук, аншоа и галета. Приготвиха два варианта – със и без аншуа, за необичащите риба.
За къде шведска маса без пушена сьомга?
На тази снимка се вижда пушена сьомга, пушена змиорка (имат я за голям деликатес), херинга в сос от горчица и херинга в захарно-оцетна смес с лук.
Рибата се сервира със сварени яйца. В алуминиевите опаковки е домашно приготвения пастет.
Последно промяна от Titi на Яну 4, '13, 20:14, променено общо 1 път.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Коледна Швеция - един различен от нашия свят.
Задължително има много и различни сирена, в случая се вижда някакъв кашкавал. Розовото е много вкусен сос от червено цвекло, слага се на свинското и шунката. Има и някакви колбаси, които се ядат най-вече по Коледа
Маслото от предната снимка е за намазване върху този специален коледен хляб, който е с леко сладникав вкус и в него има стафиди. Продава се само по Коледа.
Задължителния коледен десерт за вечерта е мляко с ориз, малко по-различно от варианта, който приготвяме ние, защото в него има сметана и млякото е напълно попило в ориза. Гарнира се с пресни ягоди, замразени в пакет, които се затоплят на котлона.
Шведската маса е готова, ето едната част от нея
Всеки минава и си слага в чинията това, което му харесва, като се спазва принципа да се започне от студените към топлите храни.
Маслото от предната снимка е за намазване върху този специален коледен хляб, който е с леко сладникав вкус и в него има стафиди. Продава се само по Коледа.
Задължителния коледен десерт за вечерта е мляко с ориз, малко по-различно от варианта, който приготвяме ние, защото в него има сметана и млякото е напълно попило в ориза. Гарнира се с пресни ягоди, замразени в пакет, които се затоплят на котлона.
Шведската маса е готова, ето едната част от нея
Всеки минава и си слага в чинията това, което му харесва, като се спазва принципа да се започне от студените към топлите храни.
Последно промяна от Titi на Яну 4, '13, 20:14, променено общо 1 път.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Коледна Швеция - един различен от нашия свят.
Аз си сипвах три пъти , ето какво хапнах
Рибна чиния
Шунка, зеле, колбас и кашкавал
Наденички, ребърца, кюфтенца и т.н
Рибна чиния
Шунка, зеле, колбас и кашкавал
Наденички, ребърца, кюфтенца и т.н
Последно промяна от Titi на Яну 4, '13, 20:15, променено общо 1 път.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Коледна Швеция - един различен от нашия свят.
От кулинарната тема остава само да ви опиша как се прави приказната къщичка – купува се готова като лего и само се сглобява и украсява. Частите се слепват с течен карамел, украсява се с разбити белтък, пудра захар и лимонов сок, с карамела се лепват и бонбонки ММ и готово.
Аз се включих и в украсяването на традиционните джинджифилови бисквити
Ето ни на масата, да живее българо-шведската дружба Вечерята започва с песен – всички запяват традиционна коледна песен, ние с мъжа ми само пляскахме в такт.
Аз се включих и в украсяването на традиционните джинджифилови бисквити
Ето ни на масата, да живее българо-шведската дружба Вечерята започва с песен – всички запяват традиционна коледна песен, ние с мъжа ми само пляскахме в такт.
Последно промяна от Titi на Яну 4, '13, 20:15, променено общо 1 път.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Коледна Швеция - един различен от нашия свят.
Следва раздаването на подаръците и тук има непознати за нас моменти – шведите не вярват, че дядо Коледа носи подаръците. Тяхната традиция почита коледния козел, който носи в кош подаръците и вечерта преди Бъдни вечер ги оставя под елхата
Иначе радостта от получаването и отварянето на подаръците е еднаква в цял свят, сигурна съм за това.
Тази купчина остана след като всеки получи своя подарък
Завършвам предългия си разказ с поздрав към всички вас, пожелания за една щастлива и здрава Нова година, в която грижите ни да са много по-малко от радостите.
Иначе радостта от получаването и отварянето на подаръците е еднаква в цял свят, сигурна съм за това.
Тази купчина остана след като всеки получи своя подарък
Завършвам предългия си разказ с поздрав към всички вас, пожелания за една щастлива и здрава Нова година, в която грижите ни да са много по-малко от радостите.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- vodo-leika
- Кафе машина
- Мнения: 4962
- Регистриран на: Ное 25, '09, 20:29
Re: Коледна Швеция - един различен от нашия свят.
Тити, ( надявам се си свършила с разказа и не го прекъсвам), безкрайно ти благодаря за интересния разказ и вълшебните снимки!
Откровено казано нищо не зная за Швеция, а твоят разказ ми разкри една неподозирана страна на тази далечна държава!
За Света Лучия бях чела, но за козела , перденцата, ястията и светлите къщи не бях и подозирала! Приказно е! Винаги съм си мислила, че там би трябвало да живеят свъсени, студени хора, но всъщност май мракът те стимулира да изградиш един толкова вълшебен свят около себе си!
Вече си имам нова мечта - да посетя Швеция!
Откровено казано нищо не зная за Швеция, а твоят разказ ми разкри една неподозирана страна на тази далечна държава!
За Света Лучия бях чела, но за козела , перденцата, ястията и светлите къщи не бях и подозирала! Приказно е! Винаги съм си мислила, че там би трябвало да живеят свъсени, студени хора, но всъщност май мракът те стимулира да изградиш един толкова вълшебен свят около себе си!
Вече си имам нова мечта - да посетя Швеция!
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Коледна Швеция - един различен от нашия свят.
Титииии, страхотно е, чакам продължение и разказ как се е приела българската вечер и твоите ястия...
Още асимилирам разказа ти и едва след като го разгледам ще пиша повече
Още асимилирам разказа ти и едва след като го разгледам ще пиша повече