Подправки всякакви
Re: Подправки всякакви
Аз пък на почти всичко слагам сминдух, всъщност не се сещам къде не слагам - и на зеле, и на боб, месо всякакво, леща, картофи, а бе на всичко.
Re: Подправки всякакви
В пълнежа на коледната пуйка настъргах дюли. Много добре убиха миризмата на добитък
Re: Подправки всякакви
Използвах мащерка в комбинация с челядинки и масло. Мммммм, невероятно добре се получи
Re: Подправки всякакви
Стана дума за джинджифила. Досега със сухия всичко ми се е получавало много добре, не съм се оливала и като е сух, не се усеща драстично. А с пресния един път се изложих и си ядох цял гювеч "екзотично приготвена бяла риба с пресен джинджифил и чесън" сама. Не че на мен ми пречеше, ама нормалните хора отказаха да го ядат. Вторият път с пиле също не уцелих количеството. Вие имате ли опит и какъв?
- ptiholov
- Кафе машина
- Мнения: 3594
- Регистриран на: Ное 29, '09, 22:18
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 15 пъти
- Получил благодарност: 595 пъти
Re: Подправки всякакви
Доста често използвам пресен джинджифил,особено ако не ме мързи да го беля и настъргвам. На едно ястие слагам парче около 4-5 см с дебелината на палеца ми.Съвсем достатъчно.
Re: Подправки всякакви
Аз го използвам от години, редовно, понеже готвя много пилешко. Винаги имам в хладилника корен джинджифил. Любимата ми подправка е, също и на моите в къщи. Даже мъжа ми, който е заклет традиционалист в храненето, го харесва. Слагам по малко, да кажем в настърган вид около кафена лъжичка с връх за един тиган от по-дълбоките, дето са с капак. Много, много рядко използвам сухия в пакетчета, вкуса е много по-слаб и не се усеща.Satori написа:Стана дума за джинджифила. Досега със сухия всичко ми се е получавало много добре, не съм се оливала и като е сух, не се усеща драстично. А с пресния един път се изложих и си ядох цял гювеч "екзотично приготвена бяла риба с пресен джинджифил и чесън" сама. Не че на мен ми пречеше, ама нормалните хора отказаха да го ядат. Вторият път с пиле също не уцелих количеството. Вие имате ли опит и какъв?
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- ZAPLESKA
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1360
- Регистриран на: Май 2, '10, 18:53
- Местоположение: до Пловдив
- Обратна връзка:
Re: Подправки всякакви
по разни телевизии гледах че правят месо с канела и кафе, решила съмд а пробвам ама да не си го ям после сама, много добре ми звучи като комбинация подправка
Re: Подправки всякакви
Тити, благодаря.ZAPLESKA написа:по разни телевизии гледах че правят месо с канела и кафе, решила съмд а пробвам ама да не си го ям после сама, много добре ми звучи като комбинация подправка
Заплеска - преди известно време бях пускала една рецепта на месо с домати и канела, като се сложи съвсем малко, ефектът е много добър
Re: Подправки всякакви
Все се каня да ви напиша нещо полезно, което знам за канелата
Тя далеч не е само подправка. Канелата има толкова положителни здравословни ефекти, че с право може да се нарече лекарство или хранителна добавка. Чрез нея може да подобрите мозъчните си функции, храносмилането, обмяната на веществата и инсулиновата чувствителност, както и да намалите нивата на „лошия” холестерол и да повишите „добрия”.
Едно от основните приложения на канелата е в борбата с наднорменото тегло и диабет тип 2 (неинсулинозависим). Счита се, че съдържа съставка, която подобрява инсулиновата чувствителност и с това подобрява способността на клетките да използват глюкозата при по-малка инсулинова секреция. При здрави хора, по-ниски нива на хормона инсулин означават по-малко натрупване на мазнини, особено в коремната област и по-лесно използване на мастните запаси като източник на енергия.
Колко и как да приемате канелата, за да се възползвате от нейните чудесни качества? Дневната доза е между 1 чаена и 2 супени лъжици, а вариантите за употреба са много, като разбира се не е нужно да хапвате някакъв десерт, за да я използвате. Може да я добавяте към овесени ядки, към кафето и плодове като ябълки. Естествено, винаги може да откриете и вашия начин за приложение.
Източник /със съкращения/: http://lubomirivanov.com/2569" onclick="window.open(this.href);return false;
Тя далеч не е само подправка. Канелата има толкова положителни здравословни ефекти, че с право може да се нарече лекарство или хранителна добавка. Чрез нея може да подобрите мозъчните си функции, храносмилането, обмяната на веществата и инсулиновата чувствителност, както и да намалите нивата на „лошия” холестерол и да повишите „добрия”.
Едно от основните приложения на канелата е в борбата с наднорменото тегло и диабет тип 2 (неинсулинозависим). Счита се, че съдържа съставка, която подобрява инсулиновата чувствителност и с това подобрява способността на клетките да използват глюкозата при по-малка инсулинова секреция. При здрави хора, по-ниски нива на хормона инсулин означават по-малко натрупване на мазнини, особено в коремната област и по-лесно използване на мастните запаси като източник на енергия.
Колко и как да приемате канелата, за да се възползвате от нейните чудесни качества? Дневната доза е между 1 чаена и 2 супени лъжици, а вариантите за употреба са много, като разбира се не е нужно да хапвате някакъв десерт, за да я използвате. Може да я добавяте към овесени ядки, към кафето и плодове като ябълки. Естествено, винаги може да откриете и вашия начин за приложение.
Източник /със съкращения/: http://lubomirivanov.com/2569" onclick="window.open(this.href);return false;
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- ZAPLESKA
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1360
- Регистриран на: Май 2, '10, 18:53
- Местоположение: до Пловдив
- Обратна връзка:
Re: Подправки всякакви
дядо ми си прави лекарство от нея три пъти годишно по една седмица чаша мляко с голяма лъжица канела на гладно прочиствало не знам кфо си според старческата библия "3-та възраст" и понеже го ползва от няколко години значи или не вреди или наистина действа
а кафето го дадоха като чудестна подправка за месо особено за такива с "миризма на добитък"
а кафето го дадоха като чудестна подправка за месо особено за такива с "миризма на добитък"