Страница 1 от 12

Къртица

Публикувано на: Ное 4, '11, 18:48
от Diyana
Почвам да си мисля, че ме е набелязала няква гад и ми къса нервите...
Само в моя двор ли има нещо подземно, което прави страшни трапове минава през корените на растенията ми и ми оставя купчинки...дано да съм само аз, но за всеки случай ще споделя моя опит /очаквам да стане ясно дали е сполучлив или не до 10 дни/

Къртиците са насекомоядни, а не както повечето си мислят - гризач.Тя се храни с всякакви подземни животинки, но червеите са предпочитана храна, което ще рече, че когато почвата е влажна и има червеи е доста вероятно да се сдобиете и с кърт. Много рядко в блюдото и влизат млади коренчета и семена, но като цяло са почти изцяло месоядни.
Не е вярно, че е активна само през нощта...активна е в по-тихите часове, когато усеща вибрациите от хората или животните тя спира да копае.

Преди около месец си намерих едната градинка в ужасно състояние :cry: Само колега градинар може да разбере как се почувствах след като си видях двугодишния труд като прекопано лозе...имах доста жертви и се почувствах адски безсилна...поревах си пък после като се амбицирах и стой та гледай :ufff:
Първата ми работа беше да преровя запасите на свекърва ми и се оказа, че има един препарат в цилиндричен флакон като от разтворимите витамини и таблетките изглеждаха почти по същия начин...На флакона пише 30 таблетки алуминиум фосфид. Страшно отровно е и трябва да се борави с ръкавици...Било от порядъка на 12-14 лева.Сложих всичките останали 11 таблетки и зачаках... :hmmm: А на другия ден кво да видя...трап до трап и купчинка до купчинка :o :ufff: Та тоя препарат бил радиоактивен и страшно отровен дори и за хора...тая мойта къртица да не е някъв мутант? Същия ден пратих мъжа ми да търси от тия уреди дето са на батерии. Намерил такъв в Баумакс за около 50 лв. само с една батерия зарядна и тип солар. Бил на принципа забива се в земята и за десетина дни ги гони като издава един гаден звук на всеки 30 секунди и по този начин им действа на нервната система...Сложихме го преди 2 дни и сега чакам с трепет...за сега къртицата си се вихри зверски...добре, че не целия двор съм засяла още, само отчасти, та има поле за действие и без да ми съсипе всичко...

Изображение Ето това е въпросния уред.
Мен, обаче на едно място не ме свърта и ходих до агро аптеката да търся още нещо...Предложиха ми това:
Изображение -Съдържанието е в две части - парафиново блокче и паста...Парафиновото блокче е предназначено за слепи кучета, а пастата е направена от някакви личинки и пасирани червеи и има аромат на ванилия, за да ги привлича...Много важно е да не се пипат с голи ръце, не че са толкова отровни като онова другото, но гадовете приемали човешката миризма като заплаха и не опитвали примамката... Та така разхвърлях ги и тях по дупките и сега вече чакам...Последния ми вариант е най-първобитния...взимам мотиката и чакам до дупката :twisted: А да ви кажа честно, вече съм достатъчно изтрещяла, за да го направя... :lol:
Ще пиша как върви войната с моя "любимец" до няколко дни, засега е 3 : 0 за гадната твар :stiskam:

Re: Къртица

Публикувано на: Ное 4, '11, 19:21
от Shagrath
Остави ги тези електронни прибори и препарати - няма да ти свършат работа. Аз пробвах даже и с капан, обаче файдата е почти никаква - за една година една хваната къртица. Намери си препарата "делиция" (газфосфин) на таблетки - трудничко се намира, защото вече е забранен за свободна продажба. Таблетките ги слагаш в дупката на къртицата и ги заравяш с пръст. От влагата в почвата отделят силноотровен газ , и направо им разказва играта. Пробвах го, и имаше ефект. Обаче е много опасно и за хората - задължително с противогаз и с гумени ръкавици трябва да се работи!

Re: Къртица

Публикувано на: Ное 4, '11, 19:24
от Diyana
Тая Делиция в метално цилиндрично флаконче ли е? Щото такова сложих, сега като го спомена май точно това му беше името...Ех, Господ да те поживи, че ми даде надежда :)

Re: Къртица

Публикувано на: Ное 4, '11, 19:26
от Diyana
Аз сега като се замисля, не слагах противогаз, само на ръкавици разчитах :snif: ...ма нищо де, аз съм куче марка, ще оживея :angelche:

Re: Къртица

Публикувано на: Ное 4, '11, 19:39
от Shagrath
Я прочети по - подробно из нета, и тогава се замисли за противогаза ;) Сега се сещам, че точно такъв газ са го ползвали през втората световна война за поразяване на хора. Не се шегувам.

Re: Къртица

Публикувано на: Ное 4, '11, 19:44
от Diyana
Стига бе човек, поразява хора, а моя гад си е жив и здрав...препарата беше старичък, на 4 години...може да е изветрял...Ми тя простотията не ходи по гората!!!

Re: Къртица

Публикувано на: Ное 4, '11, 19:46
от Shagrath
Май, май е изветрял , щом е жив гада. При мене имаше доста бърз ефект

Re: Къртица

Публикувано на: Ное 4, '11, 20:08
от dal
на вилата дойдоха от една фирма и слагаха димки в дупките -от края им към средата на редиците къртичини
най интересното е , че там никога нищо не е сято и обработвано -не е имало клубени семена и каквото и да било друго
обаче къртиците изчезнаха , старите купчини се зариха и до сега нови няма :daaa:
димките хич не бяха малко и не бяха и евтини май

Re: Къртица

Публикувано на: Ное 5, '11, 15:43
от Diyana
Дал, дай жокер...ориентирай ме с цена, поне приблизително, щото не съм склонна да дам за тая твар 400-500 лева...ша я мъча с мотиката :twisted:
И с рицин ги гонели, ама не я знам тая технология.

Re: Къртица

Публикувано на: Ное 5, '11, 15:45
от dal
Diyana написа:Дал, дай жокер...ориентирай ме с цена, поне приблизително, щото не съм склонна да дам за тая твар 400-500 лева...ша я мъча с мотиката :twisted:
И с рицин ги гонели, ама не я знам тая технология.
рицина е ветър работа , сади се покрай оградите Изображение
помисли дали изобщо ти трябва това в двора , винаги мие напомняло на запустели срутени дворове , и е доста отровно

ще питам по телефона ама в понеделник за димките