Зимни мезета и салати

Изкушения за лакомници и гурмани.
kali
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1572
Регистриран: нед апр 07, 2013 10:02 pm

пон сеп 05, 2016 8:06 pm

Димана, благодаря за рецептата,аз ще я пробвам, непременно!
Румена, ами наистина зелето става супер, защото първо него "унищожаваме"! :D
0 x

katina
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1186
Регистриран: чет юни 07, 2012 6:46 pm
Местоположение: Хасково
x 24
x 6

вт сеп 06, 2016 11:36 am

kali написа:krasota и аз правя натуралната туршия така,на 1 л вода 2 с.л. сол, слагам и синап, /хрян не съм слагала/претакам всеки ден, но след като стане няма как да я съхраня за дългата зима, вкисва силно и омекват краставичките. Да не би хрянът и дюлевите листа да съхраняват краставичките хрупкави??
Aми омекват ти краставичките точно затова, хряна ги стяга, дюлята също. Някои слагат лозови или вишневи пръчки отгоре за затискане, но аз предпочитам дюлевите, вкуса е различен. Вече имам готови буркани с краставички и както винаги са супер :daaa: Пробвай, няма да сбъркаш :dovolen:
0 x
Потребителски аватар
Мария Николова
Наркоман
Мнения: 24423
Регистриран: съб ное 28, 2009 11:44 pm
Местоположение: Нова Загора
x 231
x 289

пет сеп 09, 2016 9:32 pm

Бе, вие като правите всякакви вкуснотии за зимата, правите ли си и сега салати от печени пресни червени пиперки?
Открих сезона! :ieeee: :ieeee: :ieeee: Салата от от пресни червени пиперки, 6 бр. печени на котлон. :lol: Най-любимата ми салата - ммм!
За зимата винаги разчитам на бурканите в магазина долу. ;) :srofl: :srofl: :srofl:
0 x
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
Потребителски аватар
МГХ
Чист кофеин
Мнения: 7622
Регистриран: чет окт 04, 2012 11:28 pm
Местоположение: Русе
x 62
x 126

съб сеп 10, 2016 6:19 pm

Мария Николова написа:Бе, вие като правите всякакви вкуснотии за зимата, правите ли си и сега салати от печени пресни червени пиперки?
Открих сезона! :ieeee: :ieeee: :ieeee: Салата от от пресни червени пиперки, 6 бр. печени на котлон. :lol: Най-любимата ми салата - ммм!
За зимата винаги разчитам на бурканите в магазина долу. ;) :srofl: :srofl: :srofl:
Защо само сега.Пека червени хубави пиперки.Една част на масата сега , а другите ... във фризера. Слагам по 12 бр. в пликче и във фризера.
На зима -ммм!
Стават и за любимите ми чушки с доматен сос или пък пържени с яйце и сирене /любимите на дъщеря ми/.
Купувам и от магазина ,ако нещо ме примами неудържимо, но предпочитам без консерванти собствено производство. :ieeee:
0 x
Румена
Виенско кафе
Мнения: 309
Регистриран: ср авг 20, 2014 10:17 pm
Местоположение: София

съб сеп 10, 2016 7:52 pm

МГХ написа: Пека червени хубави пиперки.Една част на масата сега , а другите ... във фризера. Слагам по 12 бр. в пликче и във фризера.
На зима -ммм!
Стават и за любимите ми чушки с доматен сос или пък пържени с яйце и сирене /любимите на дъщеря ми/.
Купувам и от магазина ,ако нещо ме примами неудържимо, но предпочитам без консерванти собствено производство. :ieeee:
И аз замразявам по този начин, чудесни са за салата- като току- що изпечени.
За пържене с яйца- режа ги на парченца и ги замразявам (рецепта на мама :dovolen: ).
0 x
Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да го получиш...

kali
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1572
Регистриран: нед апр 07, 2013 10:02 pm

