ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Модератор: Миша
- botan
- Наркоман
- Мнения: 10798
- Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- Дал благодарност: 255 пъти
- Получил благодарност: 474 пъти
- Обратна връзка:
-
- Kафенце
- Мнения: 21
- Регистриран на: Ное 16, '10, 12:04
- Местоположение: Бургас
- Получил благодарност: 3 пъти
-
- Кана кафе
- Мнения: 673
- Регистриран на: Апр 17, '15, 12:04
- Дал благодарност: 12 пъти
- Получил благодарност: 24 пъти
-
- Кафевар/ка/
- Мнения: 794
- Регистриран на: Юли 4, '19, 19:30
- Дал благодарност: 2422 пъти
- Получил благодарност: 129 пъти
- eli
- Kъсо кафе
- Мнения: 62
- Регистриран на: Мар 19, '24, 14:16
- Местоположение: Близо до Варна
- Дал благодарност: 65 пъти
- Получил благодарност: 104 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Имам един многогодишен..... Колко е див не знам. Държи се по същия начин както ментата и джоджен. Спасява положението в ранна пролет, или ако едногодишния ми се е скапал в късна есен. Малко по- особен аромат има. Остър и леко като на камфор, обаче аз обичам камфор. Имам едни навици шантави - докато се разхождам из градината си откъсвам листа от нещо ароматно и си го разтърквам м/у дланите.....Най- често мащерка и този босилек
- eli
- Kъсо кафе
- Мнения: 62
- Регистриран на: Мар 19, '24, 14:16
- Местоположение: Близо до Варна
- Дал благодарност: 65 пъти
- Получил благодарност: 104 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
► Виж съдържание
► Виж съдържание
gevkati до сега го търсих какво е Албамар и къде да намеря Dingle fairy... Без успех.... Може ли да ми изпратиш координати от къде си го взела?
В моята градина всички билки и подправки са разпръснати, но в цветната част. От тях имам:
-Бял и жълт равнец. Имах и червен, но се спомина след една люта зима. Абееее, той си е капризен червения.
-Жълт кантарион-промишлени количества. Имах и червен, но и той зачезна. Не разбрах защо. От същото семейство имам и чашковидна звъника -инвазивна е.
-Мащерка лимонова и полска- цели поляни са направили- надявам се да ми покрият още по-голям терен.
-Калоферче- не го използвам, просто запазвам вида.
-Тарос (Естрагон)- Инвазивен- не използвам, пазя му вида.
- Къри- Декоративен храст- не е подправката, има аромат на манджа
- 3 вида Розмарин ( дървовиден, храстовиден и плачещ) Ботаническите наименования не ми се търсят. Обожавам ги!
- Лавандула няколко вида- Всички цветоноси си събирам във вазички. Бялата има рехав цвят, но скоро ще я изгубя. Юниперус я затисна.
- Риган- Красота!
- Маточина- Подстригвам я да се сгъсти.
- Многогодишен босилек - Ако нямам друг и този става. + още 5 сорта едногодишни.
- Дафинов лист- 1 в саксия и 1 засаден тази пролет, защото вече е над метър висок и широк.
- Хрян- за зелето и за илачи на бабите. Бог знае защо им е
- Салвия- 3 вида. 2 са ми от тази година (с цветните листа) Преди съм имала пак, но поумряха и ги поднових.
- Ехинацея- само като декоративно. Губя я. Излезна само 1 хилаво пониче, авно от семка. Голямата сигурно изгни
- Левзея- Кефи ме като ме попитат защо съм си цопнала магарешки бодил в градината
- Многогодишна чубрица- Много желана беше. От Янчето имах- не се хвана. Купих в саксия и май ще я бъде .
* Дежурните магданоз, мента, джоджен, девесил /зор му е при мен, а го обожавам/ От Янчето имам тази година и ще расте в саксия да ми е под око Копър не ще при мен и в оранжерията успявам да го дундуркам.
Сигурно има и още, ама на кой му се чете вече
И да приключа с отрова Датура (Татул) Ама много ми харесва като стане огромен храст.......
-
- Виенско кафе
- Мнения: 381
- Регистриран на: Окт 7, '21, 14:38
- Дал благодарност: 113 пъти
- Получил благодарност: 245 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Аз отдавна търся жълт смил.Продават семена , но в промишлени количества за баснословни цени„
-
- Дълго кафе
- Мнения: 146
- Регистриран на: Фев 14, '14, 12:32
- Дал благодарност: 62 пъти
- Получил благодарност: 65 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Всъщност на снимката е някаква мента. Има босилекова мента, която е вариетет на лимоновата мента. Но тази не ми прилича на нея. Има многогодишни босилеци, обикновено хибриди, но никой от тях не издържа отрицателни температури. За италиански манджи най-успешно заменя босилека т.нар. гръцки или бял риган. Издържа зимите ни без проблем, нищо че е гръцки.