Подправки всякакви

Изкушения за лакомници и гурмани.
Аватар
Debi
Баш кафе майстор
Мнения: 2074
Регистриран на: Ное 28, '09, 09:53

Re: Подправки всякакви

Мнение от Debi »

Аз пък на почти всичко слагам сминдух, всъщност не се сещам къде не слагам :dovolen: - и на зеле, и на боб, месо всякакво, леща, картофи, а бе на всичко.
Аватар
nel4o
Баш кафе майстор
Мнения: 2554
Регистриран на: Ное 23, '09, 21:38

Re: Подправки всякакви

Мнение от nel4o »

В пълнежа на коледната пуйка настъргах дюли. Много добре убиха миризмата на добитък :twisted:
кирилица не е на съседа Киро жена му...

http://raphaelholisticjewelry.com/
Аватар
nel4o
Баш кафе майстор
Мнения: 2554
Регистриран на: Ное 23, '09, 21:38

Re: Подправки всякакви

Мнение от nel4o »

Използвах мащерка в комбинация с челядинки и масло. Мммммм, невероятно добре се получи :nod:
кирилица не е на съседа Киро жена му...

http://raphaelholisticjewelry.com/
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2638
Регистриран на: Ное 23, '09, 20:14

Re: Подправки всякакви

Мнение от Satori »

Стана дума за джинджифила. Досега със сухия всичко ми се е получавало много добре, не съм се оливала и като е сух, не се усеща драстично. А с пресния един път се изложих и си ядох цял гювеч "екзотично приготвена бяла риба с пресен джинджифил и чесън" сама. Не че на мен ми пречеше, ама нормалните хора отказаха да го ядат. Вторият път с пиле също не уцелих количеството. Вие имате ли опит и какъв?
Аватар
ptiholov
Кафе машина
Мнения: 3594
Регистриран на: Ное 29, '09, 22:18
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 15 пъти
Получил благодарност: 595 пъти

Re: Подправки всякакви

Мнение от ptiholov »

Доста често използвам пресен джинджифил,особено ако не ме мързи да го беля и настъргвам. :lol: На едно ястие слагам парче около 4-5 см с дебелината на палеца ми.Съвсем достатъчно. :nod:
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Подправки всякакви

Мнение от Titi »

Satori написа:Стана дума за джинджифила. Досега със сухия всичко ми се е получавало много добре, не съм се оливала и като е сух, не се усеща драстично. А с пресния един път се изложих и си ядох цял гювеч "екзотично приготвена бяла риба с пресен джинджифил и чесън" сама. Не че на мен ми пречеше, ама нормалните хора отказаха да го ядат. Вторият път с пиле също не уцелих количеството. Вие имате ли опит и какъв?
Аз го използвам от години, редовно, понеже готвя много пилешко. Винаги имам в хладилника корен джинджифил. Любимата ми подправка е, също и на моите в къщи. Даже мъжа ми, който е заклет традиционалист в храненето, го харесва. Слагам по малко, да кажем в настърган вид около кафена лъжичка с връх за един тиган от по-дълбоките, дето са с капак. Много, много рядко използвам сухия в пакетчета, вкуса е много по-слаб и не се усеща.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
ZAPLESKA
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1360
Регистриран на: Май 2, '10, 18:53
Местоположение: до Пловдив
Обратна връзка:

Re: Подправки всякакви

Мнение от ZAPLESKA »

по разни телевизии гледах че правят месо с канела и кафе, решила съмд а пробвам ама да не си го ям после сама, много добре ми звучи като комбинация подправка :)
ИзображениеИзображениеИзображение
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2638
Регистриран на: Ное 23, '09, 20:14

Re: Подправки всякакви

Мнение от Satori »

ZAPLESKA написа:по разни телевизии гледах че правят месо с канела и кафе, решила съмд а пробвам ама да не си го ям после сама, много добре ми звучи като комбинация подправка :)
Тити, благодаря.

Заплеска - преди известно време бях пускала една рецепта на месо с домати и канела, като се сложи съвсем малко, ефектът е много добър :daaa:
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Подправки всякакви

Мнение от Titi »

Все се каня да ви напиша нещо полезно, което знам за канелата
Изображение
Тя далеч не е само подправка. Канелата има толкова положителни здравословни ефекти, че с право може да се нарече лекарство или хранителна добавка. Чрез нея може да подобрите мозъчните си функции, храносмилането, обмяната на веществата и инсулиновата чувствителност, както и да намалите нивата на „лошия” холестерол и да повишите „добрия”.
Едно от основните приложения на канелата е в борбата с наднорменото тегло и диабет тип 2 (неинсулинозависим). Счита се, че съдържа съставка, която подобрява инсулиновата чувствителност и с това подобрява способността на клетките да използват глюкозата при по-малка инсулинова секреция. При здрави хора, по-ниски нива на хормона инсулин означават по-малко натрупване на мазнини, особено в коремната област и по-лесно използване на мастните запаси като източник на енергия.
Колко и как да приемате канелата, за да се възползвате от нейните чудесни качества? Дневната доза е между 1 чаена и 2 супени лъжици, а вариантите за употреба са много, като разбира се не е нужно да хапвате някакъв десерт, за да я използвате. Може да я добавяте към овесени ядки, към кафето и плодове като ябълки. Естествено, винаги може да откриете и вашия начин за приложение.

Източник /със съкращения/: http://lubomirivanov.com/2569" onclick="window.open(this.href);return false;
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
ZAPLESKA
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1360
Регистриран на: Май 2, '10, 18:53
Местоположение: до Пловдив
Обратна връзка:

Re: Подправки всякакви

Мнение от ZAPLESKA »

дядо ми си прави лекарство от нея три пъти годишно по една седмица чаша мляко с голяма лъжица канела на гладно прочиствало не знам кфо си според старческата библия "3-та възраст" и понеже го ползва от няколко години значи или не вреди или наистина действа :)

а кафето го дадоха като чудестна подправка за месо особено за такива с "миризма на добитък"
ИзображениеИзображениеИзображение
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”