Екзотики разни
Re: Екзотики разни
Ето най-екзотичното ядене, което приготвям в къщи и понеже адски обичам, много съм горда със себе си, че мога да си го правя сама
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Екзотики разни
ако си купиш всичко необходимо за суши, направата му е фасулска работа. Трябват водорасли, казват се нори. Те са на кори, колкото лист А4 горе-долу. Трябва ориз за суши и оцет за суши. Просто не могат да се заменят продуктите с нещо подобно. Ориза се сварява според указанията на опаковката, оцета леко се затопля, за да се размие в него лъжичка захар и се изсипва в/у сварения ориз. Тук има един тарикатлък, трябва да се вее силно върху ориза, за да изветрее оцета. Обикновено се прави със сушоар, аз също така го правя. Поиздухам малко на най-ниската степен. След това разстилаш ориза в/у кората нори, тя седи като фолио, след това от топлината на ориза се отпуска и става крехка. В единия край оставяш празна ивица. По средата правиш улейче в ориза и нареждаш каквото искаш да има вътре. Аз използвам пушена сьомга, рулца от раци, краставичка, авокадо, малко предварително забъркано омлетче, изобщо използваш фантазията си. Ако има от къде да купиш гарантирано прясна сурова риба, може и нея да си ползваш. Навиваш стегнато рулцето, купила съм си специална бамбукова подложка, с която се навива. Впоследствие установих, че може и без нея съвсем спокойно да мине човек. Задължително трябва хубаво остър нож, нарязваш рулцето на малки парченца суши. Другото задължително е да си купиш уасаби /паста от хрян/ и соев сос, но японски, пак за суши, вкуса му е различен. После сядаш и ядеш до пръсване. Аз един път изядох тия двата подноса дето съм ги снимала съвсем сама, над 30 парчета бяха.DOBI написа:Тити пускай рецепта с надлежно описание!
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Екзотики разни
Тити много благодаря§Ще те затрудни ли ако следващия път пуснеш снимки на специалните продукти?
Re: Екзотики разни
ето от тук се научих как да правя суши, всичко е описано просто и ясно, има и снимки на приготвянето
http://www.gotvetesmen.com/forum/index. ... opic=799.0" onclick="window.open (this.href);return false;
http://www.gotvetesmen.com/forum/index. ... opic=799.0" onclick="window.open (this.href);return false;
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Екзотики разни
Имам един спомен от детските си години с охлюви. Нашите ги бяха събрали от градината на вилата и ги набутаха в една тенджера с капак. Леле че като се стопли водата, като започнаха да надигат капака тези ми ти гадини.... Ей голямо събиране падна - нашите ги бутат вътре - те излизат навън. Много съм се смялаs_t_m написа:В георгьовското "агнешко с ориз", 4 безработни години замествах агнешкото с охльови! Събрани от чемширената мамина градинка. Държат се една нощ в затворен съд да се изакат напълно. Измиват се под течаща вода и се пущат в тенджера с кипнала вода да се бланшират. Тогава се изваждат от черупките. (Габровци си запазвали черупките за още няколко манджи. ) Останалото е също като агнешко с ориз и зелен лук. Месцето им става по-меко, в сравнение със скарата.
Re: Екзотики разни
Ето и още един линк откъдето аз се научих да правя суши http://www.vecheria.tv/participants_vie ... =119&r=488
Re: Екзотики разни
Карибска капама
Съставки:
1/2 пиле , 500 г телешка плешка , 500 г свински гърди , 250 г свинска наденица , 150 г пушени свински ребра , 500 г картофи , 100 г стерилизирана царевица , 100 г гулия , 2 зелени банана , 2 зелени чушки , 2 глави лук , 1 сушена люта чушка , 4-5 стръка целина , 5-6 с.л. олио , сол на вкус , ориз за гарниране
за маринатата:
сокът от 1/2 зелен лимон , 3-4 скилидки чесън , 1 ч. л. сух кориандър , 1 ч. л. риган
Приготвяне:
Телешкото месо се нарязва на едри парчета и се слага в купа. Добавят се сокът от лайм, нарязаните наситно скилидки чесън и кориандърът, месото се омесва добре и се оставя да се маринова поне 1 часа.Олиото се загрява в тенджера под налягане и в него се запържва нарязаният наедро лук. Сипва се маринованото телешко месо и също се запържва.След това се слагат нарязаните наедро листа целина, налива се гореща вода, тенджерата се затваря и месото се задушава около 30 минути (докато омекне). Свинските ребърца се обезкостяват и се слагат в тенджерата под налягане заедно с кокалите. Добавят се и нарязаните на едри парчета свински гърди и се оставя да ври още 20-25 минути.Гулията се нарязва на кубчета, наденицата – на малки парчета, а пилето – на порции. Прибавят се в тенджерата и ястието ври под капак още 20 минути. Чушките се почистват от семето и се нарязват на малки парченца, обелените картофи – на кубчета, бананите - на шайби. Слагат се в тенджерата заедно с царевицата и стритата чушка, долива се малко вода и ястието се задушава още 20 минути.При сервиране санкочу се гарнира със сварен бял ориз.
Съставки:
1/2 пиле , 500 г телешка плешка , 500 г свински гърди , 250 г свинска наденица , 150 г пушени свински ребра , 500 г картофи , 100 г стерилизирана царевица , 100 г гулия , 2 зелени банана , 2 зелени чушки , 2 глави лук , 1 сушена люта чушка , 4-5 стръка целина , 5-6 с.л. олио , сол на вкус , ориз за гарниране
за маринатата:
сокът от 1/2 зелен лимон , 3-4 скилидки чесън , 1 ч. л. сух кориандър , 1 ч. л. риган
Приготвяне:
Телешкото месо се нарязва на едри парчета и се слага в купа. Добавят се сокът от лайм, нарязаните наситно скилидки чесън и кориандърът, месото се омесва добре и се оставя да се маринова поне 1 часа.Олиото се загрява в тенджера под налягане и в него се запържва нарязаният наедро лук. Сипва се маринованото телешко месо и също се запържва.След това се слагат нарязаните наедро листа целина, налива се гореща вода, тенджерата се затваря и месото се задушава около 30 минути (докато омекне). Свинските ребърца се обезкостяват и се слагат в тенджерата под налягане заедно с кокалите. Добавят се и нарязаните на едри парчета свински гърди и се оставя да ври още 20-25 минути.Гулията се нарязва на кубчета, наденицата – на малки парчета, а пилето – на порции. Прибавят се в тенджерата и ястието ври под капак още 20 минути. Чушките се почистват от семето и се нарязват на малки парченца, обелените картофи – на кубчета, бананите - на шайби. Слагат се в тенджерата заедно с царевицата и стритата чушка, долива се малко вода и ястието се задушава още 20 минути.При сервиране санкочу се гарнира със сварен бял ориз.
http://kdoicheva.snimka.bg/flowers/hibiskus.148897" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Екзотики разни
Тити, от къде пазаруваш за сушито ?Titi написа:ето от тук се научих как да правя суши, всичко е описано просто и ясно, има и снимки на приготвянето
http://www.gotvetesmen.com/forum/index" onclick="window.open (this.href);return false;. ... opic=799.0