Страница 5 от 30

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Дек 18, '09, 07:28
от tanya1602
Какво направих през есента :

Изображение

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Яну 7, '10, 16:15
от Moria
Ще ви пусна идея за една салата, която се получи в резултат на импровизация в новогодишната вечер. И така почти в последния момент( защото аз не се научих да планирам менюто и пазаруването ) реших да направя още една салата, освен традиционната Снежанка.
Първоначалната исках да смеся рачешки рулца, кисели краставички и сладка царевица с равни части майонеза и сметана. Да, обаче се оказа, че царевицата е изядена. Ровейки в килера открих консерви с кълнове от някъкъв си боб Мунго. :mrgreen:
Е, имало е момент в който съм решила че ще ям кълнове, после-че не стават за ядене и така останали там затиснати. Реших да рискувам и да ги сложа вместо царевицата, но премълчах какво има в салатата, да не би домашните да откажат да ядат.
То пък не щеш ли салатата се хареса толкова, че сега всяка вечер щерката сама си я прави и яде само това. :lol:
Казах, че това е само идея, не давам точни пропорции, всичко на око. Сметаната (или майонезата) може да се заменят с кисело мляко.Подправки - по ваш вкус. Аз си слагам любимия копър.

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Яну 7, '10, 16:32
от orkud
А аз обикновено в събота и неделя си позволявам следната разядка. Начуквам повечко чесън :oops:, намачквам бучка сиренце и добавям по гъсто кисело мляко /става и с майонеза или сметана или комбинация от трите, но е доста по калорично/. Подправям с малко люто чили, копър и черен пипер.
Може да се яде така, да се овкуси салата от картофи, яйчна салата или просто да се намаже на филийка :potekoha: .

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Яну 9, '10, 00:09
от maili
Една салатка, която правя пролет обикновенно - заради марулята и репите,ама много ми е вкусна.
1бр.-маруля,1-ряпа,1-краставица,1-морков,2-домата,100гр.-зеле,100гр.-кашкавал,100гр.-пушено пиле,100гр-гъби,2- твърдосварени яйца,1 глава лук и 1връзка магданоз
сос 1. 1-майонеза,2с.л.-оцет,2с.л.олио,1с.л. горчица
сос 2. 1майонеза и 200гр. кисело мляко
сол на вкус
Поставя се лист маруля,отгоре настърган морков,върху него магданоз и се залива с 1с.л. от сос 1 .Отгоре тънък пласт настъргано зеле и парченца пушено месо.Полива се с 1с.л. сос 1.Продължавате да редите отгоре ситно нарязан лук,а върху него тънко нарязан домат,отново 1л.сос 1 пак магданоз.След това настъргана ряпа и отгоре гъби(сурови).Отново една л.сос 1.Най отгоре настърган кашкавал и се полива с 2с.л. от сос 2.Последно настърганите яйца.Останалото количество от сос 2 изсипвам по края на чинията.
:D Малко е играчка ама си заслужава,когато я правя не ми трябва да ям друго :D

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Яну 9, '10, 13:44
от valiatsvet
Ето една салата дето ме подсети голямата ми щерка.Зор беше да и взема скариди,а после емиии :evil: Около 300гр.скариди обелени и нарязани на парченца,1бур.кисели краставички,настъргани(пробвах с блендера,ама не е същото)2кисели ябълки,също настъргани,к.мойонеза,черен пипер и каквито подправки обичате.Разбърквате,поставяте отгоре скаридите и готово.Става чудестно върху препечени филийки,може и така :potekoha:

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Яну 10, '10, 15:06
от jina_ina
Ето това направих(ме) днес - една салата или туршия може би, но без консерванти. Слагам я в хладилника, след 2-3 дена е готова за ядене и ни стига за около 10 дена. Кръстих я "бяло-зелено-червено". Фук-фук:

Изображение
Изображение

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Яну 10, '10, 15:09
от Satori
Браво, Джина-ина. Този тип туршии са и много полезни!

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Яну 11, '10, 19:44
от al.yank
Ама къде е рецептата за тази туршийка?Джина-ина,айде сподели :dovolen:

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Яну 12, '10, 11:06
от jina_ina
С удоволствие давам рецептата!

- 2 кг зеле
- 1 кг карфиол
- 1 кг червени чушки
- 1 кг моркови
- 1 вр. целина

марината:
- 100 гр. сол
- 300 гр. захар
- 250 мл зехтин
- 750 мл оцет

Морковите се настъргват, другите зеленчуци се нарязват както ви харесва - на едро или дребно. На снимката личи как ми харесва на мен. Слага се маринатата да заври и след това се охлажда малко. Напоследък, обаче процедирам малко по-различно - смесвам солта и захарта и лекичко, съвсем леко претривам зелето. Останалата част вече слагам със зехтина и оцета на котлона.
Вече залятата туршя слагам в хладилника. След 2-3 дена е готова за ядене. Ако при вас е хладно - може и на терасата да си я държите.
Пие ракийка или цИпуро (тяхната ракия) :nazdrave:
П.П. За рязането на зелето използвам уреда, наречен "ръката на Луката" (мъжа ми!) :lol: Работи без електричество! :lol:

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Яну 12, '10, 12:28
от al.yank
Благодаря за рецептата!Имам въпрос:слагаш залятата туршия в хладилник,стои 2-3 дена,както е в маринатата,после изцеждаш ли ?