ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Модератор: Миша
Re: Билките ......
denitsavm написа:Аз пък ще си пресадя моя в саксия и ще го цопна на печката
Отмира бе, кучето му, отмира пак.
нали тъй направих миналата година и се точех цяла зима да стрижа пресни листа от босилек.
пък то се гътна въпреки грижите ми (или благодарение на тях, кой знае)
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Билките ......
Ми моето е още младо - сях юни семената и тъй като никакви грижи не положих после, то си е бебе още, може и да стане
Re: Билките ......
И като така и така съм тук - някой гледал ли е многогодишен копър? Ето за това говоря: http://www.pazaruvai-lesno.bg/index.php ... cts_id=426" onclick="window.open(this.href);return false; , купих го миналото лято, тази година понасях малко през юни, юли. До сега съм брала 3 пъти, /те са 5 коренчета след набезите на кучето/ все още са около 30 см. високи и никакви признаци за цъфтеж, както се случва с обикновения копър
Re: Билките ......
ако още не е изкласило- да е пуснало съцветието, не му позволявай. наблюденията ми това сочат. Режи винаги върховете, то оттам цъфти. После ще пуща странични и на тях също ще се опита да цъфне. и там режи върховете (за салатка и манжа те и без това са най-хубави)denitsavm написа:Ми моето е още младо - сях юни семената и тъй като никакви грижи не положих после, то си е бебе още, може и да стане
така не му позволяваш да умира, щото на него мисията му е да цъфне и да направи семена.
може и да го удържиш, аз не можах щото не бях там през цялото време и ....
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Билките ......
Кога се сади чесъна? Аз и за това не знам , садила съм пролетно време на вилата, преди 2 години, но не покълна и половината, след това реших наесен да го садя, но стигнах до средата на пътя и се върнах, та не успях да пробвам. Сега чета тук там за предзимно садене - кога обаче, сега или по-късно? Смятам измежду цветята да наслагам
-
- Kафенце
- Мнения: 45
- Регистриран на: Дек 28, '09, 13:49
Re: Билките ......
Вижте какво намерихcalico написа:Say No написа:Извинете, не исках да се шегувам с никого. Просто това прочетох в Сортови семена.
Сай, спокойно, сега пък ние се шегуваме. Разбира се че си преписала само това окето пишат в сортови, ясно ни е.
А щеше да е хубаво да има многогодишен босилек... , нали Блу? дръвче-босилек, ехааа...
ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Какви подправки или билки си сеете? Разкажете за растенията, особеностите по тяхното засаждане (дали ползвате семена или готов разсад), отглеждане (едногодишни ли са или многогодишни, борба с вредители и др.), бране, сушене и накрая начинът на употреба и консумиране.
"Ако всеки прави добро в предела на своите възможности,
възможностите ще станат безпределни..." (F. İskender)
възможностите ще станат безпределни..." (F. İskender)
-
- Наркоман
- Мнения: 11656
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 106 пъти
- Получил благодарност: 68 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Собственоръчно съм садила :
копър -не порастна толкова ,че да суша за зимата.Не разбрах какъв му е бил проблемът.
магданоз -обикновен .Къдрав някога съм садила-по-твърд е от другия,може би за украса става.
целина-докарах я до листа само,защото не я разсадих.Презимува ,сега я ползвам.
девисил-от коренище .Става за боб,прясно зеле,но в малки количества,ароматът е доста силен.
Чубрица-задължително садя,купувам си разсад.По време на цъфтеж се суши на сянка.
мащерка- садих от семена ,не знам какво ще стане.Пониците останаха малки и ги садих на снопче.Живи са.И това защото на съседната ливада намерих едно -единствено коренче!Мислех ,че на всяка ливада расте мащерка!
джожден,с овални листенца -от коренище
босилек -от семена ,червен,за пръв път садя-с прискърбие прочетох във форума,че бил едногодишен.
Маточина-внимателно с нея,защото се разсажда като бурен.
Мента -искам да си захвана/за коктейлчета Мохито!/,но не правя никаква разлика с джождените?
калоферче-подправка за агнешко
копър -не порастна толкова ,че да суша за зимата.Не разбрах какъв му е бил проблемът.
магданоз -обикновен .Къдрав някога съм садила-по-твърд е от другия,може би за украса става.
целина-докарах я до листа само,защото не я разсадих.Презимува ,сега я ползвам.
девисил-от коренище .Става за боб,прясно зеле,но в малки количества,ароматът е доста силен.
Чубрица-задължително садя,купувам си разсад.По време на цъфтеж се суши на сянка.
мащерка- садих от семена ,не знам какво ще стане.Пониците останаха малки и ги садих на снопче.Живи са.И това защото на съседната ливада намерих едно -единствено коренче!Мислех ,че на всяка ливада расте мащерка!
джожден,с овални листенца -от коренище
босилек -от семена ,червен,за пръв път садя-с прискърбие прочетох във форума,че бил едногодишен.
Маточина-внимателно с нея,защото се разсажда като бурен.
Мента -искам да си захвана/за коктейлчета Мохито!/,но не правя никаква разлика с джождените?
калоферче-подправка за агнешко
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
В нашата градина копърът си никне сам всяка пролет, берем няколко "реколти" от него до есента, като оставяме по някой корен да прецъфти, за да се самонасее. Ползваме го само пресен или замразен във фризера за зимата.
Всяка пролет сеем обикновен магданоз и от него също замразяваме за зимата.
Задължително си правим и разсад чубрица, че тя май е най-използваната подправка у дома. Нея я ползваме само сушена - за подправяне на месо, кайма и всякакви ястия, но най-вече за пържени картофки
Освен тях имаме девисил, който ползваме основно за печеното агнешко с ориз и по някое листенце за рибена чорба.
Босилек едногодишен сяхме няколко години, но почти не го ползваме и затова спряхме.
Джодженът ни е като плевел - изскубваме, чистим, хвърляме, а той пак си никне упорито
Имах голямо желание за лавандула, но след няколкото неуспешни опита вече се отказах. А така и не разбрах, къде ми е грешката с него
Всяка пролет сеем обикновен магданоз и от него също замразяваме за зимата.
Задължително си правим и разсад чубрица, че тя май е най-използваната подправка у дома. Нея я ползваме само сушена - за подправяне на месо, кайма и всякакви ястия, но най-вече за пържени картофки
Освен тях имаме девисил, който ползваме основно за печеното агнешко с ориз и по някое листенце за рибена чорба.
Босилек едногодишен сяхме няколко години, но почти не го ползваме и затова спряхме.
Джодженът ни е като плевел - изскубваме, чистим, хвърляме, а той пак си никне упорито
Имах голямо желание за лавандула, но след няколкото неуспешни опита вече се отказах. А така и не разбрах, къде ми е грешката с него
"Ако всеки прави добро в предела на своите възможности,
възможностите ще станат безпределни..." (F. İskender)
възможностите ще станат безпределни..." (F. İskender)