Зимни мезета и салати

Изкушения за лакомници и гурмани.
Потребителски аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1195
Регистриран: нед апр 07, 2013 12:17 pm
Местоположение: Хасково

пет авг 12, 2016 10:39 pm

Лени,аз ги правя по следната рецепта
5 суп.л.оцет
5суп.л.олио
1 суп.л сол
1 суп.л.захар
всичко това го слагам в буркана,слагам още скилидки чесън,копър,магданоз
пека чушлетата и ги пълня в буркана,пълня го хубаво,затварям и обръщам.
Бързо,лесно и вкусно.Същата рецепта използвам и за печени чорбаджийски чушки.
0 x

Потребителски аватар
kim
Наркоман
Мнения: 10209
Регистриран: чет авг 23, 2012 3:40 pm
x 106
x 332

пет авг 12, 2016 10:51 pm

Аз ги правя същите, но без олиото. От топлината след време започва да ми мирише на старо олио.
А някой ако иска да маринова червена капия, ще пусна рецепта, стават идеални :daaa:
0 x
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
elena kirilova
x 46

съб авг 13, 2016 8:05 am

благодаря
Ким ,давай рецептата за червената капия
0 x
elena kirilova
x 46

съб авг 13, 2016 8:15 am

реших ,че ще направя пуканата рецепта :dovolen: ,но ще има и още чушленца
така ,че за разнообразие искам и кисели да сложа
кажете ми дали може да се сложат само със сол,черен пипер и копър цвят
без оцет
ей така да вкиснат ,с една дума
нещо като суровата туршия ,вкуса на такива чушлета ми се струва ,че ще е различен
0 x
Потребителски аватар
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6073
Регистриран: нед ное 29, 2009 5:02 pm
x 33

нед авг 14, 2016 9:09 am

Има една слънчева трушия- ако искаш я пробвай.
0 x

Teodora76
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1302
Регистриран: нед апр 01, 2012 6:41 pm

нед авг 14, 2016 4:22 pm

Аз правя люти чушки по два начина.

Пукани люти чушки.
За маринатата: 12 части вода, 4 части оцет, 1 част сол, 1 част захар.
Нарязвам чесън и магданоз.
На дъното на буркана слагам чесън и магданоз, може и морков, целина, кой каквито вкусове предпочита, редя пуканите чушки и заливам с горещата марината. Обръщам бурканите с капачките надолу за минимум 8 часа. Стават чудесни и са едни от първите които свършват.

Другите които правя са кисели.
В трилитрови буркани, а може и в компотени слагам измитите чушки, като между редовете слагам сух копър и чесън.
Правя марината от 1 литър вода, 100 мл. Оцет и 50 гр. Сол, ако са ми повече чушките правя по- голяма доза. Хубаво е маринатата да се превари и след като изстине се заливат чушките. Ползвам пластмасови капачки, като не ги затварям плътно за да може да вкиснат.
Държа на стайна температура няколко дни, като от време на време обръщам бурканите, после слагам на в мазата.
Ако ви остане от маринатата я сложете в хладилник, винаги ми се налаг да долея в бурканите.

Тук в отговор на Елена ще добавя, че съм правила чушки по горната рецепта, но без добавяне на оцет, също стават сполучливи.
Може да се добави и синапено семе.
0 x
elena kirilova
x 46

чет авг 18, 2016 7:20 pm

Сенди,направих 15 бурканчета по твоята рецепта
моля те кажи стерилизират ли се бурканите ,че се притеснявам да не ги съсипя
0 x
Потребителски аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1195
Регистриран: нед апр 07, 2013 12:17 pm
Местоположение: Хасково

чет авг 18, 2016 9:12 pm

Лени,не се стерилизират.Нали слагаше чушките топли в буркана?Като се напълни,затваряш и обръщаш.Това е.От топлината капачките сами се вакумират.
0 x
Потребителски аватар
Мария Николова
Наркоман
Мнения: 23290
Регистриран: съб ное 28, 2009 11:44 pm
Местоположение: Нова Загора
x 356
x 626

чет авг 18, 2016 9:18 pm

Ами, ако Лени не е знаела, че трябва да ги обърне? :hmmm:
Тогава ще трябва по-бързо да ги стерилизира, за да избегне "бомбажа". :swait:
0 x
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
elena kirilova
x 46

чет авг 18, 2016 9:21 pm

обърнах ги докато са топли
и стояха няколко часа така
значи няма да ги стерилизирам :daaa:
ох :swhew:
0 x
дара
Чист кофеин
Мнения: 7744
Регистриран: ср яну 19, 2011 8:04 pm
Местоположение: София
x 5
x 7

нед авг 21, 2016 9:51 am

sendi1966 написа:Лени,аз ги правя по следната рецепта
5 суп.л.оцет
5суп.л.олио
1 суп.л сол
1 суп.л.захар
всичко това го слагам в буркана,слагам още скилидки чесън,копър,магданоз
пека чушлетата и ги пълня в буркана,пълня го хубаво,затварям и обръщам.
Бързо,лесно и вкусно.Същата рецепта използвам и за печени чорбаджийски чушки.
Сенди,рецептата за колко голям буркан се отнася?
0 x
Потребителски аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1195
Регистриран: нед апр 07, 2013 12:17 pm
Местоположение: Хасково

нед авг 21, 2016 5:05 pm

Дара,обикновен компотен буркан.
0 x
дара
Чист кофеин
Мнения: 7744
Регистриран: ср яну 19, 2011 8:04 pm
Местоположение: София
x 5
x 7

нед авг 21, 2016 5:59 pm

Благодаря,Сенди,ще я пробвам :tzvetentze:
0 x
Потребителски аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1195
Регистриран: нед апр 07, 2013 12:17 pm
Местоположение: Хасково

нед авг 21, 2016 8:58 pm

Вчера правих пукани чушлета и нектар от праскови.
Малко нагледен материал :D
Изображение
Изображение
Изображение
рецептата и от соц.време,от покойната ми майка.Изпробвана е през годините.Оригиналната е за печени чорбаджийски чушки.Сосчето накрая който остава в буркана така хубаво си го хапвам с хлебец. :D нищо не се хвърля :D
0 x
Потребителски аватар
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6073
Регистриран: нед ное 29, 2009 5:02 pm
x 33

пон авг 22, 2016 12:36 pm

Аз ги правя в бурканчета от лютеница . Слагам по чаена лъжица сол,захар и оцет.не слагам олио.
Аз правих сос за спагети и един сос с домати пикантен с кока-кола. Много хубав става и върви с печени ребърца.
0 x
Отговори

Върни се в “Готварство”