ср сеп 14, 2016 10:14 pm

МГХ написа:
Пека червени хубави пиперки.Една част на масата сега , а другите ... във фризера. Слагам по 12 бр. в пликче и във фризера.
На зима -ммм!
Стават и за любимите ми чушки с доматен сос или пък пържени с яйце и сирене /любимите на дъщеря ми/.
Купувам и от магазина ,ако нещо ме примами неудържимо, но предпочитам без консерванти собствено производство. :ieeee:
А вадят ли се семената преди печене? :hmmm:
0 x
Потребителски аватар
МГХ
Чист кофеин
Мнения: 7622
Регистриран: чет окт 04, 2012 11:28 pm
Местоположение: Русе
x 62
x 126

ср сеп 14, 2016 11:11 pm

Да . Първо се изчистват от дръжките и семенниците и се изпичат.След това ги замразявам заедно с люспата ,защото така като се обелят през зимата имат вкус на току.що изпечени и по -малко омекват.
0 x
kali
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1572
Регистриран: нед апр 07, 2013 10:02 pm

чет сеп 15, 2016 12:03 am

Благодаря ти, МГХ! Ще се възползвам още утре от твоята рецепта.
0 x
katina
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1186
Регистриран: чет юни 07, 2012 6:46 pm
Местоположение: Хасково
x 24
x 6

чет сеп 15, 2016 9:18 am

Печени чушки и аз слагам във фризера, също и патладжани за салати и миш маш за зимата, а сурови чушки по-слаби или криви ги нарязвам и в торбички ги замразявам, за гювечета със сирене са супер :dovolen: От магазина, Мери не са със вкуса на домашните, но за преработка стават все пак и ако няма други... Ох, за днес имам прясно изпечени чушки, ще пържа и патладжан и с доматен сос... ох, накапах се :hihihi:( тва май трябваше в другата тема да го пиша) и чепка гроздее... Изображение
0 x
kali
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1572
Регистриран: нед апр 07, 2013 10:02 pm

чет сеп 15, 2016 3:12 pm

А, затваряте ли във фризера и пресни краставички по някакъв начин-нарязани или настъргани?
0 x
Потребителски аватар
МГХ
Чист кофеин
Мнения: 7622
Регистриран: чет окт 04, 2012 11:28 pm
Местоположение: Русе
x 62
x 126

чет сеп 15, 2016 4:41 pm

kali написа:А, затваряте ли във фризера и пресни краставички по някакъв начин-нарязани или настъргани?
Не стават хубави. Поне на мен не ми харесват.
:hmmm:
Тях ги правя по един много лесен начин : в буркана малко оцет /до резката или по -малко/ ,лъжица сол и лъжица захар,резенче лук и/или скилидка чесън , копър , два аспирина.Нареждат се краставичките , заливат се с гореща вода и се затварят.Обръщат се на капачката и така се херметизират. Стават хрипкави , защото не са варени и много вкуснииии. Солта, оцета и захарта на вкус .Аз обичам солено и слагам равна лъжица сол и захар ,но намалявам малко оцета /ябълков/ ,защото не обичам много кисело.
0 x
kali
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1572
Регистриран: нед апр 07, 2013 10:02 pm

чет сеп 15, 2016 5:37 pm

МГХ и аз така съм чувала, че не стават хубави, затова попитах, да не би все пак да има вариант, но твоята рецепта си я записвам и ще опитам да видя дали ще ни харесат. ММ не харесва консервите с аспирин, ама няма да му казвам. :lol:
А, дали да не сложа и малко олио, правила ли си така?
0 x
Потребителски аватар
МГХ
Чист кофеин
Мнения: 7622
Регистриран: чет окт 04, 2012 11:28 pm
Местоположение: Русе
x 62
x 126

чет сеп 15, 2016 11:20 pm

Не съм ,но мисля ,че от олиото ще омекнат , а и има опасност да се вграни . Не е добър вариант, струва ми се.
0 x
kali
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1572
Регистриран: нед апр 07, 2013 10:02 pm

чет сеп 15, 2016 11:33 pm

Добре, благодаря, може да опитам с един буркан, все пак.
0 x
Deleted User 4608
x 28

нед сеп 18, 2016 3:53 pm

Харесах тази рецепта http://www.edimdoma.ru/retsepty/67405-o ... v-ogurtsah" onclick="window.open(this.href);return false;.
Посъветвайте ме вместо пластмасови капачки как да затворя. Сигурно протича ферментация и идеята е да не изгърмят капачките?
0 x

Отговори

Върни се в “Готварство”