[quote="mileni"]Освен подправките ,имам самонасадил се жълт кантарион.Преместила съм го до оградата и си го бера,на букети,така и го суша.Знам,че е полезен за чай,също и масло се прави от него,но не помня за какво беше.
/quote]
улеснява зарастване на рани , нервноуспокояващо, противомикробно, пикочогонно / диуретик/, противоглистно .
при язви, гастрити, камъни в жлъчка и бъбреци , кръвоспиращо при хемороиди , обилна менструация , сърдечно - съдови смущения, невраснения
в народната медицина - при подагра , леки форми на туберкулоза, неволно напикаване, диария, бяло течение , главоболие, мигрена , хистерия
при язва на стомаха се пие по 1 с.л. 2 часа след хранене киснати в зехтин цветове . от същото "масло" се прилага при изгаряния , рани, натъртвания, навяхвания , циреи
билка с много широко приложение - може да се използва в комбинация с всички други билки . без странични ефекти
червен кантарион - рядко срещана билка , използва се след тежки анении, при захарен диабет , цироза на черния дроб , епилепсия туберкулоза на червата , липса на апетит
при приготвяне на дрогата билката се вари 5 мин. - 1 с.л. червен / 2 с.л. жълт кантарион/ в 500 мл вода . пие се по 100 мл 15 мин преди пранене 4 пъти дневно.
аз прибавям от жълтия към всеки чай
не го смесвам с червен кантарион / ако успея да намеря/