Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6608
Регистриран на: Ное 29, '09, 17:02
Получил благодарност: 51 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от Lizi »

Правих и с бяло брашно - хубаво е . Купуваме го на едро от Симид. Майка ми прави страхотни питки и тутманици от него.
Слагала съм и малко ръжено.
Маята май е някаква суха. Не е на д-р Йоткер.
Вероятно обаче трябва да следвам рецептите на моята хлебопекарна.
troll

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от troll »

Сега ....
Ако сложиш

Вода 350 мл
Захар 1чл
Сол 1 чл
Брашно 3 чаши (500 гр.)
Мая 1 чл ако е суха и половин кубче 20 гр. Ако е прясна.
В този ред, щото така маята е изолирана от водата и можеш и по-късно да я стартираш и избереш една програма 3-3.5 часа няма начин да не стане хляб.
Това прави 750 гр. Хляб или 1 1/2 либри.
За корички изпичане и прочие салати избирай средното.
Ся маята трябва да е читава за да стане.
Кво ти предлагам?
Слагаш в машината брашното и солта, а маята, захарта и водата слагаш отстрани и не бъркаш и чакаш 5-15 мин. Маята, ако ечитава и е суха първо ще падне на дъното и постепено ще изплува на повърхноста и ще почне да прави мехури.
Ако е така сипваш в машината и стартираш програмата около 3 часа за хляб.
Ако не се получи тъй изхвърляш и си търсиш свестна мая.
Внимавай, че тез машини имат една програма за бръз хляб около час и половина, но тогава маята е в супени лъжици т.е. три пъти повече
Аватар
mucunka
Кафе машина
Мнения: 3128
Регистриран на: Ное 29, '09, 18:57
Местоположение: София,Световрачене
Дал благодарност: 19 пъти
Получил благодарност: 33 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от mucunka »

Lizi написа:Правих и с бяло брашно - хубаво е . Купуваме го на едро от Симид. Майка ми прави страхотни питки и тутманици от него.
Слагала съм и малко ръжено.
Маята май е някаква суха. Не е на д-р Йоткер.
Вероятно обаче трябва да следвам рецептите на моята хлебопекарна.
Лизи, провери дали хлебопекарната е със загряване.На дъщеря ми е без загряване и слага водата или млякото топли. Моята грее 10 минути преди да почне да меси.
АКО ИСКАШ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ БОГАТ,ПРОСТО ПРЕБРОЙ ВСИЧКИТЕ СВОИ НЕЩА,КОИТО НЕ СИ КУПИЛ С ПАРИ.
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
Аватар
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6608
Регистриран на: Ное 29, '09, 17:02
Получил благодарност: 51 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от Lizi »

Да , рецептите са с топла вода. Но как да определя колко топла ?
Аватар
mucunka
Кафе машина
Мнения: 3128
Регистриран на: Ное 29, '09, 18:57
Местоположение: София,Световрачене
Дал благодарност: 19 пъти
Получил благодарност: 33 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от mucunka »

Да можеш да държиш вътре пръста без да те пари.
АКО ИСКАШ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ БОГАТ,ПРОСТО ПРЕБРОЙ ВСИЧКИТЕ СВОИ НЕЩА,КОИТО НЕ СИ КУПИЛ С ПАРИ.
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2246
Регистриран на: Фев 17, '11, 20:07

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от Светката »

Голям спец станах,голям хлебар :dovolen:
По рецептите на Тутти и Теодора 76.
Със семки,без семки,със микс от семена.На едно приятелско семейство
подарих от двата вида и,сега са се навили да си купуват хлебопекарна.
Обаче веднъж пробвах вместо със топло мляко със студено.Е не стана както трябва.
Нарочно така направих за опит.Трябва да се спазва с точност описаната рецепта
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
troll

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от troll »

Lizi написа:Да , рецептите са с топла вода. Но как да определя колко топла ?
Всяко нещо има обяснение!
Топлата вода е щото животинките от маята се чувстват по добре на топло. Обече около 45-50°С и нагоре мрът.
Та не бива да е много топла. Т.е. над 50°.
От друга страна ако я слагаш{водата} в голям метален съд с температура около 25°. Тя го топли, а тя се студи.
Трябва да й премериш температурата преди да сложиш маята и температурата трябва да е 42-43°С.
Тогаз процесите са най-бързи. Е да но ако правиш така, то трябва да сипеш и захар, че маята туй яде.
Ся има много, които обесняват, че не е все едно ква захар яде.... ми опитай и с мед и със сладко от дюли.
Аватар
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6608
Регистриран на: Ное 29, '09, 17:02
Получил благодарност: 51 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от Lizi »

Браво на теб.Страхотен си.
Аз започнах да правя по рецептите на моята хлебопекарна.На първата , втората и бързата се получи добре изпечен хляб.Но на пълнозърнестата програма отново нещо не стана.Другото което в нас не харесват , че хляба е доста сладък, макар да не слагам всичката захар по рецептата.
Днес правих по първа програма , но замених водата с прясно млеко.Не усетих на вкус голяма разлика.
Рецептата за бързия хляб ми е с две чаени лъжички суха мая.
Аватар
dancheto
Кафе машина
Мнения: 4883
Регистриран на: Фев 24, '11, 08:48
Местоположение: хасково
Дал благодарност: 10 пъти
Получил благодарност: 22 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от dancheto »

Слагам тук моята рецепта за хляб. Правя го от много време...при мен хлебопекарната е с две врътки, правила съм и със суха мая и с жива мая на кубчетата резултата винаги е перфектен.... Имам си кухненска везна и с нея си меря продуктите като единственото което не меря е олиото то е на око :)... Начина на слагане е първо олиото на дъното на съда да покрие леко дъното, после сипвам водата+ разтворената в нея сол+ захар + мая без да макам да шупне...само бъркам водата докато се разтвори всичко и накрая отгоре слагам пресятото брашно. Няма как да сгрешите по тази рецепта......първо течността после брашното. Пека на дълга програма, така и не намерих кой да ви преведе останалите...пека на 3 1/2 часа на средна коричка...заводско така ми е нагласена програмата..
Продукти
Олио - директно насипвам в съда където се пече хляба сипвам да се покрие леко дъното
Изтеглям на везната 400 мл вода
Във водата сипвам захар-10 гр+ сол10 гр+ мая 10 гр /без значение дали суха или на кубче/ разбърквам до разтваряне на продуктите и сипвам върху олиото
Брашно 650 гр
Пресявам го и слагам върху течността.
Включвам на програмата и пека, понякога я пускам с отложен старт, зареждам сутринта и вечерта кота се прибера в 18,30 ме посреща миризмата на топъл хляб.
Брашното ми е бяло тип 500, нямам време да пробвам с друго, не че на децата не им се иска пълнозърнест или с ядки разни....
Независим дистрибутор на АкваСорс
http://superhrani.myaquasource.net
http://superhrani.myaquasource.net/opportunity
troll

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от troll »

Май с данчето имаме еднакви машини.
А прясното мляко не дава вкус, а пърхавост и въздушност на хляба. Аз го слагам сухо. Две супени лъжици.
Но слагам яйце на стайна температура, което променя консистенцията и прави хляба по-жълт. :mrgreen:
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”