Страница 16 от 20

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Яну 29, '18, 10:41
от Еличка
Лизи,
Дали избираш правилната програма? Също и големината на хляба - 900 гр. Колко е времето от началото до края? При мен около 3 часа, че и повече. Никога не съм имала фал, но трябва да си кажа, че аз ползвам само прясна мая - половин кубче, което предварително съм натрошила в топла водичка, брашно и захарта (докато "шупне") .

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Яну 29, '18, 10:42
от Vasi
Lizi написа:Вече няколко пъти правя хляб в хлебопекарната и не ми се изпича отвътре. Каква може да е причината ? Започвам да се отчайвам. Отвън изглежда добре , а вътре клисав.
Причините може да са различни: твърде много течност, по-големи количества на продуктите от предписаните в книжката с инструкции към уреда, ...
Аз пека хляб в хлебопекарната само по рецептите в книжката към самия уред ( не експериментирам, може би защото всички в къщи обожаваме “френския хляб” и само него правя плюс тесто за пица) и нямам нито един случай на грешка с крайния резултат. :nod:

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Яну 29, '18, 11:59
от Lizi
Еличка написа:Лизи,
Дали избираш правилната програма? Също и големината на хляба - 900 гр. Колко е времето от началото до края? При мен около 3 часа, че и повече. Никога не съм имала фал, но трябва да си кажа, че аз ползвам само прясна мая - половин кубче, което предварително съм натрошила в топла водичка, брашно и захарта (докато "шупне") .
Последните два пъти пробвах с жива мая и точно така изчаках да шупне.И пак беше клисав хляба .

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Яну 29, '18, 12:50
от greeneyed
Лизи, първите 10 мин съм непрекъснато около машината, защото никога брашното като съотношение бяло към пълнозърнесто или типово не е едно и също, затова и маята е различна като количество; ако е само бяло брашно , живата мая е 1/4 кубче, с добавени други брашна се увеличава. Следиш през тези първи минути как се върти топчето- не трябва да е глетаво и да залепва по стените на контейнера. Във всички случаи слагам количествата вода и брашно по рецептата и винаги се налага да добавям брашно- да стане хубава мека топка .

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Яну 29, '18, 13:00
от renimoss
Защо не пробваш със суха мая, както е по рецепта?
Ние в къщи вече 2 години ядем само хляб от хлебопекарната и никога не сме имали проблем. Правя го на дългата програма или само бял или с добавка от ръжено или пълнозърнесто брашно (не повече от 1/4), понякога със семена, и суха мая на Д-р Йоткер и стриктно спазвам количествата по рецептата от книжката на машината (даже везна си купих специално заради нея).

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Яну 29, '18, 14:56
от orkud
Моята пекарна в началото имаше няколко фала, защото ми беше подарък и дойде без книжката. Малко налучквах, докато уцеля съотношението. Бих повторила съвета на Грийни, аз следя дали топчето е хубаво стегнато и ако се налага добавям малко брашно. Второто, което бих те посъветвала е да спазиш съотношението на продуктите, но да намалиш количеството, тоест хляба да не е примерно 900 грама, а по-малко. Намали брашното със сто грама и оттам намали водата, другото - мая и добавки ги остави. Причината е, че когато хлябът се вдигне много нагоре, понякога не се изпича отгоре. Ако е малко по-ниско нагревателите ще се справят по-добре.
Дано стане така, Лизи :ieeee: :tzvetentze:

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Яну 29, '18, 15:52
от Betty_Pleven
Аз също имам хлебопекарна от около 2 години и половина и ползвам само суха мая. Слагам по половин пакетче на хляб.
Стриктно спазвам указанието в книжката за изсипване първо течните съставки и после сухите, на края - маята.
Хлебчето се пече 3 часа, ако ми се стори много бледо, включвам само на печене за около още половин час.
До 30 минути след като извадя от хлебопекарната, хлебчето изчезва. :lol:

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Яну 29, '18, 15:58
от Тутти
Лизи, на каква коричка програмираш печенето? Аз слагам средно изпечена, или повече изпечена. На тънка кора и моя хляб е недоизпечен вътре. Може и това да е причината, и още нещо, водата е 300 мл на 500 гр брашно, а олиото 1 сл. Слагам и едно яйце. Винаги става, независимо каква е маята.

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Яну 29, '18, 16:29
от Lizi
Аз поначало пека на среден цвят кора.
Вероятно обаче тези рецепти не са подходящи за моята машина. Може би са по-голямо количество.
Ще пробвам от рецептите , които Трол ми намери в руските форуми за моя модел.

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Яну 31, '18, 11:02
от Galq 03
Lizi написа:Вече няколко пъти правя хляб в хлебопекарната и не ми се изпича отвътре. Каква може да е причината ? Започвам да се отчайвам. Отвън изглежда добре , а вътре клисав.
Лизи, кажи по-подробно:с какво брашно го правиш? Колко и каква мая слагаш?...