Хляб, баници, закуски за шампиони
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5702
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1873 пъти
- Получил благодарност: 2140 пъти
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Най-хубавия хляб, който съм яла е от детството. Баба ни събираше четирите си внучки през ваканцията и отивахме на село. Там ни правеше хляб в подница и връшник с въглени. Подницата се нагряваше на огнището, хляба се слагаше в нея и отгоре металния връшник, който го покриваше с живи въглени. И понеже къщата на село беше обитаема само за лятото, при първите хлябове имаше случай, когато не си занесохме сол, а селския магазин беше в другия край на селото. Съседите също живееха в града и нямаше в махалата от три къщи от кого да вземем сол. Тя тогава си правеше първия хляб без сол. Всичко се изяждаше с масло, мноооого вкусно.
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10125
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 381 пъти
- Получил благодарност: 1086 пъти
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Можете да гледате видеото с български субтитри. Цъкате върху иконката с колелцето, излиза субтитри, после автоматичен превод, след него си избирате изик и гледате на какъвто искате. Аз гледам на български. Не всички видеота имат тази функция, но повечето.
И да има лъжичка сол, която пише , че не се вижда във видеото. Ще пробвам когато имам време за тези няколко по 45 минути
Искам да се науча да правя хляб във фурната /без хлебопекарна/ и по празниците ще се упражнявам. Ако някой знае по лесна рецепта, дори с месене, ама не много, да каже, преди да съм забъркала кашата. Благодаря!
И да има лъжичка сол, която пише , че не се вижда във видеото. Ще пробвам когато имам време за тези няколко по 45 минути
Искам да се науча да правя хляб във фурната /без хлебопекарна/ и по празниците ще се упражнявам. Ако някой знае по лесна рецепта, дори с месене, ама не много, да каже, преди да съм забъркала кашата. Благодаря!
- alys
- Чист кофеин
- Мнения: 6075
- Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
- Дал благодарност: 2210 пъти
- Получил благодарност: 1278 пъти
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Няма трудна рецепта, когато е ясно какво трябва да се прави. За да имаш успех, трябва да спазваш някои съотношения между течности и брашно и между мая и брашно. Другото е по желание и на вкус. Течности са вода, мляко, яйца и подобни, без мазнините. Течностите трябва да са в рамките на 60% до 66% от количеството на брашното. За хлебопекарна живата (прясната) мая е 1 г на 100 г брашно, а количеството на сухата мая е три пъти по-малко. Примерно на 600 г брашно са необходими 6 г свежа мая или 2 г суха (читава, а не някоя измислена, ползвам само френската). При месене на ръка, ако не бързаме, съотношението между маята и брашното спокойно може да остане същото както при хлебопекарна. Ако бързаме, увеличаваме маята, примерно 2-3 пъти. Ако тестото съдържа повече яйца, мазнина и захар, както е при козунака, тогава маята също трябва да е повече. Задължително е тестото да втаса два пъти, за да се надигне добре хлябът. Някои правят хляб след едно втасване, но на мене не ми харесва. Остава леко глетав хлябът. Пека на второ ниво на фурната от пет възможни на 180 градуса без вентилатор. Ако тестото е втасало добре, пека в предварително загрята фурна. Има и други варианти, но съвсем ще се отплесна. Ние добавяме разни семена от рода на тиквени, слънчогледови, сусам, пшенични или овесени трици, пшеничен зародиш и други, като понякога ги смилам, понякога цели. Тези добавки ги смятам към количеството на брашното и обикновено са около 15 г при 600 г брашно. На 600 г брашно слагам 400 мл течности, 30 мл олио, 1 ч.л. сол, 2 ч.л. захар, 2 г суха мая. Не активирам маята. Меси и пече хлебопекарната, но тя просто ме замества (програмата е 4 часа, като има около час темпериране на продуктите преди да започне да меси). Когато нещо се обърка и трябва да пека тестото, измесено в хлебопекарната, просто оформям хляб, оставям да втаса и пека. Ако меся на ръка, то на 600 г брашно бих добавила 360 мл течности, защото с повече става меко тестото и много лепи при месене.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1978
- Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
- Дал благодарност: 238 пъти
- Получил благодарност: 172 пъти
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Сложих лъжичка сол. Стори ми се, че във видеото е показано.
Не съм мерила брашното, защото имам едно сито, на което са отбелязани 250 гр.,та е малко на око. Вчера си набелязах чаша, която ще ползвам като мярка, така както е показала жената.
Хляба наистина пружинира. Не ми се получи хрупкава коричка, но може би причината е че го покрих с кърпа.
Определено ще го правя пак.
P. S. Клеър, пропуснах да напиша - количеството на продуктите е написано под видеото. Има на турски и английски. Като цъкнеш на Show less излиза.
INGREDIENTS
300 ml water
6 tablespoons olive oil
5 g dry yeast
320 g plain flour
1 teaspoon of salt
200 ⁰C (390 F ) , 20-25 minute
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10125
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 381 пъти
- Получил благодарност: 1086 пъти
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Благодаря, alys! Записах си и ще опитам. Ще видим резултата дали ще е добър и дали ще става за ядене.
- alys
- Чист кофеин
- Мнения: 6075
- Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
- Дал благодарност: 2210 пъти
- Получил благодарност: 1278 пъти
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Миленка, втасването да е при температура до към 50 градуса. Може и да си ги знаеш някои неща, но за всеки случай. Принципно може да втасва и на стайна температура и резултатът е идеален, но става по-бавно. Хлябът е първата ми страст, после "дойдоха" доматите. На времето бях с печка Терма, на село бяхме с Раховец, съответно трябваше да се нагаждам към съответната фурна. Но голямата печка си е кеф.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1715
- Регистриран на: Фев 14, '13, 15:59
- Местоположение: Видин
- Дал благодарност: 21 пъти
- Получил благодарност: 57 пъти
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
alys, направо ми скри шапката. Браво момиче! Възхищавам се на всеки, който меси и пече хляб. За мен по-трудната част е печенето. Или ще пека дълго и кората ще стане дебела, жилава, или средата ще остане длетава или пък много суха. Ще опитам отново след твоето обяснение.
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10069
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 694 пъти
- Получил благодарност: 1147 пъти
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Месеницата ни е фаворит , а и като меси хлебопекарната, често се прави.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5702
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1873 пъти
- Получил благодарност: 2140 пъти
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Greeneyed, сподели накратко рецептата, моля те. За първи път разбирам за такава месеница.
Хави, това питка със сиренце ли е?
Хави, това питка със сиренце ли е?